УЖИВО Израелске војска гађала болницу у Појасу Газе; Има напретка у преговорима Израела и Хамаса

izrael-palestina

Хамас је спреман да ослободи групу од 50 талаца у првој фази у замену за петодневни прекид ватре, ослобађање око 150 палестинских жена и деце заточених у Израелу и увоз горива у Газу, преносе израелски медији

Сукоб у Појасу Газе ушао је у 45. дан, односећи нове жртве и доносећи додатне патње цивилном становништву.

Влада Газе, коју води Хамас, саопштила је да је најмање 13.000 Палестинаца, међу којима је 5.500 деце, убијено у израелском бомбардовању и војним акцијама које трају од 7. октобра.

Приликом напада тог дана, Хамас је узео око 240 талаца, а како извештавају израелски медији у преговорима о њиховом ослобађању остварен је одређени напредак.

То је објавио израелски лист „Инет“ позивајући се на изворе из Катара, који је посредник у преговорима.

Према сазнањима овог медија које преносе „РИА Новости“, позивајући се на катарске изворе, Хамас је спреман да ослободи групу од 50 талаца у првој фази у замену за петодневни прекид ватре, ослобађање око 150 палестинских жена и деце заточених у Израелу и увоз горива у Газу.

Међутим, Хамас је указао да не зна где се налазе сви отети Израелци и да ће морати да их лоцира у првим данима примирја под условом да се Израел уздржи од ваздушних удара.

Осим тога, Хамас је наводно спреман и да повећа број ослобођених талаца уколико се буду нашли у Појасу Газе током примирја. Израелски преговарачи изражавају наду да би још 20-25 отетих могло бити додато првобитно најављеној цифри од 50 талаца који ће бити ослобођени на овај начин.

Све најновије вести о сукобу у Појасу Газе пратите из минута у минут на порталу РТ Балкан.

  • 20. нов 2023 • 11:50

    11:50

    Израелска војска изгубила 387 људи од почетка сукоба

    Укупни губици Израелских одбрамбених снага (ИДФ) од напада Хамаса 7. октобра достигли су 387 људи, објавио је „Џерусалем Пост“ .

    ИДФ је саопштила да су још два војника погинула 20. новембра у борбама у северном Појасу Газе.

    Наведено је и да је више од 60 израелских војника убијено у борбама последњих недеља.

  • 11:27

    Израел пристао да пропусти 70.000 литара горива дневно у Газу

    Израел је пристао да дневно пропусти 70.000 литара горива дневно кроз Египат у Газу, што је знатно испод минималних захтева за основне хуманитарне потребе, наводи се у извештају Канцеларије УН за координацију хуманитарних послова.

    Дана 19. новембра је у Газу стигло 69.000 литара горива, наводе у саопштењу и додају да Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) планира да распореди гориво за дистрибуцију хране и рад генератора у болницама, водоводним и санитарним објектима, склоништима и другим службама.

  • 11:12

    Русија испоручила још 27 тона хуманитарне помоћи становништву Појаса Газе

    Министарства за ванредне ситуације испоручило је Египту 27 тона хуманитарне помоћи за становништво Појаса Газе, наводи се на Телеграм каналу Министарства.

  • 11:03

    Доктор из болнице Ал Шифа: Израелскa војска нас стално испитују о Хамасу

    Израелске снаге стално испитују запослене у болници о Хамасу, изјавио је доктор из палестинске болнице Ел Шифа у Гази.

    „Уобичајно питање гласи – да ли знате нешто о групи Хамас, да ли знате нешто о тунелима испод болнице?“, рекао је доктор Ел Михалати за Си-Ен-Ен, додајући да је особљу ограничено кретање око болнице, у коју је прошле недеље ушла израелска војска.

    Бројни пацијенти евакуисани су током викенда из Ел Шифе, укључујући 31 бебу, које су пребачене у болницу Ал-Хелал ал-Емирати у јужној Гази.

    Ел Мохалатали је рекао да су две бебе и две пунолетне особе преминуле у суботу, па је у болници остало 259 пацијената, седам доктора и пет медицинских сестара.

    Он је нагласио да болница остаје без анестетика, боца са кисеоником, лекова и резерва крви.

    Апелујући на међународну заједницу да помогне, Ел Мохалати је навео да су израелске снаге само једном испоручиле воду и храну болници.

    Израел тврди да се испод највеће болнице у Гази налазе командни центри и тунели Хамаса, док та палестинска милитантна група одбацује те тврдње.

  • 10:48

    Лекари без граница: Најмање 70 људи умрло у болници након израелског напада на град Кан Јунис

    Најмање 70 људи умрло је у болници у јужном делу Газе након израелског ваздушног напада на град Кан Јунис, саопштили су Лекари без граница (МСФ), преноси „Харец“.

    Десетине људи, укључујући децу и адолесценте, лече се од „тешких опекотина“ у медицинском комплексу Насер, саопштио је МСФ, позивајући се на своје особље у болници.

    Напад у граду Кан Јунис догодио се на километар од болнице, саопштила је група.

    У болницу, која је већ препуна, су одмах након тога стигла 122 пацијента, саопштили су Лекари без граница.

    Израелска војска није коментарисала извештаје.

  • 10:40

    Турска осудила ћутање Запада о ситуацији у Појасу Газе

    Ћутање Запада о ситуацији у Гази могло би „отворити врата“ другим кризама и довести до непредвидивих савеза, рекао је турски министар спољних послова Хакан Фидан, преноси „РИА Новости“.

    „Још озбиљније је то што западне земље, под утицајем Израела ћуте пред злочинима у Гази и безусловно подржавају Израел. Ова ситуација би могла да отвори врата другим кризама и да доведе до непредвидивих савеза“, навео је турски министар.

  • 10:20

    ИДФ спроводи превентивно артиљеријско гранатирање јужног Либана

    Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су јутрос извеле превентивно артиљеријско гранатирање јужног Либана, као одговор на поновне нападе Хезболаха.

    Непосредно након тога, из Либана је испаљено више ракета на израелске територије Араб ал-Арамше и Барам, као и на базу Биранит.

    У нападима нема повређених, али је избио пожар у близини војне базе, саопштено је из израелске војске.

  • 10:17

    ИДФ тврди да су три Хамасова команданта убијена у ваздушном нападу

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) изјавиле су да да су у току ноћи убијена три Хамасова оперативца, преноси „Тајмс оф Израел“.

    Како је наведено, ваздушни напади су спроведени након што су Шин Бет и Директорат војне обавештајне службе доставили информације о локацији палестинских милитаната.

    Бригада Нахал је, према извештајима Израелских одбрамбених снага, наводно идентификовала зграду коју је Хамас користио као складиште оружја и уништила у бомбардовању.

  • 09:53

    ИДФ: Прелазимо на нову фазу операције, уништићемо Хамас

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) прећи ће у нову фазу операције након завршетка борби у северном Појасу Газе, рекао је портпарол израелске војске Џонатан Конрикус.

    „Следећа фаза борби биће да се уништи оно што је остало од Хамаса у северној Гази, што није лак посао. Још увек су значајне борбе у току на северу Газе. Али то ће се, надамо се, завршити пре него касније и, надамо се, без додатних израелских жртава“, рекао је Конрикус.

    Он је рекао да ће након тога прећи на следећу фазу борбе, „јер је општи циљ да се демонтира сва Хамасова инфраструктура“.

    „Главни циљ рата остаје исти: вратићемо сигурност Израелу тако што ћемо демонтирати сву војну инфраструктуру Хамаса тако што ћемо убијати њихове старешине, тако што ће се предати или умрети у својим тунелима. Врло је једноставно“, рекао је он .

    Конрикус је истакао да је генерал-потпуковник Халеви одобрио планове за наредну фазу операција.

  • 09:30

    Борељ: Израел мора поштовати правила рата; Свет ништа није учинио да спречи сукоб

    Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је поручио да Израел мора да узме у обзир „правила рата“ када бомбардује појас Газе и признао да је помало „пропалестински“ расположен.

    Он је истакао да је оно што је палестински покрет Хамас учинио Израелу „ужасан и неоправдан напад на цивиле“, али и „да рат има своја правила“.

    „Морају се узети у обзир жртве које се изазивају бомбардовањем“, рекао је Борељ у интервјуу за шпански лист „Ел Паис“.

    Како је рекао, састанак са израелским председником Исаком Херцогом је прошао добро.

    „Испоставило се да сам помало на страни Палестине, па сам се прибојавао да ће пријем бити хладнији, али није тако било“, објашњава Борељ

    Шеф европске дипломатије је оценио да свет 20 година није учинио ништа да реши палестинско-израелски сукоб.

    „Све што знам је да међународна заједница има моралну и политичку одговорност за чињеницу да смо 20 година говорили ‘две државе, две државе, две државе’ и ништа нисмо учинили да то постане стварност“, закључио је Борељ.

     

Извор:
РТ