Напад на Југославију било упозорење свету 

amerika

Пише: Зоран Влашковић 

Нова књига новинара Политике у пензији Зејнела Зејнелија  

Издавачко предузеће ,,Рад“ АД  из Београда  издало је нову књигу, новинара у пензији листа ,,Политика“ са Косова и Метохије и дописника из Сомбора и Суботице, Зејнела Зејнелија, под насловом ,,Америка (ратови изузетних)“

У  роману се кроз дијалоге, приче, дневнике појединаца и књига америчких писаца у којем се кроз више од педесет ликова описују сви ратови, страдања и жртве која је ова земља водила кроз лажне изговоре и у име демократије, од свог оснивања до данашњих дана. 

Како је у рецензији написао, један од најугледнијих библиотекара и уметника, Миле Тасић, нова књига Зејнелија је својеврсна хроника ничим изазваних ратова које су у последња два века водиле Сједињене Америчке Државе, ради пљачке, отимачине, сопственог развоја и живота, јер чини се да другог начина опстанка те огромне земље они и не налазе.        

Књига почиње агресијом на Југославију, суровог бомбардовања, као упозорења свету, ЕУ, малим и великим земљама, о томе да нема никаквог сажаљења за људске животе, за уништавање земље, а нема ни хуманости у НАТО рату, који увек и свуда предводе САД. Нема ни демократије на коју се Америка позива, ни заштита људских права, већ чисти терор, погибје људи и деце, рушевине и пљачка. Ређају се ликови не само из Србије, већ и из многих других земаља које је ова земља бомбардовала. Описују се ратови и страдања у многим арапским земљама, Ираку, Либији, Сирији, Авганистану, и другим о којима говоре људи из тих држава које се осетиле последице ратова против њих, сопствена страдања и страдања чланова својих породица и о другим губитцима. 

О вођеним ратовима говоре и они који су пружали отпор, али и ветеран рата у Вијетнаму, који је написао и књигу о том дугом рату, свом страдања у рату и после рата, али није успео да је објави, јер је преминуо. О суровим ратовима говоре  људи из Сирије, Либије, Ирака, Ирана, Србије, Авганистана и других Арапских земаља, интелектуалци на студијама на Западу, угледни појединци и многи други. 

Како је то издавач написао у својој речи “у овим причама, кроз пет континената, Зејнели нам представља обичне, мале људе који живе скромно и срећно на својој родној груди, разне националности, различите верске припадности, којима је заједничко да су сви они жртве највећег зла које постоји на овој планети, америчке администрације.” 

Америка је кроз своју историју водила више од двеста ратова. У Кини неколико пута, Индонезији, Вијетнаму, Панами, Перуу, Ласосу, Куби, Конгу, Лаосу, Гвалемали, Либанону, Никарагви, Босни и Херцеговини, Југославији, Судану, Доминикаснкој Републици, извршили су низ планираних државних удара, према њима неподобним председницима, али извршили су и геноцид над домицилним становништвом, Индијанцима, који су готово нестали у овој земљи. Увек је ова велика земља и њена администрација започињала ратове и у њих увлачила  земље НАТО, али и друге, лажима, уценама и преварама, да наводно поседују оружје за, масовно уништење. Њихов крајњи циљ је био  окупација, крађа нафте, родног блага, дијаманата и злата и све што једна земља поседује. Иронија је да је све ратове покретала она, али да су у тим ратовима гинули други, али не Американци. Данас је такав рат, како је сликовито описао Зејнели, рат у Украјини, који се води до последњег Украјинца, са знањем да Русија као велика сила не може да се победи. 

Америка и нењи савезници, који на своју штету помажу ратове, измишљајући разлоге за рат, где САД највише финасијски профитирају, не нападају и највеће своје непријатеље, уколико знају да имају нуклеарно оружје. Зато, појединци у причи о Америчким ратовима, прижељкују поседовање атомском оружја, као својеврсне одбране од Америке, за свој миран живот, просперитет и опстанак своје државе. 

Ово је прва књига, роман о Америци, који ову државу приказује на један другачији начин.  

Зејнели је иначе објавио  осам публицистичких дела о Косову и Метојији, а ово му је трећи роман.