УЖИВО ИДФ: Хамас тражи продужење примирја; На Западну обалу стигло 39 Палестинаца

palestina

Данас је педесет први дан сукоба између Израела и Хамаса

Након вишесатног одлагања, Хамас је у суботу увече ослободио другу групу од 13 израелских талаца, док је Израел, према договору, ослободио још 39 палестинских затвореника.

Шест од 13 ослобођених Израелаца биле су жене, а седам деца и тинејџери.

Хамас је ослободио и 4 држављана Тајланда које је држао као таоце.

Такође, у току јучерашњег дана ушла је велика количина хуманитарне помоћи у Појас Газе, а више десетина камиона дошло је и до севера Газе који је претрпео најжешће ваздушне ударе и копнену операцију израелске војске.

Током другог дана примирја између Хамаса и Израела, 11 кола хитне помоћи, три аутобуса и један камион отишли су у болницу Ал-Шифа у граду Гази да помогну у евакуацији, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова у суботу.

Израел је добио списак талаца који би данас требало да буду ослобођени и обавестио њихове породице.

  • 26. нов 2023 • 21:17

    21:17

    Сијарто: Хамас ослободио две мађарске девојчице

    Хамас је данас ослободио нову групу талаца, а међу њима и два детета мађарског држављанства, навео је вечерас на Фејсбуку мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

    Он је додао да су са ослобађањима од суботе, сва три мађарска таоца која су била у заточеништву Хамаса, ослобођена – жена и два детета, пренео је МТИ.

    „Хвала катарском колеги што је помогао у пуштању мађарских талаца, како је обећано раније“, рекао је Сијарто.

    Две девојчице, Ела (8) и Дафна Ељаким (15) имају двојно држављанство по мајци – мађарско и израелско.

    Додаје се да је њихов отац убијен када је Хамас напао јужни Израел 7. октобра.

  • 20:56

    Хагари: Жена коју је ослободио Хамас у тешком стању

    Портпарол израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да је жена Елма Аврахам (84), коју је Хамас ослободио данас, одведена у болницу у граду Бер Шева у тешком здравственом стању.

    „Елма, која се вратила из заробљеништва у тешком је стању, одмах је пребачена хеликоптером у болницу. Евакуисале су је трупе ИДФ док је још била у Гази“, рекао је Хагари, а преноси „Тајмс оф Израел“.

    Он је рекао да је због „медицинских разлога“ и безбедности ослобођених талаца, 13 особа испраћено из Газе у пратњи специјалних снага у близини општине Бери, у сарадњи са египатским безбедносним властима.

    Хагари је рекао и да се рат неће зауставити док се сви таоци не ослободе.

    „Ово је морална обавеза сваког израелског војника и војног естаблишмента“, поручио је Хагари.

  • 19:59

    Хамас позива на продужење примирја

    Палестински покрет Хамас позива на продужење примирја са Израелом након четири дана, настојећи да повећа број ослобађања, наводи се у саопштењу те организације.

    „Исламски покрет отпора Хамас настоји да продужи примирје након завршетка четвородневног периода, озбиљно настојећи да повећа број ослобођених заточеника како је наведено у споразуму о хуманитарном примирју“, наводи се у саопштењу покрета на Телеграму, а преносе „РИА Новости“.

  • 19:51

    Маск сутра са лидерима Израела

    Амерички милијардер и власник платформе Икс, кога критичари оптужују за појачавање антијеврејске мржње на његовој друштвеној мрежи, сусрешће се сутра са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и председником Израела Исаком Херцогом, пренео је израелски Канал 12.

    Израелски извор потврдио је Маскову посету Израелу.

    Портпарол Маскове компаније Тесла и платформе Икс није засад одговорио на захтев за коментар Ројтерса.

    Маскова посета поклапа се са четвородневним примирјем између Израела и Хамаса.
    Нетанијаху се сусрео са Маском у Калифорнији 18. септембра и апеловао на власника Икса да направи баланс између заштите слободе говора и борбе против говора мржње, након недеља контроверзи око антисемитског садржаја на Иксу, подсећа британска новинска агенција.

    Маск је одговорио да је он против антисемитизма и да је против свега што „промовише мржњу и конфликт“, понављајући раније изјаве да Икс неће промовисати говор мржње.

  • 18:54

    Бајден: Ослобођена четворогодишња америчка девојчица из Газе

    Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је четворогодишња девојчица, амерички талац, ослобођена из Газе и да се нада да ће пауза у борбама између Израела и Хамаса да доведе до наставка размене затвореника, преноси Ројтерс.

    Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен рекао је раније данас да САД „имају разлог“ да верују да ће амерички талац бити данас ослобођен из заробљеништва. Упитан да каже да ли је реч о четворогодишњој Ебигејл Идан, он је одговорио да се САД надају да ће она бити ослобођена.

    „Надамо се да ће је пустити. Одавно је било време да ова девојчица, која је тек прославила четврти рођендан, буде пуштена. Нажалост, остала је без родитеља у овом ужасном, бруталном терористичком нападу (Хамаса) 7. октобра“, истакао је Саливен, пренео је „Тајмс оф Израел“.

  • 18:36

    Галант: ИДФ убио више од 100 припадника Хезболаха

    Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле више од 100 припадника Хезболаха и уништиле десетине њихових посматрачких пунктова, складишта оружја и других циљева у сукобима на северу Израела.

    „Комбинација свих ових тактичких достигнућа ће се претворити у другачију ситуацију, која ће касније омогућити повратак становника (северног Израела) под потпуно другачијим условима него када смо започели ову кампању“, рекао је Галант а преноси „Тајмс оф Израел“.

  • 18:22

    Нетанијаху посетио север Газе

    Премијер Израела Бењамин Нетанијаху посетио је данас израелске одбрамбене снаге на северу Појаса Газе, први пут од почетка рата са Хамасом и поручио да ће Израел ићи до коначне победе.

    „Чинимо максималан напор да вратимо таоце, на крају ћемо их вратити све“, рекао је Нетанијаху на видео снимку који је објавио његов кабинет, пренео је Тајмс оф Израел.

    Он је током посете у тренутку четвородневног примирја са Хамасом додао да Израел има три циља у овом рату.

    „Да елиминишемо Хамас, вратимо све наше таоце и осигурамо да Газа више не буде претња за Израел. Наставићемо до победе, до краја. Неће нас ништа зауставити, уверени смо да имамо моћ, снагу, вољу и одлучност да постигнемо све ратне циљеве. Успећемо“, поручио је Нетанијаху.

    Према саопштењу Нетанијахуовог кабинета, премијер Израела је посетио један од Хамасових тунела које су откриле израелске трупе.

  • 17:13

    Укупно 39 Палестинаца стигло у Западну обалу

    Друга група од 39 Палестинаца пуштена је из израелских затвора у оквиру споразума између израелске владе и Хамасa.

    Стотине људи поздравило је аутобус Међународног комитета Црвеног крста који је превозио Палестинце док је стигао у Ел Бирех на Западној обали.

  • 17:09

    Хамас предао 17 талаца

    Израелске одбрамбене снаге кажу да је према информацијама које је војсци доставио Црвени крст, Хамас је предао 17 талаца.

    Израелска војска наводи да међу таоцима има 14 држављана Израела и три страна држављана.

  • 16:21

    Израел гађао аеродром у Дамаску

    Међународни аеродром у Дамаску погођен је у израелским ваздушним нападима, преносе сиријски медији.

    Сиријски радио Шам ФМ наводи да је, између осталог, погођена писта на аеродрому.

    Авиони који треба да слете у сиријску престоницу преусмерени су на аеродроме у Латакији и Алепу, наводи провладин лист Ал Ватан.

    Медији преносе да су погођени и „други циљеви“ у близини сиријске престонице, наводи Тајмс оф Израел.
    За сада нема информација о евентуалним жртвама напада.

Извор:
РТ