Пробно минирање у каменолому код споменика Кумановској бици

zebrnjak

Стручњаци треба да процене утицај минирања на Спомен-комплекс „Зебрњак“ у коме почива 687 хероја српске војске у Првом балканском рату

Пробна мерења о утицају минирања у површинском копу рудника камена на Спомен-комплекс „Зебрњак“ код Куманова, подигнут у славу српским јунацима страдалим у Кумановској бици, обављена су у четвртак.

Резултати ће се знати када стручњаци прегледају, проуче и прецизирају све измерене податке и процене њихов утицај на Меморијал у коме почива 687 хероја српске војске у Првом балканском рату.

– Даћемо свој суд у писменом извештају тек после прегледа свих релевантних показатеља мерења утицаја минирања на спомен-комплекс – рекао је др Ненад Лајбеншпергер, историчар из нашег тима стручњака, у којем су били и др Лазар Кричко, професор Рударско-геолошког факултета у Београду и његов асистент.

Мерењима јачине и дејства експлозија, присуствовали су и стручњаци из Северне Македоније, иако је македонска страна убрзавањем поступка грубо покушала да избегне тим из Београда тако што је мимо термина који је био договорен за 15. септембар, све померила за 14. не обавестивши никога из Србије, чак ни наше Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, са којим је читав поступак претходно договорила.

У ишчекивању оцена стручњака, „са терена“ су присутне примедбе о самом чину спроведеног минирања у каменолому чији је концесионар Грађевинска фирма „Гранит“.

Наиме, уместо једне, обављене су две одвојене, слабије детонације. Упућени тврде да је то учињено како би мерни инструменти показали мање вредности и мањи утицај на околину.

Председник Удружења за заштиту и очување српских споменика у Северној Македонији, Саша Ристић, за „Новости“ је рекао:

– Журба открива манипулацију. Два, уместо једног збирног минирања, изведена су да би се ублажили ефекти потреса и да би се доказало да нема опасности по споменик. Убеђени смо да стручњацима то није промакло.

Из македонских надлежних институција мерењима су присуствовали Сарита Карпузова из Управе за заштиту културног наслеђа, Авдуш Јонузи из Државног инспектората за техничке инспекције и Тодор Шендов испред фирме „Гранит“. У име грађана села Томеђа био је Владан Станојковски, секретар МЗ, а минирање су надзирали представници Факултета природних и техничких наука при Универзитету „Гоце Делчев“ у Штипу.

Протест мештана Тромеђе

Минирањима је, у четвртак, претходио и вишечасовни протест житеља села Тромеђа који су инсистирали да се забране сви радови на површинском копу у забрањеној зони у околини меморијала Зебрњак. Кажу да „проблем није одскора, да траје деценијама упркос ранијим забранама свих активности у каменолому“. Штете су видљиве на кућама, стајама, али и усевима. Уз све то, истичу, „несхватљиво је да се годинама дозвољава експлоатација камена која директно угрожава споменик на Зебрњаку“.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ