САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

narodni-pokret-srba-sa-kim-otadzbina-1

Брутално пребијање педесеттрогодишњег Миленетија Јакшића из Зубиног Потока од стране РОСУ полиције када се враћао са посла показује само зликовачке намере сепаратистичког режима Аљбина Куртија према Србима у јужној српској покрајини. По изјави претученог, који је иначе задобио тешке телесне повреде потврђене од стране лекара из болнице у Косовској Митровици, повод је било његово непознавање албанског језика као и регистарске таблице из града у централној Србији.

Занимљиво је да је поменути Јакшић прошле године био у маси грађана током посете Петра Петковића Зубином Потоку која је скандирала против председника Србије Александра Вучића. Из тог разлога је Јакшић и саслушаван од стране Безбедоносно-информативне агенције у Новом Пазару. Нажалост, овако изгледа тужна и горка судбина Срба на Косову и Метохији – БИА их саслушава а РОСУ полиција пребија.

Иначе, територија општине Зубин Поток је апсолутно попуњена са свих страна РОСУ полицијом. Пре доласка на власт Александра Вучића њих на овом простору није било. РОСУ полиција је политичка тековина председника Србије и његова донација Србима на северу Косова и Метохије. Некадашњи председник Српске листе и министар у влади Аљбина Куртија Горан Ракић је на влади Косова гласао, сигурно уз дозволу Александра Вучића, да се на северу Косова и Метохије изграде полицијске базе РОСУ полиције. У Зубином Потоку је тако изграђена велика војно полицијска база у селу Горњи Јасеновик по обиму ништа мања од Бондстила, као и полицијска база у селу Бање нешто мањег габарита где је Милентије Јакшић и претучен. Од пре месец дана ради и полицијска станица у Зубином Потоку која када су се грађани окупили да демонстрирају против њене изградње РОСУ полиција им је показала грађевинску дозволу коју је потписао некадашњи градоначелник општине Зубин Поток и члан председништва Српске листе Срђан Вуловић.

Сем ових изгађених база у општини Зубин Поток постоје и стални пунктови РОСУ полиције са дежурством од 24 часа. А они су лоцирани, кренимо редом: стални пукт у селу Чечеву, стални пункт у месту Газиводе, стални пункт у селу Прагови, па стални полицијски пункт у насељу званом Јунаке, па стални пункт у селу Козарево, па стални пункт у месту званом Јагњеница. Од пре неки дан и велелепни објекат некадашњег потпредседника Српске листе Милана Радоичића претворен је у полицијску станицу која надзире језеро Газиводе. Тако се укупан број припадника РОСУ полиције приближава броју становника општине Зубин Поток. Шта је то него класична окупација сепаратистичког режима Аљбина Куртија ове српске општине. Интересанто је да међу овом РОСУ полицијом и уопште полицијом у овој општини Срба нема. Оваква ситуација је и у другим општинама на северу Косова и Метохије.

Једино решење да се ова тортура и тиранија над Србима спречи јесте да државни органи Републике Србије почну да обављају свој део послова и на територији јужне српске покрајине. Јалова саопштења и јалове осуде Канцеларије за КиМ не значе ништа. Оне показују само немоћ и подстичу на још веће насиље према Србима. Јавни тужилац Србије морао би да покрене кривични поступак против РОСУ полицајаца који су претукли поменутог Јакшића на основу претходно добијених имена од стране Безбедоносно-информативне агенције Србије. Нажалост, ова институција се више бави Србима који критикују антиуставни и антисрпски режим Александра Вучића него заштитом Срба на Косову и Метохији.

Али чак и да се дође до имена ових политичких силеџија власт у Србији ће остати нема, разлог је тај да се председник Србије мимо важећег Устава Републике Србије Бриселским споразумом обавезао да се неће мешати у унутрашње ствари своје јужне покрајине. Стога, Србима на Косову и Метохији остаје само да ћуте и трпе и да проводе време у албанским казаматима а да држава Србија изузев сталних јадиковки, цвиљења, кукњаве Александра Вучића не жели да било шта уради да би побољшала положај угрожених Срба. Уосталом, на административним прелазима у непосредном присуству српске полиције Срби се хапсе због измишљених ратних злочина због чега их више од двадесетак труне по затворима. Макар из чисте пристојности држава Србија би морала да то административно управљање прелазима прекине, да позицију српске полиције врати на старо, да макар немо не гледа како се Срби хапсе.

И још нешто. За Србе на Косову и Метохији као и уопште за српску јавност десило се чудо невиђено. Председник Србије је данима, месецима, годинама говорио да је против замрзнутог конфликта на Косову и Метохији. Разлог по њему је тај да он не жели да се српска деца враћају у мртвачким ковчезима са КиМ, да својој деци не жели да остави проблем Косова и Метохије већ је он дужан да га реши. И зато је био против замрзнутог конфликта. Пре неки дан је председник Србије изјавио да је за замрзнути конфликт. Наравно, ово је само због избора а после избора ће он и даље да на Косову и Метохији предаје сепаратистима све оно што мирише на државу Србију. Уосталом, Француско-немачким предлогом он се обавезао да ће под тачком два прихватити суверенитет, независност, територијални интегритет Косова и Метохије.

Искуство нас учи, све до сада што је обећао Западу он је испунио. Због власти и новца он је у стању свега да се одрекне па и Косова и Метохије.

Косовска Митровица
25.11.2023. године

                                                           Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“