Марко Јакшић: Уместо да се бави ониме што раде наши противници у Приштини, БИА се бави оним што радимо Момо Трајковић, Славиша Ристић и ја, јер смо критичари Вучићеве државне и косовске политике

Portret dr Marka K. Jaksica, NP Otadybina Kosovo i Metohija

Марко Јакшић, члан председништва Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина, у отвореном писму председнику Вучићу написао је да има сазнања да га прати Безбедносно-информативна агенција (БИА). За наш лист прецизира да је био задржан при уласку у централну Србију заједно са народни послаником Славишом Ристићем, који је такође део „Отаџбине“.

Јакшић је жесток критичар косовске политике Александра Вучића, као и Српске листе, продужене руке СНС-а на Косову.

До задражавања је, наводи наш саговорник, дошло пре око 15 дана.

„Кренуо сам са Славишом Ристићем за Београд. На прелазу Брњак су нас задржали око пола сата, иако смо кренули рано ујутру, око пет сати. Нема нигде никог и чудимо се зашто толико стојимо. Ристић је раније био на мерама праћена и задржавања. Када нам је полицајац враћао документа, Славиша каже да је то сигурно због њега. Полицајац га пита како се зове, и када је чуо име, каже „Није због Вас, него због Марка Јакшића“. Ту сам први пут сазнао да сам на тим мерама такозваног праћења и задржавања на админстративним прелазима“, наводи Јакшић.

Напомиње да није једини којег задржавају, већ да исто трпе, како Ристић, тако и Момчило Трајковић, који је задржаван више сати на „Мердару“ приликом одласка у Ниш, на сахрану Шолевића.

„То је мера малтретирања. Али право да Вам кажем, мене то лично не узбуђује, с обзиром да сам већ више од двадесет година на америчкој црној листи због угрожавања наводних америчких интереса. Додуше, само због тога, за разлику од Александра Вулина који је на листи због шверца дроге и оружја“, каже члан председништва „Отаџбине“.

Разлог за задржавање је критиковање косовске политике Александра Вучића, тачније да је „главни кривац“ за „удаљавање Косова од Србије“ управо председник Србије. Јакшић каже да је наводио аргументе за тезу да све што Вучић ради је у циљу да одрицања Србије од своје јужне покрајине.

„БИА уместо да се бави ониме што раде наши државни и политички противници у Приштини, она се бави ониме што радимо Момо Трајковић, Славиша Ристић и ја јер смо критичари Вучићеве државне и косовске политике“, каже Марко Јакшић.

Он поручује и да је већ седам година у пензији, да се у једном селу у Зубином Потоку бави пољопривредом, те да му „нико ништа не може“ у смислу даљих притисака и непријатности.

„Четири месеца пре његовог (Вучићевог, прим. нов) доласка у Косовску Митровицу, 2014. године, на почетку његове владавине, су ми запалили аутомобил. Дошао је да објасни све „благодети“ Бриселског споразума, имали смо састанак, и рекао сам му: „Цео град прича да иза паљења мог аута лично стојиш ти. Дај ми одговор ти си први потпредседник Владе, координатор свих служби. Ако ти не стојиш, можеш да пронађеш ко стоји иза тога“. Он ми је обећао да ће да се потруди, али након више од десет година одговора нема“, присећа се Јакшић.

Ипак, чини му се да је прогон Срба од стране Београда „спласнуо“ након сукоба у селу Бањска, иако је, каже, прочитао да је Србима који нису политички миљеници Вучића запаљено 75 возила на Косову.

Не очекује реакције БИА на његове наводе и поручује да се ни о један закон није огрешио, нема незаконите послове, те да је „чист и узоран грађанин који ни на који начин не може да постане предмет интересовања БИА“.

„Што се њих тиче, увек могу да измишљају, не треба се ничега од њих чудити“, закључује Јакшић.

Јакшић је председнику Србије писао поводом интервјуа који је дао из Париза, у коме је Вучић помињао Јакшића у контексту кривице за једнострану проглашену независност Косова 2008. године. Како је написао, постављен је на мере праћена и задржавања БИА.

Извор:
НСПМ