Небензја: У Појасу Газе хуманитарна катастрофа библијских размера, решење мора бити дипломатско

nebenzja un

Приоритет светске заједнице је да се заустави крвопролиће, умањи штета по цивилно становништво, док решење ситуације треба да се потражи на политичком и дипломатском пољу, истакао је стални представник Русије у УН

На окупираној палестинској територији – Западној обали и Појасу Газе – одвија се хуманитарна катастрофа библијских размера, а до решења ситуације може да се дође једино дипломатским путем, оценио је стални представник Русије Василиј Небензја на седници Савета безбедности УН о ситуацији на Блиском истоку.

„Појас Газе је потпуно блокиран. У енклави нема интернета, не функционише мобилна телефонија, једноставно је одсечена од остатка света. Нико са сигурношћу не зна шта се сада тамо дешава“, каже он.

Појављују се докази да Израел блокира транспорт ионако оскудне хуманитарне помоћи до Појаса Газе, рекао је Небензја и додао да је од 21. октобрасамо 94 камиона прошло кроз једини контролни пункт. Због свега тога у енклави нема воде, горива, хране, лекова, а људи су уплашени и очајни.

Међутим, Израел демонстративно игнорише мишљење већине чланица УН, укључујући многе западне државе, о потреби окончања насиља, тврди Небензја. Приоритетни задатак светске заједнице данас је да се заустави крвопролиће, умањи штета по цивилно становништво, а решење ситуације треба да се потражи на политичком и дипломатском пољу.

Русија улаже интензивне напоре да се смири ситуација на терену, како би се криза што пре решила, додао је. „Пренели смо јасну поруку свим укљученим странама о томе да постоји хитна потреба за прекидом ватре и обезбеђивањем хуманитарних коридора, како би се пружила помоћ свима којима је потребна“, истакао је Небензја.

Обратио се онда колегама из Сједињених Америчких Држава рекавши им да су њихови двоструки стандарди исувише очигледни те им је поставио конкретна питања.

„Објасните зашто сте против прекида ватре? Да ли то значи да САД, као стална чланица СБ, подржавају доктрину ‘потпуне одмазде’ у Гази? Где је ваша емпатичност према цивилима, коју тако елоквентно изражавате на сваком састанку Савета о Украјини? И то упркос чињеници да животи цивила у Украјини нису изложени ни приближно истом ризику, како је то са Палестинцима у Гази. Или, ипак, размишљате само о онима на европском континенту, а нико у Вашингтону не брине о животима Палестинаца?“, питао је директно.

Одговор од америчке стране до краја састанка није добио.

Извор:
РТ