Москва: Решење сукоба у Израелу стварање независне палестинске државе у границама из 1967.

palestina

Потврђујемо наш принципијелан и доследан став да овај сукоб, који се одуговлачи већ 75 година, не може насилно да се реши, поручила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова

Руска Федерација изражава забринутост због ситуације у зони палестинско-израелског сукоба и потврђује принципијелан став да нема насилног решења за овај проблем, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Москва изражава најозбиљнију забринутост због наглог погоршања ситуације у зони палестинско-израелског сукоба. С тим у вези, потврђујемо наш принципијелан и доследан став да овај сукоб, који се одуговлачи већ 75 година, не може насилно да се реши. Једини излаз из те ситуације је искључиво политички и дипломатски пут, кроз успостављање пуноправног преговарачког процеса на познатој међународно-правној основи, која предвиђа стварање независне палестинске државе у границама из 1967. године, са престоницом у Источном Јерусалиму, живећи у миру са Израелом“, казала је Захарова.

Захарова је напоменула да Палестина и Израел морају да почну преговарачки процес и да Русија позива обе стране да се зауставе насиље и прекину ватру.

„Позивамо палестинску и израелску страну на хитан прекид ватре, заустављање насиља, неопходну уздржаност, уз помоћ међународне заједнице, преговарачког процеса који има за циљ успостављање свеобухватног, трајног и дуго очекиваног мира на Блиском истоку“, нагласила је.

Како је напоменула, Москва сматра да је ескалација палестинско-израелског сукоба последица непоштовања резолуција Савета безбедности УН и „блокирања Запада рада блискоисточног квартета“.

„Тренутну велику ескалацију ситуације сматрамо још једном изузетно опасном манифестацијом зачараног круга насиља, која је директна последица хроничног непоштовања релевантних резолуција УН и Савета безбедности и стварног блокирања Запада рада блискоисточног ‘квартета’ међународних посредника који чине Русија, САД, ЕУ и УН“, закључила је портпаролка руског МСП.

Око 951 особа је рањено, а најмање 161 особа је изгубило живот у ракетном нападу који је јутрос изведен из Појаса Газе на јужни и централни Израел. Хамас је преузео одговорност за напад и навео да је лансирано 5.000 ракета, јављају светске новинске агенције.

Израелска војска саопштила је да се на територију земље инфилтрирао велики број терориста, као и да су око два сата након напад на Израел покренули ваздушне ударе на појас Газе.

Израелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да се Израел налази у стању рата а не у формату операције.

„Грађани Израела, ми смо у рату“, каже он. „И ми ћемо победити. Непријатељ ће платити цену какву никада раније нису знали“, рекао је он у свом првом обраћању јавности од почетка палестинског напада.

Извор:
РТ