УЖИВО: На КиМ се не може ни пешке, Јариње и Брњак и даље блокирани; Огласио се Стејт департмент

banjska

Ђаци и студенти из централне Србије ни јутрос, пети дан заредом, не могу до школа и факултета

Административни прелази Јариње и Брњак који су затворени још у недељу ујутру, после сукоба у селу Бањска и даље су блокирани за саобраћај из правца централне Србије ка Косову и Метохији и за сада нема никаквих назнака нити најава када би ови прелази могли бити отворени.

Преко ова два прелаза и јутрос се ка Косову не може ни пешке, јавља репортер РТ Балкан.

У супротном правцу, са Косова и Метохије ка централној Србији саобраћај се и јутрос одвија несметано.

Ђаци и студенти из централне Србије као радници који раде у фирмама на Косову и Метохији ни јутрос, пети дан заредом не могу до школа и факултета нити до радних места.

Јариње и Брњак су, иначе, још од половине јуна блокирани за српску робу и од тада на Косово није ушао ни један камион који превози робу произведену у Србији.

Све најновије вести са Косова и Метохије пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

  • 28. сеп 2023 • 10:50

    10:50

    Навијачи Будућности развили транспарент са именима убијених Срба на КиМ: Слава херојима

    Навијачи подгоричке Будућности „Варвари“ развили су транспаренте са именима Игора Миленковића, Бојана Мијаиловића и Стефана Недељковића, који су убијени у Бањској на Косову и Метохији.

    Транспаренти са именима страдалих Срба и транспарент „Слава херојима“ развијени су на северној трибини стадиона под Горицом током синошње утакмице коју су фудбалериБудућности играли против екипе Младост Лоб.бет, пренеле су подгоричке „Вијести“.

  • 10:39

    Османи: Ускоро институционалне мере против Српске листе

    Вјоса Османи, председница тзв. Косова најавила је синоћ у интервјуу РТК да ће „ускоро бити донете институционалне одлуке против Српске листе“. Председница тзв. Косова није међутим у емисији прецизирала какве ће одлуке и против кога бити донете.

    Најава Османи долази неколико дана пошто су власти и медији у Приштини означили и оптужили потпредседника Српске листе Милана Радојичића као „вођу терористичке групе“ у селу Бањска на северу Косова и Метохије.

    Османи је, како јутрос преноси портал „Коссев“, рекла да је „након терористичког акта у Бањској, где је херојски погинуо водник Африм Буњаку, несумњиво јасно да га је режирао и организовао Београд, са намером да дестабилизује Kосово и читав регион“. Она је позвала и на „јединство у земљи“, како би се супротставили „оваквим поступцима“ за које је оптужила Србију.

    Опширније прочитајте у тексту.

  • 10:27

    Портпарол Кфора: Нема појачања трупа на северу Косова

    Портпарол Кфора, пуковник Андреа Галијени каже да Кфор није послао појачање на север Косова, након сукоба у Бањској већ да су трупе концентрисане само у најосетљивијим областима, пише „Газета експрес“.

    „Нема појачања, трупе Кфора су концентрисане само у најосетљивијим областима“, нагласио је он.

    Генерални директор косовске полиције Газменд Хоџа рекао је да је повећано присуство специјалне полиције на северу након дешавања у Бањској.

    Хоџа није изнео детаље о томе колико су капацитети специјалне јединице ојачани, али је рекао да је Косовска полиција у сталној координацији са Кфором и Еулексом.

  • 10:12

    Бериша: За догађај у Бањској одговорне америчке службе, Срби се борили за опстанак

    Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша, сматра да је у догађаје у Бањској умешан страни фактор, пише „Курир“.

    „Догађај у Бањској је борба Срба за опстанак. Ти људи живе ту и нису имали куда. Аљбин Курти је у недељу показао да он није никакав демократа јер није постојала никаква потреба. Они су са таквом силом ишли на једну групу која се нашла око манастира и у самом манастиру Бањска. Нешто је пошло по злу, а по свим сазнањима које имам. Имамо посла са страним фактором односно америчком службом. Јер у саставу КФОР-а делују америчке службе“, рекао је Бериша.

    Он сматра да су само надлежни могли да направе клопку.

    „Када посматрамо детаљно како се све одиграло. Та акција је у кратком временском року завршена. Што значи да су људи били сачекивани и да су упали у клопку. Клопку су могли да наместе искључиво они који су били надлежни односно конкретно команда КФОР-а“, рекао је он.

  • 10:00

    Харадинај: Постоји ризик од поновне ескалације на северу КиМ

    Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је да постоји ризик од поновне ескалације ситуације на северу, оптужио Србију да је одговорна за насталу ситуацију и додао да је потребна међународна истрага, и преноси „Економиа онлајн“.

    Харадинај је након састанка са председницом привремених приштинских институција Вљосом Османи истакао да је у овој фази неопходна координација са савезницима.

    Он је навео да су безбедносне институције Косова биле успешне, као и да је потребно да политичари на власти буду ангажованији у решавању ситуације, пренео је „Косово онлајн“.

    „Разговор се углавном односио на безбедносну ситуацију у земљи последњих дана у вези са терористичким нападом који се догодио на северу где је живот изгубио наредник Косовске полиције. Ово што се сада десило је чисти тероризам. Логично је комуницирати у таквим ситуацијама. Будући да се ризик наставља и даље, имам бојазан од ескалације ситуације“, рекао је Харадинај.

    Додао је да се суочавање са сигурносним ризицима не врши тако што се одговорност пребацује само на професионалце.

    „Потребна је политичка помоћ и поуздан политички курс са савезницима. Србија не крије да спонзорише, обучава и подучава ову терористичку групу. Треба спровести међународну истрагу која ће потврдити оно што се зна, а то је да је Србија фактор сукоба“ рекао је он.

    Харадинај је казао да је ситуација прилично сложена.

    „Нико не треба да буде незаинтересован да уради свој део посла, нико на ‘Косову’. Извршићемо своју дужност у служби земље. Потребни су нам савезници. Замислите само да Кфор, амерички војници, нису тамо на северу. Сасвим је добродошло да тамо имамо Кфор, као и Еулекс“, закључио је он.

  • 09:48

    Хоџа: Повећано присуство специјалне полиције на северу КиМ

    Генерални директор Косовске полиције Газменд Хоџа изјавио је да је повећано присуство специјалне полиције на северу након дешавања у Бањској, преноси РСЕ на албанском.

    „Појачали смо присуство и будност око граничне зоне. Такође, појачали смо присуство специјалне јединице косовске полиције на северу Косова. Мало смо смањили патроле обичних полицајаца, јер они немају толики ниво заштите да се суоче са сваким могуц́им нападом“, рекао је Хоџа.

    Он није изнео детаље о томе колико су капацитети специјалне јединице ојачани, али је рекао да је такозвана Косовска полиција у сталној координацији са Кфором и Еулексом.

    Приштинске привремене власти су пре два и по месеца пристале да смање присуство ове јединице на подручју које је већински насељено Србима, као део споразума са Европском унијом о смањењу тензија, подсећа РСЕ.

  • 09:29

    Русија: Нема стабилизације на КиМ због хушкања САД и ЕУ

    Нема изгледа за дугорочну стабилизацију ситуације на Косову и Метохији због завера које кују САД и ЕУ, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, преносе „РИА Новости“.

    „Лидер тзв. Косова Аљбин Курти одржава тензије на терену и врши притисак на Србе, рачунајући да ће његови руководиоци – Вашингтон и Брисел – додатно појачати притисак на Београд, а све како би добио признање независности самопроглашеног региона и тиме прекршио резолуцију 1244 УН“, појашњава Грушко.

    Опширније прочитајте овде.

  • 09:16

    Петковић: Зашто Косовска полиција није дозволила учешће Еулекса у истражној операцији места Бањска?

    Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упитао је јавно зашто је било потребно да Косовска полиција сама обави истрагу, без присуства Еулексових истражитеља, и шта је то што је требало сакрити у истрази.

    „Зашто Косовска полиција није дозволила учешће Еулекса у истражној операцији места Бањска? Зашто је било потребно да Косовска полиција сама обави истрагу, без присуства Еулексових истражитеља? Шта је то што је требало сакрити у истрази?“, упитао се Петковић.

  • 09:14

    Милер: Наша порука за Београд и Приштину је да се врате дијалогу

    Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да је порука Сједињених Америчких Држава за Београд и Приштину и даље да се уздрже од насиља и врате дијалогу уз посредовање Европске уније.

    Он је то рекао на редовном брифингу за новинаре, а на питање какву поруку Србима на КиМ преноси то што Стејт департмент није упутио поруку саучешц́а српским жртвама, Милер је рекао да су САД доследно изражавали саучешће жртвама насиља.

    „Мислим да смо прилично доследно изражавали саучешће жртвама насиља у – како у овој ситуацији тако и широм света, а једна од порука коју смо имали за обе стране у овом сукобу је да се уздрже од насиља и повратак дијалогу уз посредовање ЕУ. То је и даље наша порука“, рекао је он.

     

Извор:
РТ