Олга Петерсен, Алтернатива за Немачку: Немци не желе рат пред својим вратима

olga petersen

Пише: Наташа Јовановић

Одустајање од руског гаса по прихватљивој цени у корист оног скупог из САД може се објаснити само циљаним урушавањем Немачке. Под слоганом „смрзавањем против Путина“ овај неразумни потез се немачком народу представља као морални императив.

Олга Петерсен рођена је у руско-немачкој породици у Сибиру. У Немачку се преслила са 16 година. Данас је заступница АфД-а (Алтернативе за Немачку) у хамбуршком парламенту. Са њом разговарамо о томе зашто владајућа коалиција не жели да чује шта обичан Немац мисли о цени солидарности Берлина са Кијевом.

Да ли то што сте рођени у Сибиру представља препоруку или сметњу вашем политичком активизму у Немачкој данас?

За мене је то велики плус. То ми је омогућило не само да савршено говорим руски језик, већ и да разумем руску културу и менталитет. Такође, та чињеница ми омогућава да директно, без посредника, комуницирам са колегама из Русије и бивших совјетских земаља.

Нажалост, немачке колеге се негативно односе према овом факту, посебно од тренутка када је русофобија поново завладала у Немачкој.

Вртоглави раст рејтинга АфД-а најочигледнији је израз протеста немачких грађана против владајуће коалиције. Шта обичан Немац не прашта свом државном руководству?

На жалост, обичан Немац по дефиницији практично све прашта својим властима и исувише брзо заборавља. Повремене ротације истих партија у коалицији стварају код гласача утисак да ће, уколико политичари промене места, живот постати лакши.

Али срећом, сада све више стандардних Немаца схвата да актуелна влада наноси већу штету земљи него што доноси корист и, следствено томе, бира оне који већ дуже време не само што указују на проблеме у нашој земљи, већ и нуде за њих решења.

Истраживања говоре да се велика већина Немаца противи наоружавању украјинске војске у текућем сукобу са Русијом. Чиме су мотивисани?

Већина Немаца не само да не жели војни конфликт пред својим вратима, већ одлично разуме ко ће платити рачун за испоруке оружја Украјини – на крају то ће бити немачки порески обвезник.

Али, као и у случају промоције ЛГБТ и џендеризације, власт питање наоружања Украјине, упркос противљењу већине народа, држи врло актуелним. Тиме Немачку све више увлачи у војни конфликт.

Обећање Аналене Бербок да Немачка неће стати на 22 милијарде долара помоћи Украјини оставља утисак да министарка спољних послова није упозната са упозоравајућим статистикама Бундесбанке. Која је цена, не само економска, солидарности Берлина са Кијевом?

Мислим да фрау Бербок не само да није упозната са упозоравајућом статистиком Бундесбанке, већ да је њој и ова банка велика непознаница. Не би ме изненадило да верује у то да се новац може штампати у неограниченим количинама. На крају, реч је о особи која сматра да се електрична енергија „производи“ у утичници, као што је изјавила у једном интервју.

Признајем да се плашим да мислим о цени солидарности коју помињете.

Како објаснити чињеницу да Немачка у новој Стратегији националне безбедности као највећу претњу означава Русију, од чијег гаса зависи њена економска конкурентност?

Понекад се стиче утисак да руководство наше земље није заинтересовано за економску конкурентност Немачке. Тренутно ми имамо највише цене енергената у Европи, што представља велики удар за нашу економију. Одустајање од руског гаса по прихватљивој цени у корист оног скупог из САД може се објаснити само циљаним урушавањем Немачке.

Под слоганом „смрзавањем против Путина“ овај неразумни потез се немачком народу представља као морални императив.

Да ли упитаност „Шпигла“ над тим да ли би Немачка, уколико се утврди да је Украјина починилац диверзије Северног тока, могла да настави да је подржава, објашњава чињеницу зашто овај случај није још увек затворен?

Не верујем да би исход истраге могао утицати на даљу финансијску подршку и испоруке оружја Кијеву. Напросто, мислим да Немачка није препознала интерес да истражује овај инцидент.

Колико немачки медији отворено извештавају о догађајима на источном фронту, пре свега о страдању цивила у Донбасу од 2014?

Немачки медији о овоме не извештавају. Сваки обичан Немац сматра да је конфликт почео 24. фебруара 2022. године. Догађаји из 2014. године се у нашим вестима своде на „анексију Крима“.

Позиви на забрану АфД-а који долазе из крила владајуће коалиције имају неславне аналогије у историји немачких политичких обрачуна. Препознајете ли спремност да иду до краја?

Уверена сам да политика и поступци наше власти само доприносе нашој популарности. Јер, гласачи су почели да траже алтернативне партије, а пре свега – Aлтернативу за Немачку.

Ваше поље деловања су здравство и породична политика. Које место породица заузима у немачком систему вредности?

На жалост, породица се у немачком друштву више не препознаје као вредносна чињеница. Када сам у сенату изнела свој став да породицу чине мајке, отац и деца, упозорена сам да ризикујем да повредим родитеље с нестандардном оријентацијом или људе који не припадају ниједном полу. Традиционална породица се сматра реликтом прошлости.

Извор:
RT