Генерални тужилац Украјине: Дрога се организовано испоручује војницима на фронту

ukraina front

Андриј Костин, генерални тужилац Украјине  је, у оквиру координационог састанка са шефовима агенција за спровођење закона, рекао да организоване криминалне групе испоручују дрогу на фронт, за Оружане снаге Украјине. Његове речи пренела је прес служба Канцеларије главног тужиоца на  Телеграм каналу .

„Пораст организованог криминала искуство је свих земаља које су искусиле оружане сукобе“, наводи се у најновијем извештају.

Костин је позвао службе за спровођење закона у земљи да подигну “борбену готовост”  и да се свим снагама супротставе нелегалној производњи, дистрибуцији и употреби опојних супстанци.

„Постоје ланци снабдевања овим средствима до прве линије фронта, до Оружаних снага“, потврдио је шеф надзорне агенције.

Такође је додао да ће ова област рада за сада бити приоритет.

Костин је рекао да ова питања „имају прекограничну димензију“, али уз велику помоћ западних партнера на нивоу Министарства правде САД и Федералног истражног бироа (ФБИ), задатак постаје „лакши за руковање”.

Ситуација добија на озбиљности јер је изречена из уста државног тужиоца Украјине али више сигнала и упозорења било је и раније.

Алена Дихтјар, главни лекар Запорожског регионалног центра за психијатрију и лечење наркотика, рекла је да је приличан број људи склоних наркоманији регрутовани за уговорну службу у Оружаним снагама Украјине и националним батаљонима.

С друге стране, Рамзан Кадиров, командант чеченских специјалних снага говорио о заробљеним војницима Оружаних снага Украјине под дрогом.

Тако је и један заробљени украјински војник открио је како су кретали у борбу. “Јављали су се „невероватни“ ломови у глави!

„На јединицама украјинске војске примењују се борбени наркотици који нивелишу страх, испричао је он представницима Министарства одбране Русије.

„Супстанца коју су нам давали да користимо зове се тефедрин. Волонтери су је достављали. Употребљавали смо их непосредно пре сукоба. Након употребе препарата нестајао нам је страх и могли смо мирно да идемо у борбу, нисмо се ничега плашили“, рекао је он.

ОД почетка овог лета, Украјина је под лупом УН због повећане употребе дрога. Истражни органи тврде да УКрајина има највећи број лабораторија на свету

Према извештају УН, број корисника дрога широм света порастао је за скоро четвртину у последњих десет година, па је само у периоду од 2011. до 2021. године догурао до 296 милиона.

Канцеларија Уједињених нација за борбу против дрога и криминала (УНОДЦ) посебно прати ситуацију у Украјини, где су власти у годину дана пре почетка сукоба, откриле и затвориле 79 лабораторија за производњу амфетамина – што је у то време био највећи број у свету.

Од почетка 2022. године, заплене синтетичких дрога у Украјини су се повећале, док је тржиште за такве супстанце порасло у суседним земљама, известила је главна аналитичарка УНОДЦ Ангела Ме.

У Авганистану, УНОДЦ види знаке пада производње опијума, што је последица забране талибана. Међутим, то би могло довести до „преоријентације ка производњи синтетичких дрога“, наводи се. Авганистан није само најзначајнији светски извозник опијума, који се даље може прерађивати у хероин, већ се развија и у један од главних произвођача метамфетамина познатог и као „кристал мет“.

УНОДЦ је упозорио и на ширење синтетичких дрога попут метамфетамина, амфетамина, фентанила, као и многих нових супстанци на тржишту.

„Производња синтетичких дрога је јефтина, лака и брза“, наводи се.

Властима је теже пратити овај веома флексибилан сектор трговине дрогом јер, за разлику од кокаина и хероина, на пример, није везан за одређене регионе, руте и циклусе. Експерти УН за дроге такође су забринути због континуираног раста потрошње кокаина.

„Видимо спиралу на глобалном тржишту кокаина где повећана потражња доводи до веће понуде, а та понуда онда води до веће потражње“, кажу експерти.

А рат је управо амбијент који генерише ову потражњу, а без контроле и санкција, ето профита за трговце опијатима. Украјина је само нови пример, дрога преплављује свет.

Извор:
ПОЛИТИКА