Милорад Додик: Такозвани „високи представник“ Кристијан Шмит од следеће седмице неће моћи ући у Републику Српску

dodik

Такозвани високи представник Кристијан Шмит од следеће седмице неће моћи ући у Републику Српску, рекао је у интервјуу за ФТВ председник РС Милорад Додик.

Додик је истакао да је Шмит дошао да развласти Републику Српску.

„Зато што његови преци 1941. године то нису могли. Шта је Немачка? Имате ситуацију: Немачка одбацује подршку Републици Српској, а банка каже ми не прихватамо одлуке савезне владе и остајемо у том уговору. Ми то нећемо отказати, а ако они буду оспоравали уговор, ми ћемо их тужити. Они знају да ће изгубити“, навео је Додик.

Говорећи о страним судијама истакао је да не одустаје од захтева за одлазак страних судија из Уставног суда Босне и Херцеговине, а на формирање вишег суда не пристаје.

„Ви кажете оптуженичка клупа или оптужница тако апстрактно, занемарујете њену суштину. Оптужница је зато што ја нећу да поштујем закон странца који је наметнуо да је кажњиво не поштовати њега. То је суштина БиХ“, поручио је Додик.

Према његовим речима, то је доказ да је БиХ колонија, а није спреман да буде, како каже, део колонијалних поданика.

„Ја мислим да је ово медвеђа услуга самој БиХ. Нико не мора да сумња да ће се пружити снажан отпор једном таквом настојању, да неизабрани странац дође и наметне закон да би штитио себе. И да се то сматра реформом и напретком у БиХ, а да они који бране БиХ сматрају да је то добродошло. Негде постоји апсурд, или сам ја апсурд, или је Шмит апсурд, или су они који бране БиХ апсурд. Ја је не нападам, ја само покушавам да од ње направим успешну договорену заједницу. И не успевам у томе. И постављам себи питање, зашто да будем ту, ако је то неуспешно“,нагласио је Додик за ФТВ.

Бошњачки политичари желе да путем странаца дођу до механизма подређивања Републике Српске неком централистичком моделу које заиста није могуће, сматра Додик.

„Ја не кажем да није легитимно тежити томе да уредите БиХ као грађанску, али ако сматрате да је то легитимно, то не значи да је за мене прихватљиво, односно како неке друге идеје нису легитимне, федерализација, конфедерализација, консоцијација или да се, пак, мирно разиђемо“,појаснио је Додик, пренела је РТРС.

Изетбеговић ставовима показао да је СДА исламска радикална организација

Председник СДА Бакир Изетбеговић је поново на дрзак и безобразан начин покушао да фалсификује историју и негира национални идентитет Срба и Хрвата тврдећи да се у средњем веку на подручју БиХ „нико није изјашњавао као Србин или Хрват, него су сви били Босанци или Бошњани различитих вера“, рекао је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

„Позивајући на муслиманској телевизији ‘Ал Арабија’ исламске земље да појачају своје присуство у БиХ, Бакир је поново показао да од оца Алије није наследио само СДА, већ и политичку доктрину из Исламске декларације, по којој БиХ треба да постане доминантно муслиманска држава утемељена на шеријатском праву“, написао је Додик на друштвеној мрежи Икс, бившем Твитеру.

Истакао је да се оваквим ставовима јасно показује да је СДА исламска радикална организација.

„Оваквим ставовима јасно се показује да је СДА исламска радикална организација која је опредељена против Дејтонског мировног споразума, који гарантује равноправност конститутивних народа. Њихова декларативна подршка европском путу БиХ у суштини је превара и представља куповину времена да би у једном тренутку муслимани постали доминантни у бројчаном и политичком смислу“, навео је Додик.

Додик истиче, да је оваква политика СДА српском народу одавно јасна.

„Српском народу је ова политика СДА одавно јасна, а Бакирови ставови нас додатно мотивишу да се одлучније и снажније окупљамо око Републике Српске и њених институција јер само на тај начин можемо сачувати наш идентитет и начин живота као слободни људи“, навео је Додик.

Извор:
НСПМ