Кирби: Анализа у вези „војске Косова“ је у току

majkl-kirbi-ambasador-sad

БЕОГРАД – Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби изјавио је да ће Вашингтон наставити да подржава Србију на европском путу, да је сада најважнија примена бриселског споразума и да ће Србија у многим областима имати утицај на Косову

„Односи Србије и САД су добри и оптимиста сам да ће наставити да се унапређују. Међу нама постоје разлике око Косова, али не тражимо да признате његову независност. Сада све напоре треба усмерити на имплементацију бриселског споразума, како би преговори са Европском унијом, у чијем ‘клубу’ желимо да вас видимо, што пре почели“, истакао је Кирби у интервјуу данашњим „Новостима“.

Он је нагласио да САД траже нормализацију односа, а не признање Коосва. Кирби је подсетио да је из ЕУ јасно речено да нема нових услова. „Важна је имплементација. Не заборавите да и у ЕУ има земаља које не признају Косово. Значи, ни у ЕУ, као ни у НАТО, не постоји јединствен став по питању Косова. Сада је најважније да се постигну преостали договори око телекомуникација и енергетике и примени договорено“, сматра Кирби.

На питање да ли је реално да Србија не започне преговоре са ЕУ у јануару, он је одговорио да је „све могуће“, али не би рекао да је одлагање почетка преговора са ЕУ вероватно.
„Видим добре акције Владе Србије, предузети су многи важни конкретни кораци за припрему преговора“, рекао је Кирби.
Он је нагласио да столица за Косово у УН или статус посматрача у овом тренутку нису „на столу“.
„У овом тренутку тешко је предвидети шта ће се дешавати наредних година, током којих ће питање Косова, сигурно је, и даље бити тема“, додао је амерички амбасадор.

Он је нагласио да је и за Србију и за Приштину било тешко да постигну договор, из многих историјских разлога, али мисли да су обе стране свесне да је његова примена у обостраном интересу и да, без обзира на све препреке, види добру вољу да се споразуми примене.

Кирби сматра да ће највећи изазов за Србију у примени бриселског договора бити како да се осигура будућност Срба који генерацијама живе на Косову, као и њихова безбедност.
„То желимо да видимо и сви ми. Ваша влада покушава да артикулише захтеве и интересе Срба са КиМ, ту је заједница српских општина, у многим областима, попут образовања и школства, Србија ће наставити да има утицај и након што се примени бриселски споразум“, истакао је Кирби.

Кирби сматра да би било добро да Срби изађу и гласају и тако утичу на избор локалних власти на КиМ.
„Колико ми је познатао, у току су разговори о улози ОЕБС као посматрача на изборима, који треба да да обезбеди да све протекне у најбољем реду. То је и интерес међународне заједнице“, рекао је он.

Кирби је нагласио да јачање веза између Србије и Русије не смета сарадњи Београда и Вашингтона.
„Давно је прошло време када сте у геополитици морали да бирате страну. Србији су потребни пријатељи и добро је да градите везе са Русијом, што је посебно важно за економију. То ни на који начин не искључује добре односе са ЕУ и САД“, рекао је Кирби.

Он је изразио наду да ће стићи нове инвестиције САД у Србију.
„Неки се интересују, распитују. Имамо веома задовољне инвеститоре који већ послују у Србији. Није лако улагати овде, јер је тешко доћи до грађевинске дозволе. Постоји чак 31 различита инспекција у 12 министарстава… Али, наставак интеграција бизнису ће послати поруку да је Србија изабрала добар пут“, сматра Кирби.

Он је рекао да за сада нема планова смањења контингента САД у оквиру Кфора на КиМ
“ За сада нема таквих планова. Волели бисмо да дођемо до тачке у којој прируство наших војника тамо више неће бити потребно“, додао је Кирби.

На питање подржава ли Вашингтон стварање косовске војске,он је одговорио:“Тражили смо од Приштине да то питање пажљиво анализирају, каква врста одбрамених снага им је потребна и шта ће бити њихова улога. Та анализа је у току“.

ТАНЈУГ