Хамас: Израел се спрема за следећу фазу рата; Ракета пала на Египат

gaza izrael rusevine

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 20. дан, а ракетирање се и даље наставља

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да ће копнене операције у Гази почети када се за то стекну услови, као и да Израел нема интерес да се рат прошири.

Хамас тврди да је 50 талаца погинуло током израелског бомбардовањa, док је Министарство здравља у Гази саопштило да је од почетка сукоба погинуло више од 7.000 становника.

Лидери ЕУ позвали на „паузе“ у ратовању и хуманитарне коридоре за Појас Газе.

Америчка војска покренула је ваздушне нападе на две локације у источној Сирији повезане са иранском Револуционарном гардом, саопштио је Пентагон, усред све већег страха да би рат између Израела и Хамаса могао да ескалира у регионални сукоб.

Све информације о сукобу пратите из минута у минут у нашем блогу уживо.

  • 27. окт 2023 • 08:59

    08:59

    Хиљаде маринаца америчког ратног ваздухопловства слетели су у Израел

    Хиљаде маринаца америчког ратног ваздухопловства слетели су у Израел, а поред тога, Француска шаље носач хеликоптера Тонер, способан да понесе десетине хеликоптера и стотине војника маринаца, на подручје Израела.

    Велика Британија, Немачка и Аустралија такође шаљу своје војне групе у регион, ратне бродове, специјалне снаге, војне авионе и друго.

  • 08:06

    Галант: Изрел спрема следећу фазу у рату против Хамаса

    Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да се Израел спрема за „следећу фазу“ у рату против Хамаса.

    „Маневрисање ће почети када се стекну услови. Ови услови су сложени јер је таква и кампања. Трупе су спремне“, рекао је Галант.

    Он је додао да ће израелске снаге и безбедносне власти „учинити све што је потребно“ да врате таоце које су узели припадници Хамаса, преноси Си-Ен-Ен.

    Одговарајући на питање да ли је Катар легитимни посредник у сукобу, Галант је рекао да је важан циљ.

    „Како ја то видим, сваки канал је могући канал. Циљ је важан“, рекао је Галант.

  • 08:02

    ЕУ позвала на „паузе“ у ратовању

    Лидери Европске уније позвали су из Брисела на „паузе“ у ратним дејствима Израела и Хамаса и отварање хуманитарних коридора, како би хитно потребна помоћ била допремљена у Појас Газе

    Они су изразили „најозбиљнију забринутост“ због погоршања хуманитарне ситуације у тој палестинској енклави.

    Лидери ЕУ су позвали на „континуиран, брз, безбедан и неометаан
    хуманитарни приступ“ и помоћ како би помоћ дошла до оних којима је потребна „кроз све неопходне мере укључујући хуманитарне коридоре и паузе за хуманитарне потребе.“

    Поновили су осуду напада Хамаса „на најоштрији могући начин“ и истакли право Израела да се брани „у складу са међународним правом и међународним хуманитарним правом“, преноси Ројтерс.

    Они су поновили и позив Хамасу да одмах ослободи све таоце „без икаквих предуслова“.

    „Европска унија ће блиско сарађивати са партнерима у региону да заштити цивиле, пружи помоћ и олакша приступ храни, води, медицинској нези, гориву и склоништима, као и у старању да такву помоћ не злоупотребљавају терористичке организације“, пише у декларацији.

  • 07:47

    Хамас: Операција „Потоп Ал-Акса“ мора да се настави

    Операција милитантног крила палестинског покрета Хамас „Потоп Ал-Акса“ мора бити настављена, изјавио је шеф Политбироа тог покрета Исмаил Ханије.

    „Операција Потоп Ал-Акса мора да се настави због муслимана широм света, зарад слободних људи света, зарад снага отпора, зарад будућности наших арапских и исламских земаља“, рекао је Ханије, саопштио је Хамас.

    Ханије је истакао да ће израелски напади у Гази дестабилизовати цео регион, као и да нико не може да предвиди како ће се ствари даље одвијати, објавила је „Ал Џазира“.

    Ханије је позвао, како је навео, „савезничке, братске нације“ да изврше притисак да се обуставе напади на Газу и да се хитно отворе сви гранични прелази, укључујући и гранични прелаз Рафа са Египтом, ради достављања преко потребне помочи.
    Према оцени представника Хамаса, тероризам представљају они који подржавају, како је навео, „израелску агресију“, као и они који ћуте о „масакрима“ које је Израел починио.

  • 07:42

    Израелска ракета погодила Египат

    Најмање 6 особа је повређено када је ракета испаљена из Израела пала у близини медицинске установе у египатском летовалишту Таба на Црвеном мору, у близини израелске границе, преноси египатска Ал Кахера.

    Телевизија наводи да су сви повређени отпуштени из болнице и додаје да је у ракетном нападу погођен медицински објекат у Таби и зграда администрације болнице.

    Египатско летовалиште Таба налази се на око 220 километара од Појаса Газе.
    Израелска војска је саопштила да је упозната са безбедносним инцидентом са друге стране границе са Египтом, преноси „Тајмс оф Израел“.

    За сада није познато да ли је пројектил повезан са сукобом у Гази између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

    Ројтерс наводи да нико није преузео одговорност за овај догађај и оцењује да експлозија у Таби представља ризик са којим се суочавају Египат и остале земље у региону како се борбе интензивирају између Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

    Таба, која се налази на Синајском полуострву, популарно је туристичко место, а налази се на око три сата вожње од Шарм ел-Шеика.

  • 07:33

    Израелска војска синоћ извела још један копнени напад на Појас Газе

    Израелска војска је објавила да су синоћ њихове снаге извеле још један копнени напад у Појасу Газе, објавио је „Тајмс оф Израел“.

    Како се наводи у саопштењу, трупе 36. дивизије ИДФ, које се састоје од пешадије, оклопних возила и инжењера, ушле су у појас Газе и гађале мете Хамаса.