Војска која је преузела власт у Нигеру наредила протеривање француског амбасадора

Thousands of anti-sanctions protestors holding Nigerien flags and Russian flags gather in support of the putschist soldiers in the capital Niamey, Niger August 20, 2023. The sign reads "all the people of Niger support 100% the CNSP". REUTERS/Mahamadou Hamidou NO RESALES. NO ARCHIVES

Војна хунта у Нигеру укинула је дипломатски имунитет француском амбасадору и наредила полицији да га протера из земље, саопштили су данас војни званичници.

Војници који су збацили председника Нигера пре више од месец дана, прошле недеље су француском амбасадору Силвену Иту дали 48 сати да напусти земљу. Рок је истекао 28. августа, а Француска га није опозвала јер ;не признаје вође државног удара као легитимну власт.

У саопштењу које је недеље послало Министарство спољних послова Нигера, а које је у четвртак видео Асошиејтед прес, наводи се да „више не ужива привилегије и имунитет повезан са статусом дипломатског особља“.

У документу се наводи да су поништене дипломатске визе породие амбасадора.

Пошто је амбасадору Итеу први пут речено да напусти Нигер, француски председник Емануел Макрон рекао је да ће Ите остати на свом месту. Макрон је оштро говорио против вођа државног удара, тврдећи да Француска, бивша колонијална владавина Нигера, није непријатељ земље.

Откако је збацила демократски изабраног председника Мохамеда Базума, хунта је искористила антифранцуско расположење међу становништвом. Људи узвикују „Доле Француска!“ на скоро свакодневним скуповима у главном граду Нијамеју, а понекад и испред француске војне базе у том граду.

Француска има 1.500 војника у Нигеру који су обучавали и водили заједничке операције са нигерским снагама безбедности да би сузбили растуц́у побуну исламиста повезаних с Ал Каидом и групом Исламска држава. Те операције су престале после пуча, а напади џихадиста јачају.

Побуњеници су овог месеца убили 17 војника и ранили 24, што је био први велики напад у последњих пола године на војску у Нигеру.

Регионалне тензије такође расту јер хунта игнорише позиве других западноафричких земаља да ослободе и врате Базум, чак и усред претње војном силом.

Регионални блок ЕКОВАС је ангажовао „спремне“ снаге и наредио им да врате Нигер на уставни поредак. Те снаге још нису ушле у Нигер, а блок каже да су врата и даље отворена за дијалог, али да неће чекати заувек.

Хунта је именовала нову владу и рекла да ће вратити Нигер у систем власти прописан Уставом у року од три године, што је ЕКОВАС одбацио.

Протеривање француског амбасадора и одузимање његовог дипломатског имунитета довели су Француску у изазовну позицију. Француска је рекла да ће подржати ЕКОВАС у обнављању регуларне власти Нигера, али треба и да заштити своје дипломатско особље.

Мукахид Дурмаз, виши аналитичар консултантске компаније за глобални ризик Вериск Маплецрофт је рекао да „ако Париз призна војну власт у Нигеру, што је срж ствари, то би потенцијално могло да ограничи штету по репутацију Француске у својим бившим афричким колонијама“.

Дурмаз сматра да је мало вероватно да би Француска искористила потезе хунте против амбасадора као разлог за покретање војне интервенције ЕКОВАС-а.

„Катастрофалне послдице регионалног рата, уз повећање ионако високог антифранцуског расположења у региону, значе да би Париз вероватно избегао такав потез“, рекао је Дурмаз.

Извор:
НСПМ