Истина о Македонији

Kaneo_i_ohrid

Ових дана лаж је представљена као победа. Патријарх српски прогласи велико помирење, београдски медији све лепо осликаше, а верници фанатично повикаху ”слава Богу” и дође до велике победе… али да ли је тако?

Пре скоро 20 година је Тоше Проески одпевао песму ”Тајно моја”. Та песма је толико јак утисак оставила на мене и моју драгу да смо изненада решили да одемо на пар дана у Македонију мало и пробамо гравче на тавче. Тада смо били први пут у Македонији у Охриду.

Тих година тај певач је био јако популаран у Београду, заједно са Тијаном Дапчевић и Каролином. Рекао бих да је поново почео да се буди дух јединства између Срба и Македонаца. Међутим, 2007. године Тоше је погинуо у саобраћајној несрећи, а ја сам био убеђен да ту нешто смрди и да је уствари убијен.

Американцима није одговарало поновно отопљавање односа Србије и Македоније. Сећам се да је тада у Београду ”демократска” власт вршила притисак на радио станице да се пушта више страна музика. Тоше је страдао у Хрватској, Тијана Дапчевић напрасно изгубила популарност, а Каролина се вратила у Македонију.

Неко ће рећи да сам луд и да за то нема доказа али ја причам оно што је био мој осећај тада. Убиство музике је био само један у низу дешавања у Македонији. Пре тога је 1995. био атентат на председника Киру Глигорова који је иначе дан раније подржао идеју Милошевића о заједничкој држави.

atentat kiro gligorov

Наравно американци су били креативни као и увек и подметнули су експлозив само један дан након посете Милошевића, користили су експлозив ЈНА и оптужили српску страну за тај атентат. Каснијих година све су добро затрпали изјавама званичника, новинским чланцима, википедија резултатима и једним документарним филмом.

На крају, македонско питање је увелико решено у Куманову. Тамо су амери искористили Албанце, своје савезнике на Балкану, да подигну оружану побуну у Куманову и тиме уцене македонско руководство да се окане идеје Југославије и да крену путем независности коју ће штитити НАТО. Да ли мислите да је Куманово случајно изабрано као место сукоба?

Споменик у Куманову некад и сада. Некада је тамо био огроман споменик српским јунацима Кумановске битке, а данас споменик припадницима ОВК.

Споменик у Куманову некад и сада. Некада је тамо био огроман споменик српским јунацима Кумановске битке, а данас споменик припадницима ОВК.

У Куманову су се појавиле оружане групе Албанаца. Ту је било нешто локалних Албанаца али главнина је дошла наравно са Косова, а све је оркестрирано у америчкој бази у Бондстилу. Било је неколико битака са Албанцима у Куманову од 2001. до 2015. године. У некима су учествовале и наше јединице које су помагале Македонцима и Албанци нису могли да победе али је та оружана побуна и криза коришћена да притиска македонске власти да буду послушне.

2001 године потписан је Охридски споразум којим је гарантовано да ће у војсци бити барем 30% Албанаца, уводи се албански као други језик… међутим настављају се сукоби и демонстрације све до 2015. године када је новим договором направљена једна веома климава власт коју запад може лако да сруши кад год жели уз помоћ Албанаца и отворен је пут ”албанизације” Македоније.

Пре две године Македонија бива примљена у НАТО. Међутим, човек не може да се не запита зашто? Зато што је пре Македоније у НАТО примљена Грчка, Бугарска, Албанија и Црна Гора. У случају било каквих сукоба са Албанцима, ако би Србија пробала да одбрани Македонце, околне НАТО земље (Албанија, Бугарска и Грчка) имале би право да бране Македонију од нас јер је она део НАТО савеза. Шах мат.

Тиме је ефективно легализовано стање за време окупације током ИИ светског рата и Македонију би поделиле управо те земље.

mapa-bulgaria-wwii

”Договор” из 1959.

Е сад пошто смо мало обновили новију историју вратимо се на ”велико помирење” које је наша црква прогласила. Медији и већина верника безпоговорно су аминовали потезе цркве јер се патријарх не доводи у питање. Међутим, треба да разумемо да ми православни светосавци морамо исповедати Истину јер је Бог рекао: ”ја сам пут, истина и живот”.

patrijarh-porfirije-kristofer-hil

Истина је да се, само пар дана раније пре овог ”помирења”, патријарх сусрео са америчким амбасадором Кристофером Хилом о чему су медији извештавали.

Па се даље каже да је помирење постигнуто на темељу договора из 1959. године, а тај договор из 1959. године је био изнуђен од стране комунистичке тајне службе УДБА као први корак стварања македонске нације.

Да подсетим само да је пре доласка комуниста владика Николај службовао у Македонији у Орхриду и да после више није смео да се врати због комуниста иако би био изабран за патријарха. Он је из логора Дахау морао да иде у емиграцију где га је касније УДБА и убила 1956. Служба је убила и два српска патријарха јер нису хтела да признају Македонску архиепископију. Патријарх Гаврило В је ”мистериозно” умро 1950., а за њим и следећи патријарх Викентије је ”мистериозно” умро 1958, када служба на чело доводи патријарха Германа који следеће године проглашава ”македонску архиепископију” и тада долази до тог ”договора” из 1959.

Е па сада, признањем овог договора из 1959. СПЦ одобрава све ове смрти које је УДБА починила, а којих је било још много везано за ову тему.

Неки кажу да је ово добро јер се овако ипак Македонска црква враћа канонски нама. А ја вам кажем да је то замка, јер за добијање аутокефалије је управо потребно да се македонска црква врати СПЦ и да је СПЦ призна. ”Македонска црква” и УДБА су направили грешку у корацима 1967. године јер су само прогласили аутокефалност. Једини начин да канонски после тога добију аутокефалност је да се прво врате нашој цркви.

Најгоре од свега је што је Синод СПЦ унапред рекао како ”како неће условљавати” сестринску цркву.

clanak

ДОПУНА: За време писања овог текста стигла је вест да је ”СПЦ признала аутокефалност ”македонске цркве”. Само два дана касније након наводног ”помирења” долази до признања аутокефалности. Ово је најбржа аутокефалност у историји хришћанства.

clanak2

Тиме је господин Порфирије приказао своје право лице а посета америчког амбасадора је добила смисао. Све се лепо покрива медијски и ради по принципу ”не мешајте се, ви сте глупи, јер љубав побеђује, овде се ради о вишим интересима…. не разумете ви то.” Већина верника збуњено гледа и виче ”амин” са пуним поверењем. Жалосно.

Каже се да је гласање било једногласно али дан раније су обављене ”кадровске” смене. Па су тако бањалучки Хризостом и Крушевачки Давид смењени јер им је ”истекао мандат”.

clanak3

clanak4

Патријарх Викентије и Гаврило В би животе сачували да су само једно мало ”да” изговорили. Ни патријарх Герман, нити патријарх Павле се нису усудили да ураде то што је данас Порфирије урадио.

Остаће да одјекују у вечности речи светог Јустина Поповића који је за МПЦ је рекао : „Овако катастрофално неправославним и судбоносно кобним решењем питања Македонске православне цркве – Свети Сава је поново спаљен. А са тим: спаљени и сви свети догмати, и сви свети канони Православне Цркве Христове. Зато такозвана Македонска православна црква – у самом њеном настанку је њен нестанак …“

Српска црква у Македонији

У Охриду, за кога кажу да је некада имао 365 цркава, смо видели Немањићке манастире и цркве на којима пише ”Македонска православна црква”. То ме је дубоко повредило. На фрескама Немањићи краљеви наши, а тамо нека црквена организација својата нашу историју.

Треба ли подсећати да главни град Душановог царства био у Скопљу? Треба напоменути да нека истраживања показују да је у Скопљу било и седиште Јустинијане Приме и да је српска црква само наставак цркве коју је поставио Јустинијан јер тако пише у Законоправилу Светог Саве. Цар Душан је владао целим Балканом. Македонија је на пола пута између Србије и Бугарске и она је кључ духовне обнове СПЦ.

Македонија је препуна цркава Немањића. Куманово је било седиште војске краља Милутина коју су чинили Кумани. Македонију су Срби ослобађали од Турака (и Албанаца), треба ли подсећати на чувену Кумановску битку? Треба ли подсећати на Балканске ратове да би се знало да Македонска посебност не може бити очувана без Србије и да би Бугари становништво одавно асимиловали, као и Албанци.

Црква св. Ђорђа у Нагоричану, обновио је краљ Милутин и ту је сахрањен последњи прави бугарски цар Шишман.

Црква св. Ђорђа у Нагоричану, обновио је краљ Милутин и ту је сахрањен последњи прави бугарски цар Шишман.

Једино исправно решење за нас јесте постојање Охридске архиепископије у оквиру СПЦ. То је максимум који се може дати а да има смисла историјски за нас и за Македонце.

Давање аутокефалије Македонцима би обезвредило постојање наше аутокефалије, јер шта то значи када сви имају аутокефалију па и народ који без наше помоћи тешко да ће опстати независтан? А друго, када се да аутокефалија Македонцима онда зашто је не би имали и Црногорци? Аутокефалија је паклени план духовног цепкања и уситњавања СПЦ.

Постојао је разлог зашто се литургија држала на црквено-словенском језику. Зато што је то био заједнички језик нас, Бугара, Румуна, становника данашње Албаније, Македоније, северне Грчке, Хрватске, добрих делова Мађарске, па чак и Молдавије и Русије. Зато се Пећка патријаршија простирала до Словачке! Сада се под директивом НАТО-а наша црква устињава како би се спречила било каква духовна обнова и јединство народа у региону.

Закључак

Црква нам је пуна екумениста, па и сам патријарх се изјашњава као екумениста, а то значи да се залаже за срдачне везе са цариградским патријархом Вартоломејом и папом у Ватикану. Они су за ”помирење”. Има још светосавских православаца у цркви али су скрајнути од стране оних које деценијама служба и ватиканска столица постављају на истакнута места.

Издаја се представља као победа, а верницима се манипулише медијски. Плашим се да ћемо своје заблуде поново плаћати животима своје деце или ћемо нестати. Ни једно ни друго ми се не свиђа.

Лажно се проглашава победа и помирење. Синод се бави политиком, а не вером и зато цркве остају празне јер већина људи осећа лицемерство и лаж. Бог је истина, а не лаж.

П.С. за крај нека песма Тошета Проеског ”Тајно моја”. Нека је овде… лепе су речи. Пева о љубави, ту је икона, ту је молитва можда неког подсети на нашу светосавску тајну. Иначе албум на коме је изашла ова песма зове се ”Синот божији”.

Твој лик сањам као икону,
нежну, блиставу, вечну.
Моја прва платонска љубав
чиста као суза.
Сада када сам одрастао
схватио сам шта си ти.

Дошао сам опет тајно моја
шаљем звезду да те позове.
Ништа се није променило
шушка јелка (молика).

Тамно је, тајно моја,
а у души светле фењери.
Све што имах, заложих
да ти певам под прозорима.

Да ли си још увек сама,
да ли тугујеш,
да ли осећаш?
Морам дотаћи
све висине света
да ипак откријем
шта ми значиш ти.

Коме пева?

bgrdc

Извор:
ЖИВОТНЕ ПРИЧЕ И МОНАСИ ШАОЛИНА