УЖИВО ИДФ опколио још једну болницу у Гази, букте сукоби и на Западној обали

gaza u rusevinama

Становници Газе немају приступ телефону и интернету, хуманитарна ситуација је све гора

Сукоб Израела и Хамаса не смирује се већ 42 дана.

Појас Газе синоћ је поново због недостатка горива остао без свих телекомуникационих услуга – у прекиду су и фиксна и мобилна мрежа, као и интернет.

Mинистар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да су одбрамбене снаге Израела лоцирале „значајне ствари“ у болници Ал Шифа и истакао да се копнена операција наставља на прецизан, селективан, али веома, одлучан начин.

„Почела је следећа фаза копнене операције“, истакао је Галант.

Хуманитарна ситуација у Гази је све гора – болнице се затварају због непостојања услова за рад, а канализација се излила на улице града Рафа након што је нестало горива које служи да покрене канализационе пумпе.

Све вести о сукобу Израела и Хамаса пратите на РТ Балкан из минута у минут на у блогу уживо.

  • 17. нов 2023 • 12:28

    12:28

    Постигнут договор о тродневном примирју

    Стране у сукобу у Гази постигле су договор о тродневном примирју у Појасу Газе, преноси ТВ канал „Ал Арабија“.

  • 11:51

    Хезболах из Либана испалио више ракета на израелске положаје, војска узвратила

    Израелске снаге и либански Хезболах и данас размењују ватру.

    Хезболах је из Либана испалио више ракета на положаје израелске војске на граници две државе, у близини северних насеља Малкија и Менара. Нема извештаја о повређенима у нападима, пише „Тајмс оф Израел“.

    Израелска војска је саопштила да је одговорила на нападе артиљеријом, као и да су борбени авиони погодили бројне локације Хезболаха у јужном Либану, укључујући складиште оружја.

    Како наводе, погођена је и терористичка ћелија у јужном Либану која је припремала напад у близини једног села.

  • 11:37

    СЗО изражава забринутост због ширења болести у Гази

    Светска здравствена организација (СЗО) забринута је због ширења заразе у Гази, пошто је вишенедељно изралеско бомбардовање приморало становништво тог дела да се склоне у склоништа са оскудним залихама хране и чисте воде, саопштено је данас из те организације.

    „Веома смо забринути због ширења болести када дође зимска сезона“, рекао је Ричард Пиперкорн, представник СЗО-а у окупираној палестинској територији, преноси Ројтерс.

    Више од 70 000 случајева акутних респираторних инфекција и преко 44.000 случајева дијареје забележено у густо насељеној енклави, значајно више од очекиваног, рекао је Пиперкорн.

  • 11:03

    Израел: Хамас прекинуо разговоре о ослобађању талаца

    Хамас је прекинуо било какве преговоре са Израелом о ослобађању талаца, а није доставио ни потпуну листу заробљених израелским властима, каже амбасадор Израела у Москви Александар Бен Цви за канал „Русија 24“.

    „Сада, колико ја знам, нема преговора. Хамас их је прекинуо на сопствену иницијативу“, тврди амбасадор.

    Израел, према његовим речима, очекује ослобађање свих талаца одједном, али „упркос свим захтевима, Хамас чак није изнео ни списак заробљених, у ком су стању, да ли су живи или не, да ли су рањени. Не знамо шта се тамо дешава“, каже дипломата.

  • 10:15

    Шеф УН за људска права позива Израел да одобри приступ појасу Газе ради истраге

    Високи комесар УН за људска права Волкер Турк позвао је Израел да дозволи њиховом тиму приступ појасу Газе како би спровели међународну истрагу о ситуацији у болници Шифа.

    Турк је за Си-Ен-Ен рекао да је потребно да трећа страна истражи оптужбе зато што су постојала два супротстављена наратива.

    „Морамо да размотримо ово тако што ћемо имати приступ. Не можемо да се ослонимо ни на једну страну“, рекао је он.

  • 09:28

    ИДФ опколили болницу Ибн Сина у Џенину на Западној обали

    Војска захтева евакуацију медицинске установе и уклања особље и пацијенте из зграде. Пријављена су и хапшења лекара, пише „Ал Џазира“.

  • 09:08

    Држављани Русије и њихове породице слетели у Москву

    У специјалном лету руског Министарства за ванредне ситуације (МЧС), који је стигао из Каира на Међународни аеродром Домодедово, Појаса Газе било је 120 путника, пише портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

    „Након обављених свих обавезних процедура, део групе одлази у град Клин у камп за рекреацију и јачање здравља деце ‘Хоризонт'“, написала је и поделила фотографије.

  • 08:29

    ИДФ тврде да су заузеле упориште Исламског џихада у Појасу Газе

    Израелске оружане снаге преузеле су контролу над упориштем команданта северне командне области Исламског џихада у Појасу Газе, саопштиле су у петак Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

    „На основу обавештајних података ИД, трупе ИД преузеле су контролу над упориштем команданта северне командне области Исламског џихада. У упоришту се налазе канцеларије високих терориста организације и стратешка локација за производњу оружја. Током рације, трупе су лоцирале ракете, беспилотне летелице и додатно оружје“, написала је ИД на Телеграму.

  • 07:53

    Три Палестинца погинула у сукобима у Џенину на Западној обали

    Три Палестинца су убијена у израелском нападу дроном у Џенину на Западној обали, саопштио је директор палестинске хитне службе.

    У Џенину је наводно дошло до сукоба наоружаних Палестинаца и израелске војске која је изводила антитерористичку операцију у том граду на северу Западне обале.

    Палестинска агенција ВАФА наводи да су израелске снаге ухапсиле неколико осумњичених у Џенину, преноси „Тајмс оф Израел“.

  • 07:51

    Сирија: Војска оборила већину израелских ракета испаљених ка околини Дамаска

    Сирија је рано јутрос оборила израелске ракете испаљене са Голанске висоравни ка околини главног града Дамаска, саопштила је сиријска војска.
    Наводи се да је већина израелских пројектила пресретнута, али да су неке изазвале материјалну штету, преноси Ројтерс.

    Израел се за сада није оглашавао поводом јутрошњег напада.

    Израелска војска је прошле недеље саопштила да је једна милитантна организација из Сирије лансирала дрон који је погодио школу у јужном израелском граду Еилату и да је, као одговор на то, извела удар на ту групу.

    Сирија је 8. новембра такође саопштила да је Израел извео ваздушни напад на војне локације у јужној Сирији, подсећа британска агенција.

     

Извор:
РТ