Састанак Путин-Ердоган: Украјински дронови нападају Турски ток; рубља и лира уместо долара

erdogan putin

Украјински дронови нападају гасоводе Плави и Турски ток, којима се руски гас допрема у Турску, рекао је председник Русије Владимир Путин на конференцији за медије након састанка са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом у Сочију.

„У покушају су напади на Турски и Плави ток који из Русије снабдевају Републику Турску гасом. Наши бродови чувају ове токове, ове системе цевовода, и они су стално на удару“, изјавио је Путин, додавши да напади укључују и дронове лансиране из „украјинских црноморских лука.“

Подсећамо, премијер Мађарске Виктор Орбан претходно је поручио да би Србија и Мађарска терористичке нападе на Јужни ток сматрали поводом за рат.

Милион тона жита за најсиромашније афричке државе

Русија ће, уз сарадњу са Турском и Катаром, допремити милион тона жита најсиромашнијим земљама Африке, поручио је

„Упркос свим препрекама које се постављају, Русија намерава да настави да извози храну и ђубриво, помогне стабилизацији цена и побољша ситуацију у глобалној пољопривредној индустрији“, рекао је Путин.

У те сврхе је предложено да се организује испорука милион тона жита из Русије по повлашћеној цени за прераду у Турској, а затим бесплатан транспорт у најсиромашније земље, рекао је Путин.

„Овде рачунамо и на помоћ Катара, која је из хуманитарних разлога спреман да подржи најсиромашније земље“, додао је он.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да је Анкара спремна да сарађује са Москвом по овом питању и искористи капацитете своје земље да преради милион тона жита у брашно за афричке земље.

Како је напоменуо, одлука Русије да иступи из црноморског Споразума о житу била је исправна уколико је највећа количина извезеног жита заиста ишла у богате земље.

Ова иницијатива, међутим, не представља алтернативу за црноморски Споразум о житу, зато што он укључује и Украјину, истакао је Владимир Путин.

Русија натерана да иступи из Споразума о житу

Русија је била присиљена да напусти Споразум зато што Западне земље одбијају да укину санкције на руско ђубриво и храну, и не поштују руске услове из Споразума.

Русија је била присиљена да напусти црноморски Споразум о житу; на то су је приморали они који су одбили да укину санкције на руско ђубриво и храну и нису поштовали руске услове из Споразума, рекао је Путин.

„То више не може да се трпи“, рекао је руски председник.

Напуштање Споразума притом није угрозило безбедност светског тржишта хране, додао је. Има, међутим, проблема у питању праведности дистрибуције извезеног жита, али то нема везе са тзв. Споразумом о житу, рекао је руски председник.

„Укратко, Запад нас је заваравао када је у питању наводна хуманитарна природа споразума, пошто је више од 70 одсто од 32,8 милиона тона жита извезеног из Украјине ишло у богате земље, превасходно у Европску унију. Са друге стране, земље којима је храна преко потребна су добиле тек три одсто“, рекао је руски председник.

Како је истакао, Русија ће ускоро бити спремна да бесплатно пошаље жито у шест афричких земаља, како је договорено у на самиту Русија Африка.

Председник Русије подсећа да је Москва продужавала своје учешће у споразуму на молбу партнера у неколико наврата, иако ниједном није испуњен ни један од њених захтева.

„Ми нисмо против Споразума, желимо да му се вратимо, али услови Русије морају били испуњени. Ту нема шта да се дода“, рекао је.

Напомиње да коридори не смеју бити коришћени у војне сврхе, као што је украјинска страна чинила.

На састанку је било речи и међународним проблемима, ситуацији у Украјини и мировним иницијативама али и о Споразуму о житу, рекао је Путин.

Поштовање суверенитета и територијалног интегритета су начела од којих полази и Русија и Турска у приступу решењу сиријског конфликта, напоменуо је руски председник.

Путин: Украјинска контраофанзива потпуна пропаст

Контраофанзива Украјине није у заостатку, она је поптуно пропала, изјавио је председник Русије Владимир Путин на заједничкој конференцији за новинаре с турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, након састанка у Сочију.

На питање може ли се говорити о успореном току офанзиве украјинске војске Путин је одговорио: „То није успорени ток, то је пропаст.“

„У сваком случају, данас то изгледа управо тако. Видећемо шта ће бити даље. Надам се да ће и надаље бити управо тако“, рекао је Путин.

Руски председник је подсетио да је Москва увек била отворена за преговоре са другом страном.

Русија и Турска више тргују у рубљи и лири, а мање у долару

Мултилатерална сарадња Русије и Турске се успешно развија, напоменуо је председник Русије. Економска размена двеју земаља порасла је за рекордних 86 одсто у 2022. години и достигла 62 милијарде долара у 2022. године. Током прве половине 2023. порасла је за додатних 4 одсто, и увиђа се тренд веће употребе локалних валута двеју земаља, рекао је Путин.

„Све чешће користимо националне валуте у размени а употреба долара се смањује“, рекао је Путин.

Русија ће увек бити поуздан добављач гаса, спремни смо да и даље наставимо сарадњу, а расположени смо и да преко Турске шаљемо гас за треће зеље у Европу. У те сврхе развијен је пројекат, додао је.

Сарадња двеју земаља у енергетском сектору од стратешке је важности. „Росатом“ наставља да гради прву турску нуклеарну електрану, која ће имати четири нуклеарна блока по руском дизајну, напоменуо је руски председник, додао да око 25.000 руских и турских стручњака како би електрана почела да ради у 2024. години.

Извор:
ИСКРА