Откривено: Кристијан Шмит у БиХ ушао као немачки дипломата, а не представник УН

kristijan smit

Правници упозоравају на важност информације коју је издала Служба за послове са странцима јер њен најзначајнији аргумент јесте да грађанин Немачке није могао да измени Кривични закон БиХ

Кристијан Шмит је у БиХ ушао као дипломата Немачке, а не као дипломата Уједињених нација, потврђено је из Службе за послове са странцима.

То је јасан доказ да Шмит није високи представник у БиХ, јер Уједињене нације нису потврдиле његов мандат, истиче директор Службе Жарко Лакета и наглашава да неовлашћеним активностима Шмит урушава уставни поредак БиХ.

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић очекује од Тужилаштва БиХ да спроведе истрагу о Шмитовом нелегалном боравку у БиХ.

Правници питају да ли ће Немачка одговарати за то што је њихов грађанин нелегално изменио Кривични закон БиХ и ударио на уставни поредак БиХ?

Информација Службе за послове са странцима и раније достављени подаци безбедносних агенција о Шмитовом лажном представљању и незаконитом уношењу оружја у БиХ, требало би да буду и више него довољан аргумент Тужилаштву да истражи његов боравак у БиХ. То очекује министар безбедности Ненад Нешић.

Очекујем да Тужилаштво спроведе истрагу против господина Шмита, да утврди и да јавност обавести о резултатима. Очекујем да реагују и друге безбедносне агенције и све друге агенције у БиХ, а које имају везу са боравком господина Шмита унутар БиХ“ додаје Нешић.

Према последњим информацијама, Тужилаштво БиХ је на основу доказа безбедносних агенција, достављених пре непуних месец дана, одредило тужиоца, али за спровођење истраге, како су навели, чекају додатне доказе СИПА о почињеном кривичном делу.

Још се чека и одговор директора СИПА Дарка Ћулума да ли је агенција доставила те доказе и да ли је за њега Кристијан Шмит високи представник.

У међувремену, правници за РТРС упозоравају шта заправо значи ова информација Службе за странце. Њен најзначајнији аргумент је да грађанин Немачке није могао изменити Кривични закон БиХ, по којем се суди председнику Српске.

„Служба за послове са странцима БиХ, као део државне власти, јасно се изјаснила да Кристијан Шмит није високи представник и да самим тим није могао да мења Кривични закон БиХ. Када све сагледамо, јасно је да је све око Кристијана Шмита гомила лажи и превара којима покушава да се узурпира функција високог представника, упркос чињеници да га није именовао Савет безбедности УН“, истиче правник Огњен Тадић.

Подаци Службе за странце говоре и да је Шмит евидентиран као немачки дипломата, иако није члан немачке амбасаде у БиХ, што значи да је његова легитимација незаконита.

Уколико се и позива на дипломатски статус, према Бечкој конвенцији о дипломатским односима не сме да се меша у унутрашња питања у БиХ. У супротном, то је удар на уставни поредак.

А за његове поступке, дакле, требало би да одговара Немачка. Уколико се оглуши, Немачка је у сукобу са БиХ, сматрају правници.

Питају шта онда значи недавно саопштење немачке амбасаде у БиХ у коме тврде да Шмита нису акредитовали они већ ОХР? Ко се и због чега ограђује од Кристијана Шмита?

Извор:
РТ