Кирил Стрељњиков: ТЕК ТОЛИКО ДА СЕ ЗНА…

avangard

Министар одбране Сергеј Шојгу јуче је на седници колегијума руског Министарства одбране лежерно саопштио да је удео савремених бродова у стратешким нуклеарним снагама Русије достигао 100 одсто.

Поред тога, он је појаснио да је Морнарица недавно укључила три најновије нуклеарне подморнице пројекта Бореј-А, да се завршавају државна испитивања стратешке ракетне подморнице „Цар Александар III“, намењене Пацифичкој флоти, као и да ће наше подморничке снаге ове године бити попуњене савременим вишенаменским подморницама са ракетним системима „Калибар“, које су већ доказале своју ефикасност и неухватљивост у оквиру система ПВО.

На овом месту, сведоци Горњег Ларса и адвентисти седмог степена сирупа од лаванде требало би да рефлексно поскоче и врисну: „Опет ви са својим нуклеарним батинама, због овога нас не воле у цивилизованом свету, боље је дати те паре бакама које не могу да купе хељду!“

На то ћемо одговорити: „Чекајте мало, нисмо завршили, вратићемо се бакама мало касније“.

Дакле, о нашим нуклеарним и ненуклеарним батинама:

• број носача далекометног прецизног наоружања у руској морнарици ће до краја године премашити 40;

• ниво савремене војне и специјалне опреме у морнарици достигао је 74 одсто;

• убрзава се темпо модернизације авиона дугог домета који носе нуклеарно оружје;

• наставља се убрзана производња хиперсоничних комплекса „Кинџал“;

• почеле су масовне испоруке војсци хиперсоничних ракета „Циркон“.

Русија наставља да доследно и ефективно развија своју нуклеарну тријаду: више од половине Ракетних стратешких снага већ је опремљено најновијим комплексима „Јарс“, а прве јединице са новом тешком ракетом „Сармат“ ступиле су на борбено дежурство.

Што се тиче „Јарса“ и „Сармата“, који од баба одузимају хељду:

„Јарс” ће заменити „Топољ”, и сад ће НАТО-у у просеку требати не две противракете, да их теоретски оборе, већ чак 50, то јест – нереално им је парирати. Са „Сарматом“ је још тужније (за НАТО): ова јединствена тешка ракета има масивну противракетну одбрану, суборбиталну путању, много мамаца и навођених бојевих глава. Једна таква ракета може државу Тексас претворити у течно стакло, због чега су злобни критичари нашу слатку ракету назвали „Сотона на квадрат“.

Али молимо баке и НАТО да се не удаљавају од плавичастих екрана.

Да не би два пута устајали, наши ракетни научници почели су да наоружавају и без тога убитачне „Сармате“ перспективним борбеним блоком „Авангард“, који је председник упоредио са метеором. „Авангард“ – то су хиперсоничне маневарске бојеве главе које могу да пикирају огромном брзином – 27 Маха (не питајте, то је много) – чак и на покретне циљеве, практично из свемира. „Авангард“ је немогуће открити, пресрести или оборити. Према тужном признању стручњака из британске публикације „Daily Express“, „западни противракетни одбрамбени системи нису у стању да пресретну ове бојеве главе“. Забавна чињеница из колекције „Упознај свет“: један „Авангард” може да претвори пола Њујорка у пустињу.

Али наш бубањ се и даље врти, а тачна реч је „Буревестник“!

Почетком октобра ове године Владимир Путин је пријатељски саопштио да је Русија успешно тестирала интерконтиненталну крстарећу ракету „Буревестник“ са нуклеарним погоном. Из очигледних разлога, мало се зна о нашој новој ракети: она има неограничен домет и може да остане на ваздухопловној дужности месецима (па чак и годинама) до захтеване команде; може неколико пута да облети око Земље и да удари из било ког правца; практично је невидљива и нерањива за противваздушну одбрану; према речима шефа државе, „ново оружје ће обезбедити стратешку равнотежу у свету за неколико деценија које долазе“.

Али људи са лепим лицима могу имати питање: добро, добро, направићете две и по ракете за ВДНХ, али шта ћете против 800 милијарди долара годишње одбрамбеног буџета САД?!

Стручњаци одговарају: да, наш војни буџет је десет пута мањи од америчког. Али ако послу приступите професионално и са укусом, онда можете чак и такву предност анулирати.

Неколико примера: почетком 2000-их, Американци, који су веровали у своју доминацију, одлучили су да тотално превладају. Покренули су неколико глобалних пројеката: обалски борбени брод Streetfighter, „невидљиви“ разарач Zumwalt, борбени авион Ф-35 и интерконтиненталну балистичку ракету Sentinel. Резултат којим се можете поносити: потрошено је 20 година и стотине милијарди долара, три Zumwaltа за 22 милијарде долара тихо рђају негде на путу (хтели су да направе 32); Streetfighter, пола милијарде долара по комаду, сматра се „неподобним за озбиљну борбу“; више милијарди долара вредан Ф-35 има „966 критичних проблема и недостатака“; а развој интерконтиненталне балистичке ракете Sentinel превазишао је све замисливе буџете и рокове, који су се померили до 2038. године.

Другим речима, са руском рубљом можете зарадити не мање, већ много више него са америчким доларом, а притом ће остати пара и за наше драге баке.

Наше руководство је категорично против изборае „топови или путер“, али, према речима министра одбране Шојгуа, „нуклеарни штит је био и остаје главни гарант суверенитета и територијалног интегритета наше државе“.

А ако постоји штит, онда ће бити и путера, и хељде, и осмеха на лицу наших бака.

Извор:
ИСКРА