Забрањени у Русији и Белорусији – гостују у Србији

Batushka-metalci

(Krzysztof Drabikowski’s) Батюшка krajem novembra u Srbiji

Sastav Batushka osnovan je 2015. u Białystoku. Pesme im se bave pravoslavljem, a tekstovi su pisani na staroslovenskom jeziku. Ime benda dolazi od reči za “oca”, odnosno bilo kojeg pravoslavnog sveštenika.

„Samu ideju o osnivanju benda multiinstrumentalista Drabikowski dobio je dok je čitao komentare na YouTubeu ispod videa sa pravoslavnom muzikom gde je bilo navedeno da su ‘svete pesme više metal od bilo kojeg satanističkog black metala’. Sastav je u početku radio pod velom anonimnosti i maskama, na neki način lišen identiteta kako bi se slušaoci više fokusirali na samu muziku“, navodi se u saopštenju organizatora, agencije Hengtajm.

Batushka je izbacila prvi singl „Yekteníya VII“, a zatim i album prvenac Литоургиіа („Litourgiya“) („Lithurgy“) u decembru 2015. Album je postao veliki hit na metal sceni i osigurao bendu veliku popularnost te nastupe na brojnim festivalima, a njihovi nastupi u Rusiji i Belorusji bili su otkazani zbog protesta.

 https://www.youtube.com/

Batushka se uskoro deli u dva benda: jednu koju predvodi Drabikowski, drugu predvodi Bartłomiej „Bart“ Krysiuk. Drabikowski je 2019. sa bendom još izdao album Панихида („Panihida“) (Rekvijem) sa osam pesama koji je pokupio sjajne kritike, ali i bio jako dobro primljen kod fanova.

„Sve u svemu, sprema se veliki black metal spektakl. Vidimo se 23.11. u Dorćol Platzu“, zaključuju organizatori.

Извор:
БОРБА ЗА ВЕРУ