„Политико“: Ко је Герт Вилдерс – „холандски Трамп“, антиисламиста, евроскептик, критичар русофобије

gert-vilders

Крајње десничарски политичар Герт Вилдерс, победник недавних парламентарних избора у Холандији, дуго је био један од најпрепознатљивијих холандских посланика у земљи и иностранству, а познат је по оштрој кампањи против имиграције, Европске уније и ислама, пише „Политико“.

Како наводи „Политико“, Вилдерс је сада у позицији да постане нови премијер Холандије, након што је победио на општим изборима и да је све што треба да уради да убеди потенцијалне коалиционе партнере у другим странкама да раде са њим.

Вилдерс, ког називају „Холандским Трампом“, своју политичку каријеру је започео 1998. године као посланик Народне странке за слободу и демократију (ВВД), када је био ментор младог Марка Рутеа (одлазећег холандског премијера), након чега је 2006. године напустио странку и основао Партију слободе (ПВВ).

Вилдерс је познат по запаљивој реторици – ислам је описао као „тоталитарну идеологију“, а Мароканце назвао „олошима“.

Објаснио је да је његову аверзију према исламу подстакло убиство антиисламског филмског редитеља Теа ван Гога 2004. године, као и време које је провео у кибуцу у Израелу.

У изборној кампањи се залагао за забрану Курана, џамија и свих исламских школа, као и за забрану ношења исламских марама у владиним зградама у Холандији.

Пре неколико година осуђен је због увреде групе људи на основу њиховог порекла, након што је 2014. године рекао да је у Холандији треба да буде „мање Мароканаца“.

Склон је бруталним нападима на политичке противнике, пише „Политико“ и наводи да је Вилдерс одлазећу министарку финансија Сигриг Кад назвао „вештицом“.

Антиисламска реторика учинила га је метом екстремиста због чега већ две деценије живи у различитим сигурним кућама и има сталну полицијску заштиту.

Вилдерсово главно предизборно обећање је било заустављање „цунамија азиланата“, који је окривио за различите социјалне проблеме у Холандији, укључујући недостатак стамбеног простора и високе здравствене трошкове.

Позвао је на укидање азила за избеглице и слободног кретања радне снаге унутар Европске уније, предлажући увођење радних виза.

Истовремено, жели да се Сиријцима укине привремени азил, а да криминалци буду депортовани и да им се одузме холандско држављанство.

Вилдерс је критички настројен и према климатским научницима и тврди да је холандска влада потрошила превише новца на смањење емисије угљен-диоксида.

Залаже се да електране на угаљ и гас остану отворене и предлаже да се обустави изградња соларних паркова и ветротурбина, као и да се Холандија повуче из Париског климатског споразума.

Евроскептик

Уместо тога, сматра да се треба прилагодити клими и предлаже јачање насипа и улагање у пројекте који би омогућили повремено изливање река.

Када је реч о односу према Европској унији, Вилдерс је евроскептик и више пута је позвао на одржавање референдума о изласку Холандије из Европске уније.

Вилдерсу су на победи честитали на његови политички пријатељи Марин ле Пен из Француске и премијер Мађарске Виктор Орбан.

Са друге стране, резултати холандских избора у Кијеву су дочекани са забринутошћу, пише „Политико“.

Вилдерс је раније хвалио председника Русије Владимира Путина и критиковао „хистеричну русофобију“ у Европи, међутим од почетка СВО, донекле се дистанцирао од Кремља.

Ипак, у једној од завршних предизборних дебата, рекао је да не би подржао да се Украјини пошаље више новца и оружја јер су ти ресурси, како је навео, потребни холандској војсци.

Победник на холандским изборима чврсто подржава Израел и залаже се за пребацивање амбасаде Холандије из Тел Авива у Јерусалим, као и за затварање дипломатског представништва у Рамали, седишту палестинских власти.

Након што је палестинска милитантна група Хамас напала Израел 7. октобра, Вилдерс је рекао да се „Израел бори за своје постојање против сила мржње, варварства и тероризма“.

„Из Русије с љубављу“

Вилдерсова Партија слободе је на изборима освојила 25 одсто гласова, што је много у холандском изборном систему, наводи портал, али додаје да је то недовољно за већину у парламенту и да ће морати да формира коалициону владу са још две или три странке.

Twitter embed code generator

„Из Русије с љубављу“: Твит Герта Вилдерса

У победничком говору је позвао друге странке да се „конструктивно ангажују“ у коалиционим преговорима и наговестио да би био спреман на компромис у погледу антиисламске политике зарад формирања владе.

„Ја добро разумем да странке не желе да буду у коалицији са странком која жели неуставне мере. Нећемо причати о џамијама, Куранима и исламским школама“, рекао је Вилдерс.

Извор:
НСПМ