У Нишу преминуо лидер Покрет отпора Срба Мирослав Шолевић

miroslav-solevic

ПРЕМИНУО ПОСЛЕ ВИШЕМЕСЕЧНЕ БОРБЕ СА БОЛЕШЋУ – БИЋЕ САХРАЊЕН У ДОЊОЈ ВРЕЖИНИ

* Шолевић је био у групи Срба са Косова која је на аспирације Албанаца и тежак положај Срба указала најпре председнику Председништва Србије Николи Љубичићу, а онда је организовала протесте у више градова Србије. Због неслагања са политичким одлукама и ставовима врха Србије према Косову и Метохији, деведесетих година Шолевић је престао да се бави политиком

_________________________________________________________

МИРОСЛАВ Шолевић, један је од оснивача и носилаца покрета отпора Срба на Косову и Метохији осамдесетих година прошлог века, преминуо је у 75. години у Нишу.

Покрет отпора Срба настао је као реакција на демонстрације Албанаца на Косову 1981. године, на којима су у више градова захтевали да Социјалистичка Аутономна Покрајина постане седма република СФРЈ и да се Албанцима призна статус конститутивног народа у Југославији.

Шолевић је био у групи Срба са Косова која је на аспирације Албанаца и тежак положај Срба указала најпре председнику Председништва Србије Николи Љубичићу, а онда је организовала протесте у више градова Србије.

Српски покрет отпора је организовао демонстрације Срба у Косову Пољу 1987. године, где је Слободан Милошевић изговорио: „Нико не сме да вас бије!“.

Због неслагања са политичким одлукама и ставовима државног врха Србије према Косову и Метохији, деведесетих година Шолевић је престао да се бави политиком.

Потом се са породицом из Косова Поља преселио у Ниш, где је живео до смрти.

Преминуо је након вишемесечне борбе са болешћу.

Шолевић ће бити сахрањен у уторак, 29. августа, на гробљу у Доњој Врежини. Опело је заказано за 12 часова, потврдила је његова породица.

Извор:
ФАКТИ