САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

НП Отаџбина ЛОГО

Последње хапшење за наводне ратне злочине тројице Срба на Косову и Метохији јасно показује да је то у ствари политички програм владе Аљбина Куртија преписан из искуства Хрватске чији је крајњи циљ одлазак и напуштање Срба теритрорије Косова и Метохије на којој живе хиљадама година.

Ради истине, Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ сасвим поуздано зна да је током косовских збивања пре и после 1999. године број убијених Срба и Алабнаца отприлике исти. Али како је број Срба најмање пет пута мањи из истог проилизали да су стварне жртве на простору јужне српске покрајине Срби а не Албанци. А од 14. јуна 1999. године после одласка српске војске и полиције са КиМ искуључиве и једине жртве су Срби. Оно што мора да се каже јесте да ако је и било злочина током 1999. године они који су то евентуално урадили одавно нису више на територији Косова и Метохије.

Да су сва ова хапшења исфабрикована, фингирана и исконструисана говори јасна чињеница да је то политички програм владе Аљбина Куртија где се он сам у својству сумњивог сведока појављује код једног од оптуженог за наводне ратне злочине.

Последње хапшење тројице Срба види се да је искључиво политичке природе а не криминалне. Ухапшени Илија Елезовић је председник Ловачког савеза Косова и Метохије у српској верзији који, иако му је у више наврата нуђено, није желео да ову оранизацију утопи у сличну у систему самопроглашене републике Косово. Садашње његово хапшење је само освета за то. Чудно је да Ловачки савез Србије ћути и не оглашава се по том питању. Илија Елезовић је иначе скоро оперисан од тумора бубрега и приликом хапшења још недовољно опорављен завршио је у болници у Приштни. И ово одсликава демократију Аљбина Куртија.

Ухапшени Зоран Костић из Прилужја спада у ред угледних, успешних и богатих Срба који је то био и пре рата. Данас се хапси зато што је остао на Косову и Метохији јер његовим затварањем жели се да се етнички српско село Прилужје са више од 500 домова очисти од Срба.

Нажалост, то није све и ова хапшења сигурно неће да престану ако држава Србија не предузме адекватне, конкретне и реципрочне мере. Нико од Срба са КиМ не очекује да држава Србија крене у рат због овога, нити да своје војнике шаље на ове просторе али постоји хиљаду других начина да се овај терор над Србима заустави. Иако постоје бројни злочини над Србима сетимо се само кафића Панда у Пећи, убиства српске деце у Гораждевцу и Церници, убиства српских жетелаца у Старом Грацку и море злочина над Србима српско тужилаштво ћути. Ако је по Уставу Републике Србије јужна српска покрајина је и даље део државе Србије  и тужилаштво је дужно да процесуира зликовце и злочинце над српским грађанима са Косова и Метохије.

Парадоксално је да председник Србије пристаје на наводни компромис на последњем састанку у Бриселу да се неће мешати у унутрашње ствари самопроглашне републике Косово чиме је директно прекршио Устав над којим је положио заклетву. Његово цвиљење, запомагање, кукање само показује немоћ и очај овог владара који није у стању да заштити своје сународнике на простору Косова и Метохије.

Безбедоносно-информативне службе Србије, како оне цивилне тако и оне војне, не чине ништа да открију и утврде виновнике бројних злочина у јужној српској покрајини. Зликовци са сепаратистичким регистарским таблицама слободно шпаратају централном Србијом и Војводиним док Срби са КиМ чаме у албанским казаматима. Ове службе се више баве заштитом лика и дела друга Александра Вучића, прате и прислушкују његове политичке противнике а не јуре оне који чине насиље и злочине над Србима са Косова и Метохије. Пре неког времена је политички активиста и противник Александра Вучића Момичило Трајковић био задржаван више од 2 сата на административном прелазу одлазећи да одржи говор преминулом сунардонику Мирославу Шолевићу.

И не само по питању фингираних хапшења за наводен ратне зчолине него и по многим другим питањима Република Србија мора да покаже паритет и реципроцитет према сепаратистима из Приштине. Данас нажалост зато што је Аљбин Курти блокирао српске произведе за долазак на Косово и Метохију Срби немају приступа београдској штампи нити могу да набаве школске уџбенике за своју децу. ПР, ГЛ, ПЕ, КМ и остале регистарске таблице више се не крећу јужном српском покрајином јер је Аљбин Курти то забранио а Александар Вучић аминовао. Ако држава Србија не показује одлучност и не примени адекватне реципрочне мере по свим овим питањим она постаје саучесник Аљбину Куртију у терору и егзодусу над Србима. Србима на Косову и Метохији не значи ништа повећање борбене готовости српске војске, туристиче шетње борбених возила од Рашке до Краљева, седнице савета за националну безбедност јер сви ови потези изазвају само ругање сепратиста у Приштини. Али хапшења, процесуирање, налажење и откривање бројних злодела над Србима показаће и снагу и јачину српске државе и неће више изазвати подсмех у Приштини.

Последњи корак председнка Србије када тражи од Уједињених арапских емирата да заштити Србе на Косову и Метохији одсликава само цинизам и лицемерје председнка Србије који из свега изложеног над судбином Срба лије крокодилске сузе.

Како радили тако нам Бог помогао.

Косовска Митровица
22.09.2023. године

                                    Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“