Вођа насељеника позива Нетанијахуа: Исели Палестинце из Газе и доведи Јевреје

gaza rusevine

Позиви на војну контролу Појаса Газе изазивају страхове да постоји други, скривени и злокобнији план Израела у Гази

Истакнути вођа израелских насељеника из странке премијера Бењамина Нетанијахуа позвао је свог шефа да поново уведе насеља у стилу Западне обале у Појасу Газе, тврдећи да ће она бити „одбрамбени појас“ од Палестинаца.

Јоси Даган, утицајна личност израелског десног крила који води насељеничку заједницу у окупираној Западној обали, рекао је за „Политико“ да је време да се обнове јеврејска насеља у Појасу Газе која би, како је објаснио, деловала као утврђене испоставе које би спречиле евентуално понављање напада од 7. октобра.

„Ако имате заједнице и људе, имате војску и имате већу контролу, а кад год се повучете са земље, имате оно што се догодило — холокауст“, рекао је Даган, који има блиске везе са десничарским америчким хришћанским евангелистима и био ватрени присталица америчког председника Доналда Трампа.

Нетанијаху подржава ширење илегалних насеља на Западној обали које је окупирао Израел након Шестодневног рата 1967. године, али повратак у Појас Газе био би веома ескалирајући корак, наводи портал. Међународна заједница већ сматра да екстремистички насељеници шире сукоб на Блиском истоку, а амерички председник Џозеф Бајден упозорио је досељенике на Западној обали да „сипају бензин на ватру“ у блискоисточном сукобу нападима на Палестинце.

Званични израелски став је да је операција у Појасу Газе привремени напад против Хамаса, а не повратак окупацији, али многи Палестинци су скептични, посебно након опаски Нетанијахуа да би Израел требало да обнови неку врсту војне контроле над енклавом на „неодређени период“. Палестинци су посебно узнемирени идејом да би израелске снаге сада могле да раздвоје Газу у зоне војне контроле, остављајући арапске заједнице неповезаним, баш као што је то учинило око стотина хиљада јеврејских досељеника на Западној обали.

Даган није ни покушао да прикрије своју визију останка у Гази.

„Влада ће морати да задржи део земље у свом поседу. Влада не може себи да приушти и морално не може да се врати на оно што је било раније, јер смо обећали ‘никад више'“, рекао је Даган.

Многи Израелци мисле да је Даганова стратегија погрешна.

Тамир Пардо, који се пензионисао 2016. као директор обавештајне агенције Мосад, рекао је за „Политико“ да ће насељеници морати да буду заштићени, а не штит.

„То је ср**е“, одговорио је директно на питање да ли насеља могу да делују као заштитни тампон. „Она не бране нас, ми морамо да бранимо њих“, рекао је он.

Слично је, раније, поновио бивши премијер Ехуд Олмерт који је критиковао Нетанијахуов предлог о повратку војне контроле над Газом, док је бивши премијер Ехуд Барак говорио за међународне мировне снаге, састављене првенствено од војника из арапских земаља.

Постоје, међутим, и неки у израелском одбрамбеном естаблишменту који се залажу за Даганову визију истеривања Палестинаца у Гази. Средином октобра, Мисгав институт за националну безбедност и ционистичку стратегију, израелски труст мозгова који су основали бивши безбедносни званичници, позвао је Нетанијахуа да искористи „јединствену и ретку прилику да евакуише цео Појас Газе„.

То је поновило и Израелско министарство обавештајних служби, истраживачки центар у оквиру владе, који је препоручио да се становници Газе преселе на северни Синај у Египту.

Идеја да Нетанијаху одлучи да поново успостави војну контролу над Појасом Газе на дуге стазе ужасава западне савезнике Израела. У Вашингтону и европским престоницама расте страх да Нетанијаху можда неће моћи да се одупре позивима на анексију, ако жели да сачува своју владајућу коалицију, која зависи од верских националиста и насељеника.

Ово само повећава међународну нелагоду око тога да ли постоји тајни други циљ за рат – наиме трајно искорењивање великог дела становништва Газе.

Извор:
РТ