Израел званично објавио „нову фазу војних дејстава“, издали упозорење: Бежите на југ!

tenk izrael

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари је, у „хитној поруци становницима Газе“, како је насловљен видео-снимак, упозорио на интензивирање борбених дејстава, те да је времена за евакуацију све мање

Министар одбране Израела Јоав Галант изјавио је да је „почела нова фаза војних дејстава“ и да ће се она „наставити до добијања даљих наређења“.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) такође су објавиле „хитну поруку за становнике Газе“ у којој још једном позивају цивиле са севера да напусте овај део територије.

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари рекао је да ће повратак бити могућ када се непријатељства окончају.

Он је, у „хитној поруци становницима Газе“, како је насловљен видео-снимак, упозорио на интензивирање борбених дејстава, те да је времена за евакуацију све мање.

„Време истиче, бежите на југ због сопствене безбедности. Ово није само мера предострожности, ово је хитан захтев“.

Почетак копнене операције званично је почео дан након што су Уједињене нације усвојиле резолуцију којом позивају на „хуманитарно примирје“ у Појасу Газе.

Палестински Хамас је, подсетимо, подржао резолуцију, након чега је данас поручио да је спреман за прекид ватре, иако још није спреман за преговоре са Тел Авивом. Израел је, с друге стране, одбио резолуцију Уједињених нација, те је током ноћи ИДФ гађао 150 циљева у северном појасу Газе што је, до сада, било најјаче бомбардовање од почетка последње ескалације сукоба.

Према последњим информацијама палестинског Министарства здравља, у Појасу Газе до сада је као последица напада Израелаца погинуло више од 7.300 људи. Москва упозорава да ће доћи до још више жртава и данас позива на дијалог.

Извор:
РТ