Погођен округ болнице у којој је 12.000 људи; Бајден позвао Нетанијахуа да заштити цивиле

 

gaza rusevineБрој мртвих у израелским ударима на Појас Газе од 7. октобра премашио је 8.000, од којих је 3.342 деце, саопштило је палестинско министарство здравља

Израелска војска позвала је цивиле са севера Појаса Газе да се привремено преселе на југ, јер почиње „следећу фазу“ и „шири своје операције“.

Број погинулих у израелским нападима на Појас Газе премашио је 8.000, од како су почели сукоби 7. октобра, саопштило је министарство здравља које води палестинска милитантна група Хамас.

До сада је погинуло 8.005 особа, од којих је 3.342 деце, преноси израелски Харец.

У нападу Хамаса на Израел погинуло је 1.400 Израелаца, а више од 200 људи одведено је као таоци у Појас Газе.

Иран неће следити америчка упозорења о немешању у палестинско-израелски сукоб, изјавио је председник Исламске Републике Ебрахим Раиси и додао да је могуће и других играча у сукоб.

„Вашингтон жели да Иран не учини ништа по питању палестинског сукоба са Израелом, док истовремено САД пружају широку подршку Израелу, што на крају њихове позиве чини празним и бесмисленим“, рекао је он.

Све најновије вести из Појаса Газе могли сте да пратите уживо из минута у минут у блогу РТ Балкан.

  • 29. окт 2023 • 21:14

    21:14

    Бајден и Ел Сиси за убрзање и повећање помоћи за Појас Газе

    Амерички председник Џозеф Бајден и његов египатски колега Абдел Фатах ел Сиси обавезали су се у телефонском разговору на значајно убрзање и повећање помоћи која стиже у Појас Газе почев од данас, а затим континуирано, саопштила је Бела кућа.

    Бајден је захвалио Сисију на водећој улози Египта у напорима да се олакша испорука хуманитарне помоћи цивилном становништву Појаса Газе.

    Они су такође разговарали о важности заштите живота цивила, поштовању међународног хуманитарног права и потреби да се обезбеди да Палестинци у Гази не буду расељени у Египат или било коју другу земљу.

    Бајден је обавестио Сисија о напорима САД да обезбеде да регионални актери не прошире сукоб у Гази, као и о континуираним напорима да се обезбеди ослобађање талаца.

    Двојица председника су потврдила посвећеност заједничком раду на постављању услова за трајни и одрживи мир на Блиском истоку, укључујући успостављање палестинске државе, додаје се у саопштењу Беле куће.

  • 20:59

    „Сејв д чилдрен“: За три недеље у Гази убијено више деце него за четири године у свим ратним зонама

    Број деце убијене у Гази у последње три недеље премашио је укупан број најмлађих убијених у ратним зонама од 2019. године, саопштила је организација „Спасимо децу“ (Сејв д чилдрен).

    Међународна хуманитарна организација позвала је на прекид ватре након пријављених више од 3.200 страдале деце у Гази пошто је израелска војска почела своје проширене војне операције последњих недеља, преноси „Гардијан“.

    Опширније прочитајте у посебној вести.

  • 20:19

    ИДФ: Број потврђених талаца које држи Хамас попео се на 239

    Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари изјавио је да је војска до сада обавестила породице 239 талаца да се њихови најмилији држе у Појасу Газе.

    Он каже да број није коначан јер војска истражује нове информације.

    „Међу таоцима има и страних радника, потребно нам је времена да дођемо до свачијих породица“, рекао је Хагари.

    Број не укључује четири ослобођена таоца. Хагари је додао да је број несталих особа чија је судбина тренутно непозната 40.

  • 19:57

    Поново разговарали Нетанијаху и Бајден: Заштите цивиле, поручио амерички председник

    Премијер Израела Бењамин Нетанијаху поново је вечерас разговарао телефоном са америчким председником Џозефом Бајденом о најновијим дешавањима у рату између Израела и Хамаса.

    Амерички председник рекао је у телефонском разговору премијеру Израела да је потребно да се хитно и значајно повећа прилив хуманитарне помоћи за задовољење потреба цивила у Гази, саопштила је Бела кућа, а преноси Танјуг.

    Бајден је поновио да Израел има „сва права и одговорност да брани своје грађане од тероризма“ и нагласио потребу да то учини у складу са међународним хуманитарним правом које даје приоритет заштити цивила.

    У разговору је било речи и о напорима да се лоцирају и ослободе таоци које држи Хамас.

  • 19:31

    „Осетите разлику“: Медведев упоредио протесте подршке Палестини и Украјини

    Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упоредио је данас на Телеграму протесте подршке Украјини и Палестини.

    Осетите разлику – митинзи за Палестину и земљу 404„, написао је он, алудирајући на Украјину.

    Последњих дана одржан је већи број протеста подршке Палестини широм исламског света, али и у многим европским државама.

  • 19:19

    Израелски генерал-мајор: Рат би могао да траје месецима, привреда мора да се отвори

    Начелник унутрашњих снага израелске војске генерал-мајор Рафи Мајло, упозорио је да би рат који је у току у Појасу Газе могао да потраје месецима и да ће привреда на крају морати да се отвори, чак и током борби.

    „Овај рат ће бити дуг, трајаће недељама или месецима“, рекао је Мајло на конференцији за новинаре у јужном граду Ашкелону, а преноси „Тајмс оф Израел“.

    Он каже да команда унутрашњих снага спроводи свакодневне процене како би одлучила да ли се ограничења могу укинути.

    „Пошто ће то бити дуг рат, дневна рутина ће се полако враћати. Економија мора да се отвори“, наглашава војни званичник.

  • 19:12

  • 19:12

    Репортери без граница: Убиство новинара Ројтерса био је резултат циљаног напада Израела

    Репортери без граница (РСФ) саопштили су да је убиство Ројтерсовог новинара Исама Абдалаха у Либану 13. октобра резултат циљаног удара из правца израелске границе.

    „Према балистичкој анализи коју је спровео РСФ, пуцњи су долазили источно од места где су стајали новинари из правца израелске границе“, саопштио је РСФ.

    Како се даље наводи у саопштењу, „два удара на истом месту у тако кратком временском периоду (нешто више од 30 секунди), из истог правца, јасно указују на прецизно циљање“.

    Израелска војска саопштила је да није било намере да се гађају новинари и да испитује инцидент од 13. октобра, преноси Ројтерс.

  • 19:06

    Абдолахијан и Ал Сауд разговарали о ситуацији у Гази: Одмах зауставити нападе на цивиле

    Најновији развој догађаја у зони палестинско-израелског сукоба био је у фокусу телефонског разговора између иранског и саудијског министра спољних послова Хосеина Амира Абдолахијана и Фејсала бин Фархана Ал Сауда.

    Стране су „нагласиле неопходност колективних регионалних и међународних акција како би се одмах зауставили напади на цивиле, обезбедила несметана испорука хуманитарне помоћи и супротставило присилној миграцији становника Газе“, саопштило је иранско Министарство спољних послова, а преноси ТАСС.

  • 19:03

    Израелски борбени авиони гађали инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану

    Израелска војска је саопштила да су њени борбени авиони данас напали инфраструктуру Хезболаха у јужном Либану, одговарајући на гранатирање северног Израела које изводи та организација.

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су навеле да су израелски авиони у нападу у области Хар Дова уништили оружје „које је могло да се употреби за даље гранатирање“, преноси Си-Ен-Ен.

    У саопштењу се додаје да је, од три испаљена пројектила из те области, израелска војска пресрела два, а да је трећи пао на ненастањено подручје.

    Либански Хезболах је подржао Хамас и оштро осудио офанзиву Израела у Појасу Газе, али до сада није интервенисао у име те пропалестинске организације.

    Група је експлицитно повезала своје нападе на Израел са нападима ИДФ-а на либанску територију, а борбе су за сада ограничене на овај погранични регион, наводи Си-Ен-Ен.

     

Извор:
РТ