Израелски досељеници краду земљу палестинских пољопривредника на окупираној Западној обали

palestina

Охрабрени полицијским сатом и рацијама против Палестинаца, илегални досељеници појачали су насиље и крађу имовине.

Пољопривредници на окупираној Западној обали суочавају се с готово свакодневним упадима и насиљем израелских досељеника, до те мјере да, кажу, живе у страху да ће им домови и земља бити украдени.

Томе је придодано насиље којем свједоче у оближњим урбаним подручјима, попут града Јенина и избјегличког кампа на који је израелска војска појачала нападе, убивши 10 људи и ранивши 20 у само седмицу дана.

Према подацима Министарства здравства, израелске снаге на окупираној Западној обали од 7. октобра убиле су најмање 237 Палестинаца, а око 2.850 их је рањено.

Фармер Ayman Assad (45) и његова породица, из свог дома удаљеног само два километра од кампа, могу јасно чути нападе, који су протеклих неколико седмица ноћна мора за њега, његову жену и петеро дјеце.

“Дјеца су стално у страху и више се не играју вани, превише је опасно”, рекао је за Al Jazeeru.

“Чујемо нападе на избјеглички камп, експлозије и пуцњеве.”

Ассад је рекао да његова дјеца више не иду у школу, јер чак и ако би храбро кренули тамо, израелска војска блокира многе цесте у том подручју. Настава у свим разредима сада се одвија онлине.

Највећа брига тренутно је да ће његову фарму пилића, која је даље у Зони Ц Западне обале, напасти израелски досељеници, а он је не може одбранити. “Бојим се да ће ми земљу украсти.”

Палестина је позната по својим маслинама, маслиновом уљу и поврћу које се извози надалеко. Посебно су стабла маслине важан симбол привржености Палестинаца њиховој земљи.

Западна обала је под окупацијом Израела од 1967. Од тада се око 700.000 израелских досељеника илегално населило на палестинској територији и већ годинама краду, нападају и уништавају тамошње маслинике, пољопривредна земљишта и имовину.

Али ови упади су се појачали посљедњих седмица, израелске снаге и досељеници врше оружане нападе док су Палестинци затворени у своје домове под полицијским сатом, рекао је Abbas Milhem, директор Палестинског синдиката фармера (PAFU) у Ramallahu. Међу нападнутима је и фарма његове породице.

‘Други рат се дешава на Западној обали’

Прије нешто више од двије седмице, наоружани израелски досељеници упали су на Милхемову фарму, пуцали из оружја у правцу људи који су радили на берби и украли маслине. Једна од радница на фарми, Iman Abdallah Jawabri (45), брала је маслине у групи у којој је био и њен муж када је дошло пет досељеника.

“Пуцали су према нама као да желе да нас уплаше, а када су се приближили, узели су нам телефоне како би нас спријечили да их фотографишемо. Тада су свим женама рекли да оду и почели ударати мушкарце, тјерајући их да сједну на земљу испод стабала маслина.

“Ми (жене) смо их и даље гледале издалека. Након тога су нам узели све маслине и натјерали нас да одемо.”

Фарма је сада под војном контролом упркос томе што се налази у Зони Б Западне обале, гдје палестинске власти технички контролирају цивилна питања. Милхемови и њихови радници нису се могли вратити.

„Пољопривредници се плаше да ће бити убијени ако то учине“, рекла је Иман.

“Имам неколико унучади и бојим се за будућност, али такођер захваљујем Богу за оно што имамо и молим се за народ Газе”, додала је.

„Постоји други рат у Палестини који се дешава на окупираној Западној обали“, рекао је Милхем. “Такође је кључно разумјети како то утиче на пољопривреднике на окупираној Западној обали.”

Додао је да не може отпутовати да посјети своју остарјелу мајку у Јенин јер су израелске снаге блокирале многе путеве.

„Бојим се и када моји синови излазе ноћу, и стално их зовем да видим да ли су добро“, рекао је.

‘Они имају оружје – ја имам само своје руке’

Према Human Rights Watchu, израелске снаге сигурности убиле су више Палестинаца на окупираној Западној обали између 1. јануара и 6. октобра ове године него било које године од 2005, када су Уједињене нације почеле биљежити број жртава. То је изазвало страх Палестинаца за њихову сигурност и сигурност њихових породица, уз страхове за егзистенцију.

Немогућност кретања по Западној обали ради посла од 7. октобра због знатно појачаних рација и полицијског сата од стране израелских снага и наоружаних досељеника значи да се Палестинци суочавају с кризом.

Према подацима УН-а, од 7. октобра сиромаштво је порасло за 20 посто, а бруто домаћи производ смањен за 4,2 посто.

Милхем је рекао да је извоз потпуно престао и да готово 50 посто маслина није убрано због ограничења кретања Палестинаца од стране израелске војске.

Још један палестински фармер, Salah Awwad (28), изгубио је свој дом и земљу у Wadi Tahti на југу окупиране Западне обале у августу. Досељеници су напали његову земљу, полили бензеном око његовог имања и запалили га, уништивши његове кошнице.

Заузели су земљу и Awwad је био присиљен побјећи са својом породицом од осмеро дјеце. Након неколико дана, рекао је, успио је вратити својих 100 оваца, али се више не може вратити на земљу.

Од 7. октобра услови у његовом новом дому у Sha’ab Tariqu, удаљеном девет километара, погоршали су се и сада је његова егзистенција у питању, јер не смије пустити своје овце на испашу, рекао је Al Jazeeri.

„Досељеници окружују моју кућу и не дају ми да радим“, рекао је. “Бојим се да бих могао бити упуцан, јер они носе оружје. Шта могу урадити? Они имају своје оружје – ја имам само своје руке.”

Awwad је додао да, иако је живот био тежак и прије почетка рата, цијене су сада нагло порасле, посебно за пољопривреднике. Цијена сточне хране за његове овце порасла је за више од једне трећине од 7. октобра.

“Нитко нас не гледа, само Бог”, рекао је. “Али нећу се више мицати, чак и ако ме покушају присилити.”

Извор:
АЛ ЏАЗИРА