Школа која децу спрема за „најтраженију професију“ разбеснела родитеље у Београду: “Дотакли смо дно – дај лопату да копамо још дубље”

letak tiktok

Друштвене мреже и интернет странице портала препуне су фотографије летка који су неки родитељи у Београду затекли у свом поштанском сандучету. Реч је о реклами за “ТикТок школу”, чији оснивач позива родитеље “да и њихово дете постане познато”.

“Дошло је дигитално доба, где се највећа зарада налази управо на интернету и друштвеним мрежама. Преко 30% деце се изражава да желе да буду инфлуенсери када порасту”, пише на промо-флајеру, где стоји и број за додатне информације, а „каријера“ на мрежама се представља као најтраженија професија.

Летак се вирално шири интернетом, баш као што се и инфлуенс маркетинг индустрија шири и расте, због чега и компаније сваке године све већи буџет улажу у овај вид маркетинга.

Када се одрасли људи упусте у овај вид маркетинга, то је разумљиво, али како неко свесно може да пошаље своје дете у сурово ТикТок поље, питају се родитељи на свим мрежама.

Уз чињеницу да су разне индустрије – од потрепштина за бебе, преко играчака до играоница – у родитељима нашле плодно тле да зараде на њиховим емоцијама за децу, често се питају људи како неко може да “продаје” курс “за продају магле”.

“Када причамо о ТикТоку, морамо да нагласимо да је она постала минско поље кад су у питању деца и млади. и поприлично би требало да нас забрине какав је то садржај који наша деца гледају. А он је поприлично непримерен, вулгаран, насилан. Сам алгоритам друштвене мреже се управо труди да такве садржаје намеће широкој публици, пре свега таргетирајући младе. И ако анализирамо који су то видео-клипови најгледанији, реч је баш о тим непримереним”, казала је за портал заленауционица Катарина Јонев, стручњакиња за безбедност деце и младих на интернету.

Она је додала да није једини проблем непожељан и насилан садржај, већ и дигитално насиље ком је био изложен сваки трећи ученик у Србији.

Уз све то, ту су и ти чувени ТикТок изазови. Морбидни, агресивни, брутални, а децу коштају повреда, угрожавања здравља, а у неким случајевима и живота. Један случај недавно смо имали и у нашој земљи, казала је Јонев.

Она не окривљује родитеље, већ верује да је све што им је потребно помоћ да разумеју опасности које вребају из виртуелног света и алати да своју децу заштите.

“Родитељи су неретко уплашени и забринути, а некад и немају технолошка знања или се воде логиком да се неће баш њиховом детету десити. А веома је важно да прве лекције о понашању у виртуелном свету дете треба да чује од својих родитеља. Па чак и кад не поседују довољно технолошког знања, родитељи сигурно имају неко животно искуство и животну мудрост коју би требало да пренесу деци”, објаснила је.

О летку за школу који се појавио у сандучету, Јонев је казала: “Уз све изазове с којима се родитељи боре и о којима сам овде говорила, неко се сад досетио да нашу децу учи да буду инфлуенсери. Ово је велики шамар за све нас. Ако погледамо само последњих неколико месеци шта се све дешавало на том ТикТоку и како се деца тамо понашају, довољно је да нам буде јасно у каквом смо проблему”, истакал је Јонев и додала да међу децом постоји мит који каже да – ако направиш неки виралан клип, где не треба да покажеш ни знање, ни вештину, ни хуманост, већ да будеш груб и да промовишеш бахатост, зарадићеш много новца и прозваће те инфлуенсером.

“Деци данас нису представљени добри идоли од којих могу нешто да науче, већ погрешни узори уз које могу само да постану лошији. Још ако немамо јаку породичну основу, деца не могу да се са овим изазовима изборе сама. Поготову у тинејџерском периоду. Ако им ми као друштво нисмо понудили боље узоре од оних на ТикТоку, онда треба да се запитамо у какве ће људе наша деца израсти и какав ће бити њихов идентитет”, закључила је Јонев за зелену учионицу и изразила наду да ниједан родитељ неће окренути број телефона на овом летку.

Колико је ова прича скандализовала родитеље, сведоче и коментари на друштвеним мрежама Твитер и Редит – где је прича добила наслов: “Дотакли смо дно – дај лопату да копамо још дубље”.

Коментари су наравно пуни скндализованих и згрожених родитеља.

“Звучи невероватно да дете трази паре од родитеља за ово, али све је могуће.”

“Изненадио би се колико родитеља експлоатише децу по социјалним медијима. Убеде дете да свира клавир, вози ролере, било шта и одмах налог на инста/тик ток па брдо клипова, слика, бранд амбасадори итд… Чак и када знаш да родитељи воде налог опет је много бизарно. Труманов шоу буквално.”

“Звучи и невероватно да мајка учи детенце да пева песме од Црног Церака, али ето десило се.”

“Шта вам је, бредитовци, сто сте се успалили толико, свако ради оно сто мисли да пролази. Нико вас не тера ни да плацате ни да гледате – а бога ми ни ово да постављате јер помазете маркетинг (какав год да је).”

“Можда грешим, али мени ово није толико фрапантно. Људи желе да буду познати док новац капље са неба одвајкада, само што је некад то било ‘да изађем на телевизор’. У моје време је све врвело од ‘моделинг’ агенција и баш много људи је гурало децу у то, ко се сећа УМС школе за таленте, то је био ГОАЛ.”

“Мсм ова конкретно ‘реклама’ је смехотресна, посебно на флајеру, оно буквално као када би се неко оглашавао на радију за глуве људе, али сам концепт ‘трениранха’ некога да буде познат на ТикТоку није ништа изненађујуће. Ко има нормалне амбиције за своје дете неће променити ставове када баци поглед на овај флајер, ко би заиста ‘уписао’ дете на ово би нашао неку еквивалентну глупост и да овога нема, ето.”

И на Твитеру је било сурових коментара, ова два су и духовита:

“Ма можда се неко зајебава? Кад сам био студент мангупи са ЕТФа одштампали плакат за: Родитељски састанак родитеља I године – Дневни ред:
1. Избор родитеља продекана
2….
3. Разно
Тад и тад Амфитеатар тај и тај.
И дошло десетак родитеља.”

“Пази, ако би им указали и на све проблеме ово уопште није лоша идеја. Сва деце су на њему, и ако није ток ток биће нешто друго. У сваком случају је боље да их неко упути него да сама ‘истражују’.“

Извор:
НОВА