УДАРНО: Изабран нови вођа Вагнера

prigozin-jelizarov

Како преноси британски Експрес, нови шеф Вагнера постао је командант Антон Јелизаров, познат по надимку Лотос.

Антон Јелизаров са позивним знаком „Лотос“ један је од лидера ПМЦ „Вагнер“ и био је члан ужег круга Јевгенија Пригожина.

Јелизаров има 42 године. Рођен је у Ростовској области. Године 1998. завршио је Уљановску војну школу Суворов, након чега је ушао у Рјазанску вишу ваздушно-десантну командну школу по имену генерала Маргелова, коју је дипломирао 2003. године.

Исте године постављен је за команданта ваздушно-десантног вода у 7. гардијској ваздушно-десантној дивизији у Новоросијску.

Учествовао је у руској операцији у Сирији. Од 2016. до 2019. године радио је као војни инструктор у Централноафричкој Републици. Од почетка СВО-а, активно је учествовао у непријатељствима.

Конкретно, Елизаров је био тај који је предводио напад на Соледар.

„Овај човек је командовао заузимањем Соледара. Заузео га је за две недеље без пуно муке. Пре тога, дуго се тамо ништа није дешавало. Соледар је стегнут у клешта, након чега су подељени на делове. Слон се, како кажу, не може јести у целини, мора се јести у деловима “, приметио је Јевгениј Пригожин у једном од видео записа.

Лотос је учествовао и у покушају војне побуне, коју је Пригожин одлучио да организује 24. јуна ове године. Елизаров је након тога, у интервјуу са војним командантом Тимофејем Јермаковим, рекао да је Пригожин пустио све борце да се одморе и да са породицом није био на мору пет година.

Антон Јелизаров је херој Русије, као и херој ДНР и ЛНР.

jelizarov-anton

Истовремено, информација о именовању Јелизарова за шефа још увек није званично потврђена.

„Подсетимо, савет команданата ПМЦ Вагнер није давао никаква саопштења и није вршио именовања“, напомиње ПМЦ.

Истовремено, напоменули су и да је управо Лотус био задужен за све борбене и тренажне послове у компанији и да је његова позиција тренутно највиша у организацији.

Подсетимо да су лидери ПМЦ „Вагнер” Јевгениј Пригожин и Дмитриј Уткин погинули у авионској несрећи која се догодила 23. августа увече у Тверској области.

Авион је полетео из Москве и кретао се ка Санкт Петербургу, али се на северозападу Тверске области изненада срушио.

По овој чињеници, Истражни комитет Руске Федерације је већ покренуо кривични поступак по чл. 263 Кривичног законика (кршење правила безбедности саобраћаја и рада ваздушног саобраћаја). Међу могућим верзијама разматрају се грешка пилота, технички кварови и спољни утицаји.

Касније је Федерална агенција за ваздушни саобраћај објавила списак од 10 путника у авиону. У авиону је било седам Вагнероваца, укључујући осниваче Вагнер ПМЦ Јевгенија Пригожина и команданта Дмитрија Уткина. Као и три члана посаде. Сви су погинули, потрага је завршена. Један од погинулих је родом из Ростовске области Сергеј Пропустин.

Извор:
WEBTRIBUNE