Директор бомбардоване болнице у Гази поручио Бајдену: “Укаљали сте лице људске цивилизације”

gaza

Директор групе за помоћ која води индонежанску болницу у Гази – где је у понедељак у израелским нападима убијено најмање десетак људи – апеловао је директно на америчког председника Џоа Бајдена, молећи га да натера Израел да прихвати трајни прекид ватре у рату где је убијено или осакаћено више од 40.000 Палестинаца [четвородневно примирје би требало да почне у четвртак].

„Становници Газе се суочавају са смрћу сваки дан. Сваких пет минута погине палестинско дете“, написао је у писму Бајдену Сарбини Абдул Мурад, шеф Комитета за хитну медицинску помоћ (МЕР-Ц) Индонезије.

Напомињући да су израелске снаге напале „бебе, децу, жене, старце, инвалиде, болнице, амбулантна кола, лекаре, школе, наставнике, стамбене комплексе, богомоље и још много тога“, Мурад је рекао да је „ово потпуно геноцид и етничко чишћење“.

„Веома је жалосно да је ваше стављање на страну Израела и омогућавањем оружја за масовно уништење заправо учинило сукоб још ширим“, наставио је Мурад.

„Ваш поступак је јасно у супротности са различитим међународним уговорима и споразумима који се односе на постојање Палестине. Уништили сте међународна правила игре, увредили ауторитет [Уједињених нација], растргали осећај за правду, повредили људске вредности и укаљали образ људске цивилизације“.

„Господине председниче, верујемо да још увек имате савести“, написао је Мурад. „Ваша велика земља свакако жели да буде виђена као часна за своју хуманитарну одбрану. Штавише, ваша администрација је одлучила да принципе мултилатерализма, правде и људских права учини темељем спољне политике Сједињених Држава. Дакле, заправо, ово је ситуација да то докажете“.

Позивајући Бајдена да „избегне двоструке стандарде у решавању палестинско-израелског сукоба“, Мурад је додао: „Због мира и човечности, захтевамо да одмах спроведете прекид ватре. Вратите достојанство Сједињеним Државама као земљи која подржава људска права. Прекид ватре се мора применити одмах, како се не би повећао губитак живота на обе стране“.

Мурадово писмо је стигло у тренутку када су тенкови израелских одбрамбених снага опколили индонежанску болницу у северној Гази након што је ИДФ артиљеријско гранатирање убило 12 људи у кругу установе, укључујући пацијенте и њихове пратиоце, саопштило је Министарство здравља Газе. Министарство је такође саопштило да је много људи рањено у нападу, укључујући пацијенте у критичном стању.

“Напад је јасно кршење међународних хуманитарних закона. Све земље, посебно оне које имају блиске односе са Израелом, морају да искористе сав свој утицај и способности да подстакну Израел да заустави своје злочине”, рекао је индонежански министар спољних послова Ретно Марсуди у понедељак.

Према званичницима Газе, у индонежанској болници је заробљено око 700 пацијената, особља и других Палестинаца. Људи који су покушавали да побегну из базе су наводно били под израелском ватром. Марван Абдалах, медицински радник у болници, рекао је за Ал Џазиру да се виде израелски тенкови како маневришу око базе.

„Можете их видети како се крећу и пуцају“, рекао је Абдалах. „Жене и деца су уплашени. Чују се стални звуци експлозија и пуцњаве.“ Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је “запрепашћена” нападима на индонежанску болницу.

„Здравствени радници и цивили никада не би требало да буду изложени таквом ужасу, а посебно док су у болници“, наводи се у саопштењу агенције. „Било је више и сталних напада на здравствене установе у последњих шест недеља, што је резултирало принудним масовним евакуацијама из болница и вишеструким смртним случајевима и жртвама међу пацијентима, њиховим пратиоцима и онима који су потражили уточиште у болницама“, наставила је СЗО.

„Индонежанска болница је наводно већ претрпела штету због најмање пет напада од 7. октобра“, додала је организација, позивајући се на датум када је Израел почео да бомбардује Газу ваздушним, копненим и морским путем након напада Хамаса на јужни Израел који је убио око 1.200 људи, а још око 240 узео за таоце.

„СЗО је забележила 335 напада на здравствене установе на окупираној палестинској територији од 7. октобра, укључујући 164 напада у појасу Газе и 171 напад на Западној обали“, навела је СЗО. „Било је и 33 напада на здравствену заштиту у Израелу током насилних догађаја 7. октобра“.

„Свет не може да ћути док се ове болнице, које би требало да буду безбедна уточишта, претварају у сцене смрти, разарања и очаја“, додала је агенција.

Извор:
НУЛТА ТАЧКА