ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “ГАРАВИЦЕ”

Garavice

Документарни филм ГАРАВИЦЕ представља причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата. Филм објашњава и посљедице које су услиједиле након ликвидација на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу.

Библијску трагедију обиљежила је и насилна исламизација и покатоличавање Срба, умирање и остављање дјеце у сметовима Грмеча. Судске пресуде и архивска грађа забиљежили су злочине из страсти, скидање крваве одјеће са унакажених српских жртава и учешће дјеце муслиманских и хрватских усташа у злочинима. Филм је базиран на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извјештаји, прогласи и др) и живој ријечи 27 преживјелих свједока, од којих у филму говори 15.

Продукција: Заборављени коријени

Аутор: Драган Радовић

Промоције филма у градовима започеће од октобра 2023. године, а више информација о томе објавићемо ускоро. Након промоција, филм ће се емитовати на ТВ каналима и биће доступан за преглед на сајту Заборављени коријени.

rujnica-spomenik-cazin

С обзиром на значајан обим прикупљене архивске грађе, у припреми је и ЗБОРНИК ДОКУМЕНАТА.

У току истраживања дошло се до сазнања да је о овим трагедијама Драган Гргић написао роман, али да је он 1961. забрањен и до данас никада није објаваљен. Коначно, дошло је вријеме да се свијет упозна са првом књигом о страдањима српског народа у бихаћком крају и јужном Кордуну. 2023. године Фондација Заборављени коријени издаје историјски роман КОРАНА КО РАНА.

Извор:
ЗАБОРАВЉЕНИ КОРЕНИ