Манастир Светог Димитрија у Сувом Долу свечано прославио своју храмовну славу

kolac suvi-do

Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Сувом Долу код Блаца посвећен је Светом  великомученику Димитрију. У среду, 8. новембра, манастир је  свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење јереја Игора Данчетовића и јерођакона Георгија Радојичића. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 100 верника из целе Србије и Северне Македоније. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће. За певницом су појале монахиње из манастира Светог Никите у Вргудинцу и манастира Св. Николаја из Лознице код Чачка.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели настојатељица манастира монахиња Сузана и овогодишњи домаћин славе Ненад Јовановић из Пљакова и Зоран Ћосић из Куршумлије. За наредну годину пријавио се Драган Савићевић из села Косанчић Иван код Мердара и Милован Миловић из Прокупља.

Владика Ксенофонт је након Литургије извршио чин освећења манастирског звоника које је даровала породица Матић.

Надахнутом архипастирском беседом присутном народу се обратио Владика Ксенофонт.

Након Свете Литургије присутни су се укрепили за богатом трпезом, коју су припремиле мати Сузана, овогодишњи домаћин славе.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ