У Србији отворени Дани Ермитажа

dani ermitaza

У Београду су први пут отворени Дани Ермитажа у Србији – међународни културни пројекат једног од највећих музеја на свету. На програму су изложбе, концерти, предавања, филмске пројекције, мастер класови и археолошка конференција.

Партнери у организацији догађаја су Министарство културе Србије и компанија „Гаспром њефт“.

„Дом Ермитажа је прелепи Санкт Петербург, град мостова. Мостови повезују људе, дају им слободу кретања, шире могућности. Културни мостови човечанству пружају много више: они повезују читаве народе, придодају нова дела светскоj баштини, помажу да се нађу додирне тачке и простор за сарадњу. Дани Ермитажа у Србији могу се слободно назвати културним мостом који смо подигли заједно са нашим партнерима из двеју земаља. Формат Дана Ермитажа омогућава нам да данас наставимо културни дијалог, да међусобно делимо искуства и нова открића у сфери науке и уметности“, истакао је директор Ермитажа Михаил Пиотровски уочи свечаног отварања изложби приређених у сарадњи са Народним музејем Србије.

Свечана церемонија отварања Дана Ермитажа одржана је у Народном музеју Србије, који је партнер Ермитажа у организацији изложби „Невидљива уметност“ и „Царски порцелан“.

Изложба „Невидљива уметност“ остварује сан многих људи да додирну експонате. Овакав контакт омогућава људима слабог вида и слепима да тактилно осете уметничке предмете,  а свим осталима – да стекну нове доживљаје при додиру са наслеђем светске културе: старим ћилимима, фрескама и скулптурама.

Изложба „Царски порцелан“ на специфичан начин приповеда историју руске царске династије Романов. Дворски сервиси су били пуноправни учесници дворског живота и породичне свакодневице монарха и сведоче о богатој историји Руске империје.

Заједно са реконструисаним сервисима важан водич на овом путовању су мултимедијалне технологије. Портрети царева, панораме Петербурга, слике резиденција и дворских трпеза омогућавају посетиоцима изложбе да доживе дах времена и специфичну атмосферу Ермитажа.

Први дан манифестације завршен је гала представом петербуршког Театра балета „Леонид Јакобсон“ на сцени још једног партнера пројекта – Народног позоришта у Београду.

Дани Ермитажа у Србији званично се завршавају 29. октобра, док ће изложбе у Народном музеју бити отворене до 24. новембра ове године.

Извор:
RUSSIA BEYOND