УЖИВО Муслимани у САД уценили Бајдена; Израел потврдио напад на избеглички камп

gaza rat ilustracija

У Гази је до сада погинуло 8.525 особа, од чега 3.542 детета и 2.187 жена, објавило је Министарство здравља Хамаса

Рат у Појасу Газе траје 25 дана. Хамас је саопштио да су његови милитанти отворили ватру из митраљеза и противтенковским ракетама на израелске снаге које су упале на север и југ Газе, јавља Ројтерс.

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху је одбацио идеју о прекиду ватре у Гази, наводећи да је „ово време за рат“. На конференцији за новинаре у понедељак, израелски премијер је рекао да је напредовање војске кроз Газу отворило могућности за ослобађање талаца, што ће Хамас учинити само под притиском.

Званичник Светске здравствене организације (СЗО) изјавио је да је у Гази неизбежна „катастрофа јавног здравља“ услед пренасељености, масовног расељавања и оштећења водоводне и санитарне инфраструктуре.

Сва дешавања у Појасу Газе пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 31. окт 2023 • 20:26

    20:26

    Ирански министар спољних послова састао се са лидером Хамаса

    Ирански министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахијан разговарао је данас у Дохи са лидером Хамаса Исмаилом Ханијеом о ситуацији у Гази, јавила је новинска агенција ИРНА.

    То је био њихов други састанак од 7. октобра када су милитанти Хамаса напали Израел.

    Пре тога, ирански министар се састао са катарским емиром шеиком Тамимом бин Хамадом Ал Танијем и премијером и министром спољних послова шеиком Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем.

    Амирабдолахијан је на састанку са катарским лидером рекао да је израелска војска „неспособна да се избори са палестинским отпором“.

    Катарски емир је навео да се масовни скупови подршке Палестини одржавају широм света, укључујући Сједињене Америчке Државе, што, како је оценио, показује „глобалну осуду израелских злочина“.

    Након посете Катару, ирански министар спољних послова отпутоваће у Турску.

  • 20:22

    Званичник УН дао оставку због „геноцида у Гази“

    Директор Канцеларије комесара за људска права Уједињених нација Крејг Мокхибер дао је данас оставку на ту функцију у знак протеста што УН „нису успеле да зауставе геноцид у Гази“.

    Како преноси „Си-Ен-Ен“, он је у писму у којем образлаже разлог оставке навео да је Газа „школски пример геноцида“ и додао да је живео у Гази радећи на оснаживању људских права 90-их година прошлог века.

    Он је оптужио Сједињене Америчке Државе, Велику Британију и друге европске земље да „пружају дипломатско и политичко покриће за прикривање злочина Израела“.

    Мокхибер је навео да УН више пута нису успеле да зауставе геноцид у разним деловима света.

    „Високи комесару, поновно нисмо успели“, навео је он у писму које је адресирао Комесару УН за људска права Волкеру Турку.

  • 20:19

    Масовни протест у Лондону

    Пропалестински демонстранти блокирали су железничку и метро станицу „Ливерпул стрит“ у Лондону.

    Учесници протеста траже прекид ватре у Гази.

  • 20:10

    СЗО изузетно забринута због напада у близини болнице у Гази

    Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је забринута због извештаја о ваздушним нападима у близини Болнице турско-палестинског пријатељства у последња два дана.

    Болница се налази јужно од града Газе, а главни је онколошки центар на територији целе енклаве, преноси „Би-Би-Си“.

    Представници израелских снага тврде да нису гађали ту болницу, али нису директно ни порекли да је можда било напада из ваздуха у тој области.

    „Услуге болнице веома су смањене због искључења струје и ограничених испорука лекова и других медицинских потрепштина, као и горива и воде. Болница је и склониште интерно расељеним лицима“, саопштено је из СЗО.

    Министарство здравља у Гази којим руководи Хамас објавило је фотографије за које наводи да приказују одређена оштећења у унутрашњости болнице.

    „Пацијенти са раком су већ угрожени и неопходно је учинити све што је могуће како би се осигурала нега која им је потребна. То је заиста питање живота или смрти“, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

  • 19:59

    Египат стационирао тенкове и оклопна возила у близини границе са Газом

    Оружане снаге Египта стационирале су данас тенкове и оклопна возила у близини прелаза Рафа на граници са Појасом Газе.

    На терену се налазе десетине возила, преноси „Тајмс оф Израел“.

    Портал наводи да Египат страхује од прилива десетина хиљада палестинских избеглица због напада Израела на Појас Газе и до сада је границу држао углавном затвореном, пропуштајући само камионе са хуманитарном помоћи.

    Могућности Египта су ограничене споразумом са Израелом из 1979. године у погледу броја снага које сме да стационира на Синајском полуострву, иако се дешавало да Израел одобри да се прекрше та ограничења, када се Египат борио против исламистичких побуњеника у тој области.

  • 19:58

    У Појасу Газе погинуло двоје деце француске националности

    Двоје деце француске националности погинуло је на северу Појаса Газе, саопштило је француско Министарство спољних послова.

    У саопштењу се наводи да су њихова мајка и треће дете повређени.

    Додају да конзулат Француске у Јерусалиму још није успео да успостави контакт са мајком убијене деце и да Министарство у овом тренутку не зна какво је стање породице.

    У саопштењу је поновљен захтев Париза да страним држављанима, а посебно Французима, буде омогућено да напусте Појас Газе.

    „Француска понавља хитан позив на хуманитарно примирје како би хуманитарна помоћ стигла до оних којима је потребна. Хуманитарни приступ мора бити континуиран, брз, сигуран и несметан, тако да помоћ може одрживо задовољити потребе цивилног становништва у Гази“, истиче се у саопштењу.

  • 19:56

    ИДФ потврдио напад на избеглички камп, убијен један од вођа Хамаса

    Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари потврдио је да су израелски борбени авиони извели напад на избеглички камп Џабалија у Гази.

    ИДФ је, такође, саопштио да је, током ваздушног напада на Појас Газе, убијен један командант Хамаса, Ибрахим Бијари, задужен за територију избегличког кампа Џабалија на северу те палестинске територије.

    ИДФ је саопштио да су у нападу убијени Бијари и неколико других припадника Хамаса, као и да су се подземни тунели урушили и довели до рушења неколико околних зграда, преноси „Тајмс оф Израел“.

    У саопштењу се, такође, истиче да је ваздушни удар на Џабалију био део „ширег напада“ на оперативце Хамаса и инфраструктуру која припада батаљону централне Џабалијске групе.

    „Удар је оштетио команду и контролу Хамаса у тој области, као и његову способност да усмерава војну активност против војника ИДФ који делују широм Појаса Газе“, наводи се у саопштењу.

  • 19:30

    Хамас најавио да ће ослободити неколико страних талаца

    Војно крило Хамасa најавило је да ће ослободити неколицину „страних талаца“ у наредних неколико дана.

    „Обавестили смо посреднике да ћемо у наредних неколико дана ослободити одређени број странаца“, рекао је портпарол Хамаса Езедин Ал-Касам, а преноси „Си-Ен-Ен“.

    Хамас је до сада пустио четворо талаца да се врате у Израел, док су Израелске одбрамбене снаге ослободиле једну своју припадницу.

    Израел је увео блокаду Појаса Газе након што је Хамас 7. октобра почеo масовно ракетирање југа Израела, а потом извеo и копнени упад и узеo више од 200 талаца.

  • 18:57

    Снимак Газе након масовног ракетирања, област Зајтун, у чије су предграђе ушли израелски тенкови

    Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да настављају да шире своје копнене операције у палестинској енклави.

  • 18:51

    Антиратни протест у америчком Конгресу

    „Примирје одмах“, „Заштитите децу Газе“ и „Престаните да финансирате геноцид“, само су неке од парола којима су антиратни демонстранти прекидали седницу Конгреса на којој се расправљало о помоћи за Израел и Украјину.

    Указујући на смртоносну улогу Америке у ратним дешавањима на Блиском истоку, демонстранти су увис држали руке обојене лажном крвљу.

    Америчког државног секретара Ентонија Блинкена су, према писању „Дејли мејла“, називали „убицом“ који има крв на рукама.

     

Извор:
РТ