Посланичке групе Двери, Народне странке и Заветника затражиле хитну, ванредну седницу Скупштине Србије на којој би се разматрала безбедносна ситуација на КиМ и јасно одбацила примена француско-немачког плана

zavetnici

Посланичке групе Двери, Народне странке и Заветника затражиле су на конференцији за новинаре хитну, ванредну седницу Скупштине Србије на којој би се разматрала безбедносна ситуација после „дешавања“ у недељу на северу Косова и јасно одбацила примена француско-немачког плана.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић рекао је да седница парламента посвећена кризи на Косову не би служила за препирку, сукобе, већ постизање националног јединства и солидарности са српским народом тамо, али и „формирању нове политике за Косово и Метохију“ јер је „досадашња крахирала“.

Према његовим речима, подршку сазивању ванредне седнице дала је и коалиција НАДА, коју чине Нова Демократрска странка Србије и Покрет обнове Краљевине Србије, а исто очекују и од осталих опозиционих посланичких група и самосталних посланика.

Како власт може да тражи седницу Савета безбедности Уједињених нација, а да не дозволи да се о томе расправља у парламенту, упитао је Обрадовић.

Председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски истакла је да је и у овом случају систем заказао, јер се функционисање државних институција свело на једног човека и једну институцију, алудирајући на председника државе Александра Вучића.

Вучић је јуче рекао да Србија не одустаје од пута у Европску унију, а Брисел и Берлин су јасно показали да подржавају екстремизам Аљбина Куртија и намеру да криминализују север, рекла је она.

Ђурђевић Стаменковски је поручила да је патриотска, државотворна опозиција дубоко узнемирена због националне трагедије и понижења Срба са севера Косова који се проглашавају терористима у сопственој држави, а некаква косовска полиција проглашава легалном организацијом.

Пуна подршка и солидарност са људима на Косову и Метохији, рекла је она и нагласила да кривицу носи Курти, али и овдашња власт која је развластила Србе на Косову гасећи институције од 2013. године.

Шеф Посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић изразио је саучешће породицама настрадалих на Косову, понављајући разлоге за заказивање ванредне седнице парламента.

Тражимо седницу да јавност буде обавештена шта се догодило на Косову, не да бисмо ловили кривце или некога аболирали, већ је тренутак да постигнемо национално јединство и заштитимо српски народ, рекао је Јовановић који је поновио да се мора хитно одбацити француско-немачки план који подразумева независност Косова.

Србија би, сматра он, требало већ од понедељка када Бразил преузима председавање Савету безбедности УН да покрене дипломатску офанзиву и тражи ванредну седницу тог тела.

Упитан о писму које је лидер његове странке Вук Јеремић упутио председнику Азербејџана Илхаму Алијеву о поштовању територијалног интегритета и суверенитета те земље, Јовановић је рекао да није упознат са садржајем.

У том делу света се догодио сукоб у којем је страдало цивилно становништво, али би у овом тренутку требало да се бавимо питањем Косова и Метохије где су страдали наши људи и да не ширимо другим темама, додао је он.

Из изјаве председника Србије Александра Вучића се не може закључити да је 17. децембар коначан теремин избора, али ми смо спремни за њих, сагласни су представници посланичких група Заветника, Двери и Народне странке, који за сада не говоре да је то нова коалиција на политичкој сцени.

Председница Заветница Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да би било корисније и боље када би избори били раздвојени.

Инсистирали смо на изборима и неопходно их је имати што пре, додала је она, а на питање да ли данашња заједничка конференција може бити најава новог окупљања снага, рекла је да су и раније имали врло квалитетну сарадњу.

Када је реч о Косову и Метохији потребна је тешња сарадња, али за сада нема ништа када је реч о изборним кампањама, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да су Двери увек за изборе, кад год и које год, и да се он залаже за национално окупљање патриотских, државотворних снага, како би тај блок био пресудан за формирање власти на свим нивоима.

Шеф Посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић истакао је да је питање Косова надстраначко и да је позиција те странке јасна.

Извор:
НСПМ