Министар безбедности БиХ доставио доказе против Шмита, aмбасада Русије: Он није високи представник

sarajevo gradska

По свим доказима које смо прикупили Кристијан Шмит није високи представник у БиХ и очекујем да Тужилаштво формира предмет против њега и упозна јавност са резултатима истраге, указао је министар безбедности БиХ

Министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић предао је Тужилаштву Босне и Херцеговине документацију која потврђује да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ, међу којима су и прикупљене информације које су прикупиле безбедносне агенције, јавља РТРС.

Доставио сам информације о Шмитовој наоружаној пратњи, те о свим незаконитостима које су радили од тренутка ступања на територију БиХ. Очекујем да ћемо напокон неке ствари истерати на чистац и да ће Тужилаштво показати да ли ради у складу са законом. Ово је начин да видимо да ли се поступа по доказима релевантних институција БиХ или је фонтана жеља, где се испуњавају жеље Шмиту, који се нелегитимно представља као високи представник“, указује Нешић након предавања документације тужилаштву.

Он је рекао да Шмит незаконито обавља улогу високог представника.

„Шмит по свим доказима које смо прикупили, а настављамо и даље да радимо у том правцу, није високи представник у БиХ и очекујем да Тужилаштво формира предмет против њега и упозна јавност о резултатима истраге“, наглашава Нешић.

Подсетимо, Нешић је на конференцији за медије одржаној 12. октобра позвао Тужилаштво да хитно спроведе истрагу о нелегалном и лажном представљању Шмита као високог представника у БиХ и његовим активностима, те да о резултатима обавести јавност.

У међувремену, Амбасада Русије у БиХ поново се огласили саопштењем, истичући да Кристијан Шмит није легитиман високи представник у Босни и Херцеговини.

„Објашњење, које је објавила Канцеларија високог представника, само ствара заблуду у вези с суштином овог питања. У Анексу 10 Дејтонског мировног споразума недвосмислено се каже да се стране обраћају с молбом о именовању високог представника, који се одобрава у складу с резолуцијама Савета безбедности УН-а. Управо тако су одобравани сви претходни високи представници“, наводе они.

Како додају, једини изузетак је био Кристијан Шварц-Шилинг, у вези с којим је сагласност Савета безбедности дата, не у облику резолуције, него писма председавајућег Савета безбедности УН-а Аугустин-а Махига од 30. јануара 2006. године.

Овде је његов цео текст:

„Имам част информисати да је Ваше писмо од 20. јануара 2006. (ради се о писму Генералног секретара УН-а) у вези с одлуком Управног одбора Савета за спровођење мира о избору Кристијана Шварца-Шилинга као наследника Педија Ешдауна на дужност високог представника у Босни и Херцеговини од 31. јануара 2006. године било представљено чланицама Савета сигурности. Оне су поздравиле одлуку Савета за спровођење мира. Такође оне би желеле да изразе захвалност Лорду Ешдауну за његов велики допринос.“

Другим речима, Савет безбедности УН-а је управо институција која је одобрила именовање Кристијана Шварца-Шилинга на дужност високог представника.

„У случају Кристијана Шмита биле су прекршене све норме усаглашавања кандидатуре за ту дужност. Прво, његово именовање се десило уз прекршај процедуре консензуса у Управном одбору, која је испоштована при избору свих претходних високох представника. Друго, наког предлога Управног одбора није уследила никаква реакција од стране Савета безбедности УН-а. Штавише, две сталне чланице Савета безбедности, Русија и Кина, у суштини уложиле су вето на рад Кристијана Шмита као високог представника“, додаје се у саопштењу амбасаде.

Наводе, да без обзира на правне трикове, које се користе за негирање реалности, неоспорна чињеница је у томе да Кристијан Шмит није легитиман високи представник.

Извор:
РТ