Ко је убио учеснике концерта у близини Газе? На то питање је одговорила израелска истрага

izrael-bombardovani-automobili

Прелиминарна полицијска истрага закључује да је израелски ратни авион очито бомбардирао Израелце у близини Re’ima у Појасу Газе док је покушавао гађати борце.

Израелске новине Haaretz објавиле су детаље из истраге израелске полиције о томе шта се догодило на концерту који се одржавао у близини Појаса Газе, када су припадници покрета отпора предвођени бригадама Al-Qassam, војним крилом Хамаса, покренули операцију Поплава Al-Aqsa 7. октобра.

Више од 40 дана након што су израелски и западни дужносници понављали да су припадници Бригаде Izz al-Din al-Qassama починили масакр на забави, израелска полиција је дошла до информација потпуно супротних овој причи.

Прелиминарна полицијска истрага закључује да је израелски ратни авион очито бомбардирао Израелце у близини Re’ima у Појасу Газе док је покушавао гађати борце.

Израелски лист Хааретз објавио је да прелиминарне истраге израелске полиције показују да наоружани нападачи који су учествовали у нападу 7. октобра нису унапријед знали за одржавање концерта у близини насеља Reim.

Према прелиминарним истрагама, и војни хеликоптер полетио је из базе Рамат Давид и бомбардирао борце Хамаса из зрака, ранивши неколико посјетитеља на том мјесту. Убијена су 364 учесника концерта.

Дописница Al Jazeere Guevara Al-Badiri објавила је да је на концерту било 4.000 људи, укључујући и странце.

Додала је, цитирајући упућене изворе, да бригаде Al-Qassam нису ни биле свјесне церемоније, али су њихови падобранци, док су прелазили насеља око Појаса Газе, постали свјесни да Израелци излазе на улице, па су о томе обавијестили своје припаднике, а када су стигли на мјесто, бомбардирали су их ратни авиони који су добили информације о операцијама заробљавања.

Дописница је објаснила да израелски ратни авиони нису били свјесни реалности на терену, јер је Хамас преузео контролу над израелском дивизијом и пореметио све начине комуникације.

Запаљиво оружје

Упозорила је да присутност угљенисаних тијела потврђује закључке полицијске истраге, јер бригаде Al-Qassamа немају запаљиво оружје, па су израелски авиони ти који су убили људе на забави.

Рекла је да су бројни пилоти признали да су можда бомбардирали Израелце јер нису знали гдје и кога бомбардирају.

Дописница је изјавила да је ова истрага открила забуну и војне погрешке које ће додатно закомплицирати ствари, утјецати на будућност израелског премијера Бењамина Нетанјахуа и могу потакнути нове демонстрације против њега.

Чини се да је Нетанјаху свјестан истраге, јер је на конференцији за медије у суботу навечер позвао на већу подршку јавности и међународну подршку, посебно из Сједињених Америчких Држава.

Ова конференција подударила се с масовним протестима у Тел Авиву који су захтијевали склапање споразума о размјени заробљеника између Израела и Хамаса.

Извор:
АЛ ЏАЗИРА