Манастир Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД) свечано прославио своју храмовну славу

kolumbus

У недељу, 10. септембра, у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД) свечано је прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенство Хорепископа новобрдског и панонског г. Максима и више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном сабрању присуствовало је око 100 верника. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним тајнама Христовим.

Након Литургије владика Ксенофонт је извршио  чин резања славског колача и благосиљања жита које су, у част светих српских просветитеља, принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Синиша Трбовић. За идућу годину се пријавила Стана Шарић у име организације „Српске мајке“ из Колумбуса.

Архипастирском беседом се обратио владика Ксенофонт и том приликом поучио присутне:

„Да будемо свјесни да једино чувајући православну вјеру можемо се показати као достојни насљедници, достојна чеда и достојна деца свих тих првојерараха и јерараха српских, просветитеља и учитеља српских које данас прослављамо.

Џаба нам и исправна вјера ако нам је живот кваран, џаба нам и Свето Јеванђеље ако у њега не вјерујемо како треба. А како не вјерујемо? Ако животом својим не потврђујемо оно у шта вјерујемо. Како је говорио Свети отац Јустин: „Догматика се провјерава етиком“, врло је често тако у животу нашем иако смо слаби, иако грјешимо, иако се кајемо, иако се свакодневно повраћамо на тај пут са којега смо отпали, али морамо бити свјесни тога да оно како живимо показује и оно како вјерујемо. Да етиком својом, дакле, животом својим, правоживљем својим проповједамо и показујемо да смо православни хришћани. Тако ће се, будемо ли себе спасили, будемо ли себе обожили, будемо ли себе облагодатили Духом Светим, тако ће се спасити многи око нас по рјечима Светога Серафима Саровскога који говори: „Спаси себе и хиљаде око тебе ће се спасити“.“

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалницу добротвору манастира Борису Јовановићу.

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју су за све присутне припремили братство манастира и овогодишњи домаћин славе.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ