НАТО планира „војни Шенген“

nato vojska

Блок предвођен САД жели да се трупе и опрема слободно крећу преко Европе до граница Русије

Шеф европске логистике НАТО-а позвао је нације на континенту да успоставе „војну шенгенску“ зону како би се омогућило брзо кретање трупа, опреме и муниције у случају рата са Русијом.

„Истиче нам време“, изјавио је генерал-потпуковник Александар Солфранк за Ројтерс у интервјуу објављеном у четвртак. „Оно што не урадимо у мирнодопским условима неће бити спремно у случају кризе или рата.“

Солфранк је задужен за Заједничку команду за подршку и оспособљавање НАТО-а, објекат у немачком граду Улму који координира кретање људи и материјала блока широм целог континента. Иако је Заједничка команда основана 2021. године како би се поједноставиле припреме за потенцијални рат са Русијом, њен рад је и даље ограничен прописима на националном нивоу, објаснио је Солфранк.

Преношење муниције преко европских граница често захтева посебне дозволе, док велики транспорт трупа или опреме може захтевати претходно обавештење, додао је он. Солфранк је предложио да европске земље успоставе „војну шенгенску зону“ како би поправиле ова питања, позивајући се на споразум који омогућава слободно путовање између већине држава ЕУ.

Солфранк није први војни званичник који је истакао логистичка и бирократска питања блока у Европи.

„Немамо довољно транспортних капацитета, нити инфраструктуре која омогућава брзо кретање НАТО снага широм Европе“, изјавио је прошле године за Ројтерс Бен Хоџис, који је командовао америчком војском у Европи до 2017. Различите земље имају различите колосеке, истакао је Хоџис, додајући да немачки железнички оператер ‘Дојче бан’ има капацитет да премести само једну и по оклопну бригаду – око 4.000 војника, 90 тенкова и 150 оклопних возила – у било ком тренутку.

Кретање друмом представља различите препреке, пренео је Ројтерс, напомињући да је група француских тенкова која је ишла кроз Немачку ка Румунији на вежбу прошле године заустављена јер је њихова тежина премашила немачке прописе о друмском саобраћају.

Чак и када би се овим тенковима дозволило да прођу кроз Немачку, физички не би могли да пређу Пољску због лоше изградње мостова у земљи, наводи се у одвојеном извештају.

НАТО тренутно има 10.000 војника у осам борбених група стационираних широм источне Европе. Генерални секретар Јенс Столтенберг најавио је прошле године да има за циљ да подржи ове напред распоређене снаге са 300.000 војника високе спремности у резерви. Према Столтенберговом плану, 100.000 ових војника могло би да стигне на бојно поље у року од недељу дана, док би остатак стигао месец дана касније.

Иако је Русија више пута упозоравала да је НАТО постао де факто учесник у украјинском сукобу тако што је Кијеву обезбедио оружје, обуку и обавештајне податке, Москва није претила блоку ратом.

Ипак, Солфранк је тврдио да се НАТО мора припремити за такав сукоб. „Морамо да будемо испред кривине, морамо добро да припремимо позориште пре него што се позовемо на члан 5“, изјавио је Ројтерсу, мислећи на заједничку одбрамбену клаузулу блока.

Извор:
ВОСТОК