Приштина прави војску Косова и звецка оружјем, а Београд се чешља

siptarska vojska

Албански званичници отворено најављују стварање војске Косова у наредним месецима, а такође забринутост изазива и недавно потписани споразум између косовских безбедносних снага и Војске Албаније о међусобном преласку граница и сарадњи. Па ипак, то у београдским медијима нису теме од претерано великог значаја, већ се у оквиру безбедносних тема пре свега говори о актуелној смени команданта Жандармерије и последицама тог чина.

Парафразирајући стару народну изреку – «Село гори, а баба се чешља», могло би се рећи да «Приштина прави војску Косова и звецка оружјем, а Београд се чешља».

Наиме, како је пре два дана констатовао директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, «веома смо забринути због звецкања оружјем којем Приштина ових дана прибегава – полагањем некаквих заклетви нечега што се назива будућом војском Косова», а осврнувши се на војни споразум који је потписан у Призрену почетком овог месеца, Вулин је изјавио да је тај споразум за Србију апсолутно неприхватљив и сигурно не води миру и стабилности на простору Косова и Метохије».

Он је том приликом подсетио да је Србија од НАТО-а тражила и добила гаранције да се у наредних 10 година на северу Косова неће појавити косовске војне формације, али тамошње српско становништво страхује да ће зато на пример то моћи да уради војска државе Албаније.

И мада је Вулин изјавио да Србија одлучно протестује против споразума између такозваних косовских безбедносних снага и Војске Албаније о међусобном преласку граница и о узајамној помоћи и сарадњи, чини се да се по том питању није отишло даље од гунђања себи у браду.

Иако се и први потпредседник Владе Александар Вучић изјаснио да је поменути војни споразум између Косова и Албаније веома озбиљан проблем, те да Србија ради заштите својих грађана мора о томе да разговара са Европском унијом и на другим местима, јавности није познато да ли се та тема нашла на дневном реду међусобних разговора током многобројних сусрета са европским представницима, као ни њихов евентуални резултат.

Подсетимо, Безбедносне снаге Косова вуку корене још из такозване Ослободилачке војске Косова, односно потоњег Косовског заштитног корпуса, а већ тада се међу Албанцима говорило о томе да се заправо ради о њиховој будућој армији.

А на још раније најаве приштинских челника о стварању војске Косова, стручњаци из области безбедности су дали своје мишљење да Србија ту појаву не би требало да посматра скрштених руку, јер би таква војска Косова, поред још једног симбола државности, представљала ризик за регион, те су због тога предлагали да Београд тај проблем предочи центрима моћи у свету, односно да се то питање изнесе на међународну сцену и спречи намера Приштине уз поштовање домаћег и међународног права.

С обзиром на то да, како се управо изразио Вулин, „Приштина звецка оружјем“, а са друге стране нема видљивијих реакција Београда на ту забрињавајућу појаву, можда је заиста најближа истини народна изрека у којој се помиње баба која брине о чешљању косе, у тренутку када се у селу појавио пироман са упаљеном шибицом.

Ратко Паић / Глас Русије