Обележен спомен на битку изнад облака, битку на Гучеву

gucevo litija 2023

Свесрбска народна организација “СРБИ НА ОКУП“ се од свог оснивања налази на првој линији борбе за очување националне свети Србског народа, његовог духовно-културног и државотворног предања. Обележавање сећања на значајне догађаје из наше прошлости, посебно оних који постепено тону у заборав (као последица нашег немара, али и деловања домаћих култур-трегера финансираних из страних фондова), представља важан део тог подухвата. По благослову Преосвећеног владике Ксенофонта, сваке прве суботе у септембру традиционално се обележава годишњица једног таквог догађаја, битке на Гучеву.

Ове године, организовано је јубиларно, десето по реду обележавање од једне од највећих битки србске војске у Првом светском рату. Испред зграде у којој се донедавно налазио  музеј “Меморијална галерија битка на Дрини“ у Бањи Ковиљачи, дана 02.09.2023. године у 10 часова, кренула је литија према спомен костурници на Гучеву, са великим Часним Крстом који је освећен на Христовом гробу у Јерусалиму, са барјацима, иконама, заставама Србије, Русије док се из грла заорило “У бој крените јунаци сви…“.

Деца која знају и цене своје часне претке

Мало али одабрано Христово стадо одлучно и не штедећи труда прелази тих десетак километара, тим чином чином изображавајући подвиг Гучевских јунака, уместо пушака и топова држећи Часни Крст, барјаке и иконе, а уместо муниције носећи у срцу и на уснама речи Исусове молитве.

По доласку код спомен костурнице, учесници су редом прилазили, целивали Часни Крст, а затим узимали благослов од игумана манастира Св. Краља Милутина у Бадовинцима, протосинђела Симеона,  који им је том приликом давао иконицу “Сабор Срба светитеља“.

После кратког предаха и освежења, уприличен је дочек Преосвећеног владике Наума, који је благословио све присутне вернике и учеснике Литије.

Затим је почео парастос за Гучевске јунаке који су дали своје животе у Првом светском рату за Крст часни и слободу златну. Низ лице многих присутних сливала су се и сузе, због сећања на мученичко пострадање витешких предака, али и због увида о недостојности овог нараштаја србског народа подвига славних и часних предака којима је служен парастос.

Након тога је одржана академија посвећана успомени на Гучевске јунаке, која се уз беседе, песму, гусле подсетила на њихов надчовечански подвиг и жртву.

Извор:
БОРБА ЗА ИСТИНУ