РТ: Шпанија је спремна да једнострано призна Палестину – премијер

pedro sancez

Шпанија ће донети сопствену одлуку ако блок не буде вољан, изјавио је Педро Санчез

Шпанија је вољна да сама напредује по питању признавања палестинске државности, иако би радије деловала заједно са другим чланицама ЕУ, изјавио је у петак премијер Педро Санчез.
Шпанија тренутно председава ротирајућим председништвом Савета Европске уније, које Белгија преузима у јануару. Санчез и његов белгијски колега Александар Де Кру разговарали су са новинарима на граничном прелазу Рафа између Египта и Газе, непосредно пре „хуманитарне паузе“ уз посредовање Катара и ослобађања 13 израелских талаца.

Упитан да ли би подржао једнострано признање палестинске државе, Санчез је изјавио да је „дошао тренутак“ да ЕУ и остатак „међународне заједнице“ то учине.

„Било би важно да земље чланице ЕУ то урадимо све заједно“, изјавио је шпански премијер. „Ако то није случај, наравно, Шпанија ће донети сопствене одлуке.“

Санчез и Де Кру су се у четвртак састали са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом и палестинским председником Махмудом Абасом, у оквиру њихове регионалне мисије за заустављање сукоба у Гази.

Након састанка са Нетанјахуом, Санчез је изјавио новинарима да „мир данас значи успостављање одрживе палестинске државе која укључује Западну обалу, Газу и источни Јерусалим, према резолуцијама УН“.

На конференцији за новинаре у Рафи, Санчез је позвао на мировну конференцију „како би се применило решење о две државе“, на којој би били заступљени и Израел и Палестинци.

„Морамо да заменимо насиље надом, миром“, изјавио је Санчез. „Морамо понудити палестинском народу будућност наде.“

Иако Израел има право да се брани, мора да остане у границама међународног хуманитарног права, „а то није случај“, приметио је Санчез, описујући офанзиву Израелских одбрамбених снага на Газу као „неселективно убијање недужних цивила“ и „потпуно неприхватљиво“.

Нетанјаху је објавио рат Хамасу након што је напад палестинске групе са седиштем у Гази 7. октобра резултирао смрћу 1.200 Израелаца, а преко 200 је заробљено. Од тада је, према локалним званичницима, скоро 15.000 Палестинаца – укључујући 6.000 деце – убијено у енклави.

Извор:
ВОСТОК