Најмање 630 особа погинуло у јаком земљотресу у Мароку, оштећена историјска здања

maroko

Мароканска телевизија јавила је данас да су у земљотресу који се догодио у близини Маракеша погинуле 632 особе, а најмање 329 је повређено.

Како преноси ББЦ, становници Маракеша преносе да је након земљотреса дошло до нестанка струје и приступа интернету.

Раније је Министарство спољних послова саопштило да је погинуло 296 особа, пренео је АП.

Прелиминарна процена Америчког геолошког завода је да је земљотрес који се догодио синоћ у 23.11 био јачине 6,8 Рихтера.

Први потрес трајао је неколико секунди, а 19 минута касније уследио је потрес јачине 4,9.

Национални центар за научна и техничка истраживања са седиштем у Рабату саопштио је да је земљотрес био јачине 7 степени Рихтерове скале и да се његов епицентар налазио у провинцији Ал Хауз, југозападно од Маракеша, популарне дестинације за стране туристе, јавља АФП.

Епицентар потреса био је у близини града Игхил у провинцији Ал Хауз, отприлике 70 километара јужно од Маракеша.

Радници хитне службе трагају за преживелима у рушевинама.

Џамија Кутубија из 12. века у Маракешу, једна од најпознатијих градских знаменитости, је оштећена.

Мароканци су такође објавили видео снимке на којима се виде оштећени делови чувених црвених зидова који окружују стари град у Маракешу, који је под заштитом Организације УН за образовање, науку и културу (Унеско).

Осим у Маракешу, подрхтавање тла се осетило и у Рабату, Казабланки, Агадиру и Есауири, што је изазвало панику међу становништвом.

Индијски премијер Нарендра Моди, домаћин самита Г20 овог викенда у Њу Делхију, упутио је саучешће рођацима жртава земљотреса, у поруци о губитку живота.

У фебруару 2004. године земљотрес јачине 6,3 степена Рихтерове скале потресао је провинцију Ал Хосеима, 400 километара североисточно од Рабата, убивши 628 људи и причинивши огромну материјалну штету.

Раније је 29. фебруара 1960. земљотрес је уништио Агадир, на западној обали земље, и оставио више од 12.000 мртвих, или трећину градске популације.

Земљотреси јачине од шест до 6,9 Рихтера карактеришу се као јаки, могу изазвати штете у насељеним подручјима 160 километара од епицентра, а у свету их се годишње догоди 120.

Извор:
НСПМ