Додик: Ни „Намерна сила“ нас није истребила, никада нећемо бити члан НАТО-а

dodik

За петнаестак дана, од 30. августа до 14. септембра 1995. године, НАТО злочинци су на територију Републике Српске сручили 1.026 бомби, међу којима је и 13 „томахавка“, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона, подсетио је председник Републике Српске пред Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања у РС

Агресија НАТО-а на Републику Српску у срцима свих њених грађана и сваког нормалног човека буди само горчину и неопростиво и тужно сећање на дане кад су Српској и њеним грађанима нанесени огромни и тешки губици, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.

„За тих петнаестак дана, од 30. августа до 14. септембра 1995. године, НАТО силници и злочинци бацили су на територији Републике Српске 1.026 бомби, међу којима је и 13 ‘томахавка’, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона. У тој операцији, лицемерног назива ‘Намерна сила’, убијено је 46 српских војника и најмање седам цивила. Немилосрдно су бацали осиромашени уранијум по једној малој земљи и бројчано малом а уствари великом, пркосном и поносном народу којег ни ‘Намерна сила’ није истребила, иако им је то била очигледна намера“, нагласио је Додик, пренео је РТРС.

У прилог тврдњи о њиховој „намерној намери“, рекао је Додик, говори и званични „разлог“ за бомбардовање Републике Српске – гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је УНПРОФОР без иједног валидног доказа оптужио Војску Републике Српске.

Свака бачена бомба на територији Републике Српске раздирала је и срце и душу сваког Србина, али су је још више болели јауци српских мајки, очева, браће и сестара за својим најдражим, подсетио је Додик.

Поводом обележавања 9. септембра – Дана сећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској, председник Републике изјавио је да за овај злочин нико никада није одговарао, нико није рекао ни „извините“, нико никада није зажалио за страдалим у овој злочиначкој операцији и нико никада није рекао да је то злочин, један од највећих, ако не и највећи у 20. веку.

„Да ли иједан тај НАТО злочинац који је немилосрдно бацао осиромашени уранијум по овој српској земљи и по српској деци мирно спава, да ли има бар трунку савести, части, образа? Да ли их прогањају наше жртве, да ли се сете брата и сестара Раденка и Радмила Галинац који су страдали 9. септембра 1995. године када је бомба злочиначког НАТО пакта пала на њихово возило? Да ли су икад помислили како је њиховим родитељима, како је њиховој мајци Мирјани која је само 10-15 дана раније сахранила сина Радована, припадника Војске Републике Српске“, упитао је Додик.

Он је поручио да нас све жртве обавезују да памтимо.

Никада, каже, Срби неће престати да се питају:“Зашто?“.

„Да ли само зато што смо Срби, зато што смо увек били на страни мира, слободе, права и правде, зато што никада нисмо пристали да будемо слуге и страни послушници“, истакао је Додик за Срну.

Председник Српске је рекао да данас када причају о НАТО интеграцијама треба само да им поручимо да се сете шта су радили Републици Српској 1995. и Србији 1999. године.

„Никада нећемо бити део тог савеза. Сарадња може, али чланство никада. Зато данас сви у Републици Српској морамо да будемо што јединственији и сложнији, јер само тако можемо бити најјача брана пред разним изазовима и насртајима чији је једини циљ потпуно уништење и развлашћење Републике Српске, отимање њене имовине, а ако вам узму имовину, узели су Републику Српску. Њеним нестанком неће бити ни српског народа у БиХ и то морамо да имамо стално на уму“, упозорио је Додик.

Извор:
РТ