УЖИВО СЗО: Главна болница у Гази више не функционише; Израел спреман да евакуише новорођенчад

palestina

38. дан рата у Појасу Газе

Оружани сукоб Израела и Хамаса у Појасу Газе ушао је у 38. дан.

Министарство здравља у Појасу Газе, које води Хамас, саопштило је да је од 7. октобра у Гази убијено више од 11.000 људи – од којих више од 4.500 деце. Тел Авив је саопштио да је убијено више од 1.200 држављана Израела.

Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху јуче је одбацио међународне позиве на прекид ватре – осим ако Хамас не ослободи свих 239 талаца.

Израелски борбени авиони напали су неколико циљева Хезболаха у јужном Либану, као одговор на нападе, које је либанска милитантна организација извршила на северу Израела.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да болница Ал-Шифа у Гази „више не функционише као болница“ и да се број смртних случајева у болници значајно повећао. Шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изјавио је да су стална пуцњава и бомбардовање у области око болнице погоршали ионако критичне околности.

СЗО је поновила позив на „тренутни прекид ватре и активну заштиту цивила и здравствену заштиту“.

Израел тврди да се испод болнице Ал-Шифа налази мрежа Хамасових тунела, али Хамас одбацује те тврдње.

  • 13. нов 2023 • 11:33

    11:33

    ИДФ: Израел спровео 4.300 напада на Појас Газе у сукобу са Хамасом

    Израелске одбрамбене снаге објавиле су најновије информације о својој војној операцији у Гази, где су саопштиле да је израелска војска до данас извела 4.300 удара.

    Тврди се да је погођено „отприлике 300 тунелских окана“ и „отприлике 3.000 терористичких инфраструктурних локација“.

    „Трупе ИД настављају да делују у Појасу Газе. Авиони и копнене снаге ИАФ извеле су 4.300 напада, погодиле стотине лансирних места противтенковских ракета, приближно 300 тунелских окна, око 3.000 терористичких инфраструктурних локација, укључујући преко 100 објеката опремљених експлозивом, и стотине командних и контролних центара Хамаса“, наводи се у саопштењу израелске војске.

  • 11:21

    Израел наставио производњу на морском гасном пољу Тамар

    Израел је наставио производњу на гасном пољу Тамар месец дана након што је обустављена због напада Хамаса, преноси израелски локални портал „Глоубс“.

  • 11:20

    Заставе УН на пола копља због смрти 101 колеге у Гази

    Канцеларије УН широм света спустиле су заставе у понедељак у знак сећања на преко 101 припадника Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) убијених од почетка ескалације израелско-палестинског сукоба, саопштила је агенција.

    „Канцеларије УН данас су спустиле заставе на пола копља, укључујући и УНРВА. Особље је минутом ћутања одало почаст 101 колегу из Агенције који је убијен у рату у Појасу Газе“, наводи се у саопштењу агенције.

  • 11:15

    Још око 70 Руса ће моћи да напусти Појас Газе данас

    На новом списку руског Министарства за ванредне ситуације за евакуацију из Појаса Газе у Египат налази се око 70 Руса, јавља саветник шефа ресора Данил Мартинов за Први канал.

    „Данас ћемо послати први авион за Москву. Тренутно сам на путу. Остало ми је буквално 30 километара до контролног пункта Рафа, где је уз сагласност свих страна одобрена нова листа за евакуацију наших грађана. Данас очекујемо око 70 људи. Надамо се томе“, каже Мартинов.

    Прва група евакуисаних држављана Руске Федерације стигла је у седиште Министарства за ванредне ситуације у Каиру рано јутрос. Сви су у добром стању, одобрен им је лет за Москву.

  • 10:58

    ИДФ: Противтенковска ракета испаљена из Либана на територију Израела

    Противтенковска вођена ракета испаљена је из Либана на област у близини северне заједнице Нету, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

    Тренутно нема информација о потенцијалним жртвама, преноси „Тајмс оф Израел“.

    У саопштењу се наводи да израелске трупе одговарају артиљеријским нападима на извор ракетне ватре.

  • 10:54

    Палестинске власти позвале међународну јавност да осуди изјаве „фашисте“ Бен Гвира

    Палестинска народна самоуправа (ПА) позвала је међународну јавност да осуди наводне изјаве израелског министра за националну безбедност Итамара Бен Гвира, кога су назвали „фашистом“.

    Медији су јуче пренели да је Бен Гвир наводно позвао да се одређени цивили у Гази третирају као непријатељи.

    „Захтевамо од свих држава да осуде оправдања фашисте Бен Гвира и његових следбеника за убијање палестинских цивила“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова ПА, преноси „Тајмс оф Израел“.

  • 10:46

    Ирански генерал: Сукоб се већ проширио ван Газе, спремни смо на све

    Сукоб у Појасу Газе већ се проширио на суседни Либан и могао би да се шири даље, рекао је генерал Хаџизадех, командант Ваздушно-космичких снага Корпуса Чувара Исламске револуције, преноси иранска новинска агенција Тасним.

    „Вероватно ће размери сукоба постати још већи. Будућност је нејасна, иако је Иран спреман на све“, рекао је он.

  • 10:38

    Објекат агенције УН погођен у нападу израелске морнарице

    Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) саопштила је да је један од њених објеката у Рафи, јужна Газа, у недељу погодила и значајно оштетила израелска морнарица.

    Није било жртава, пошто је особље УН напустило зграду 90 минута пре напада, саопштила је УНРВА у понедељак.

    „Овај недавни напад је још један показатељ да нигде у Гази није безбедно. Ни на северу, ни у средњим подручјима, ни на југу. Непоштовање заштите цивилне инфраструктуре, укључујући објекте УН, болнице, школе, склоништа и богомоље, сведочи о нивоу ужаса који цивили у Гази свакодневно доживљавају“, рекао је генерални комесар УНРВА Филип Лазарини.

  • 10:33

    САД упозориле Хезболах да не ескалира ситуацију

    Виши саветник за енергетику америчког председника Џозефа Бајдена, Амос Хохштајн, посетио је Либан прошле недеље и упозорио Хезболах да не ескалира ситуацију на граници са Израелом, известио је у недељу портал „Аксиос“, позивајући се на изворе.

    Упозорење је изречено преко председника либанског парламента Набиха Берија и других званичника, наводи се у извештају.

    Током посете, Хохштајн је „поновио да Сједињене Државе не желе да се сукоб у Гази прошири на Либан и да обнављање мира дуж [израелско-либанске границе] мора бити највећи приоритет и за Либан и за Израел“, рекао је портпарол Савета за националну безбедност САД, преноси „Аксиос“.

    Бајденова администрација има утисак да либанска влада и Хезболах нису заинтересовани за рат са Израелом, наводи се у извештају и додаје да је Вашингтон такође задовољан што лидер Хезболаха Хасан Насралах у свом говору прошле недеље није позвао на даљу ескалацију.

  • 10:28

    Извор: Могућ разговор Путина и Ердогана о решењу за Газу

    Турски председник Реџеп Тајип Ердоган могао би да одржи телефонске разговоре са руским председником Владимиром Путином ускоро, пошто Анкара планира да настави дипломатске напоре у дијалогу о сукобу у појасу Газе са међународним лидерима од понедељка, рекао је за „Спутњик“ извор у кабинету председника Турске.

    „Председник [Ердоган] ће наставити своју традиционалну ‘телефонску дипломатију’ са међународним лидерима по питању решења за Газу после самита Организације исламске сарадње… Вероватно је да ће председник разговарати о ситуацији у региону са руским лидером“, рекао је извор.

    Очекује се да ће Ердоган и Путин разговарати о билатералној агенди у контексту „активне сарадње Русије и Турске у многим областима“, додао је извор.

     

Извор:
РТ