Давид Бабајан: Око 120.000 Јермена из Нагорно-Карабаха отићи ће у Јерменију јер не желе да живе у саставу Азербејџана и плаше се етничког чишћења

nagorno karabah

БАКУ – Око 120.000 Јермена из Нагорно-Карабаха отићи ће у Јерменију јер не желе да живе у саставу Азербејџана и плаше се етничког чишћења, рекао је данас саветник председника отцепљеног непризнатог региона Давид Бабајан.

Бабајан је рекао за Ројтерс да Јермени не желе да живе у саставу Азербејџана и да ће 99,90 одсто њих због тога напустити Нагорно-Карабах.

„Судбина нашег јадног народа ући ће у историју као срамота за јерменски народ и за цео цивилизовани свет”, навео је Бабајан и додао да је у току процес предаје оружја етничких Јермена из Нагорно-Карабаха, преноси Танјуг.

Нагорно-Карабах, територија која је међународно призната као део Азербејџана, није под контролом Бакуа од раних 1990-их, након рата између Јерменије и Азербејџана.

Азербејџан је поново заузео делове територије Нагорно-Карабаха и око њега у рату 2020. године.

Јермени из тог региона били су приморани да прогласе прекид ватре 20. септембра након  24-часовне војне операције много бројније азербејџанске војске.

Азербејџан је саопштио да ће гарантовати права Јермена у Нагорно-Карабаху и интегрисати регион.

Јерменија је саопштила да је више од 200 људи убијено, а 400 рањено у азербејџанској војној операцији у Нагорно-Карабаху.

Извор:
НСПМ