Еспањола мења правила игре: Украјинци лижу ране под Бахмутом

espanjola

Пише: Наташа Јовановић

Пре него што се Еспањолa нашла под Бахмутом, непријатељске формације су играле шах против играча „даме“, па су током игре, како кажу, паралелно пијуцкали сок. Али нису приметили да су правила игре промењена

Војна формација Еспањола, састављена од добровољаца из редова навијача највећих руских и светских фудбалских клубова, по свему се издваја од других јединица на фронту, иако је то оно на чему понајмање инсистира. Сверуски хулигани и жестоки момци у овом рату показали су се као врсни борци. Такође, жене снајперисти, међу њима и Черника која је недавно за показану храброст номинована за највише признање РФ, заслужују посебно поглавље о историјату овог батаљона.

Приватна архива

Еспањола тренутно контролише сектор у близини Бахмута. Разговарамо са замеником команданта, позивни „Крст“.

Налазите се на најтежем сектору фронта. Колико су тачне информације да се у околини Бахмута у овом тренутку воде најсуровије битке?

Мислим да не треба одређивати рејтинге и индексе озбиљности борби у зони специјалних операција. У многим областима борбе су веома жестоке. Свуда се користе беспилотне летелице и друга најсавременија ратна средства. Људи умиру на многим местима. Ако најтежом назовемо деоницу на којој ради Еспањола, тиме поручујемо да деонице других дивизија нису толико значајне. Али није тако.

 

Приватна архива

Суочавате се са најопремљенијим  јединицама украјинске војске, 3. бригадом која је чинила језгро Азова. Како оцењујете њихове снаге, начин деловања, колико су тачне приче да је реч о одредима који су стекли „славу“ кршећи све норме и кодексе ратовања?

Да, истина је, насупрот нас налазе се врло озбиљни борци. Људи са великим искуством, високим нивоом обуке, снажном мотивацијом и озбиљном опремом.

Пре него што је Еспањола кренула на посао под Бахмутом, непријатељске формације су, у секторима који су нам касније поверени, значајно напредовале, навикнуте да довољно опуштено стежу снаге Оружаних снага РФ. Играли су шах против играча „даме“ па су током игре, како кажу, паралелно пијуцкали и сок. Али нису приметили да је дошло до замене у тиму који им се супротставља, и не само да је „игра“ пошла другим током, већ су се и „правила“ мењала у ходу.

Све ово је омогућило руској војсци да у наредном периоду нанесе значајну штету непријатељу и брзо га врати на претходне положаје, заузете пре почетка офанзиве великих размера. Сада непријатељ лиже ране, прегрупише се, смишља нове планове. Очигледно ће њихов нови напад бити жешћи. Украјинска страна је сада схватила и оштро осетила да има посла са Еспањолом.

 

Приватна архива

Недавно сте објавили интересантну причу под насловом „Зенит је спасио Спартак“. Како су дојучерашњи „непријатељи“ са супарничких трибина постали саборци, спремни да положе живот један за другог?

У суштини, ништа тешко. Фудбалско навијање није рат, то је скоро па вид спорта попут бруталних борилачких вештина. Противници ће овде озбиљно повредити једни друге. Али иста ствар се дешава и у професионалном спорту. Професионални борци такође наносе озбиљне повреде противнику, али их то не спречава да склапају пријатељства унутар своје средине.

Тако је и са нама годинама. Стога су борбе и заједничко учешће у њима са дојучерашњим противницима само подстицај за јачање нашег дугогодишњег заједничког навијачког европског братства.

Када су се неки од старих познаника нашли на другој страни фронта, на украјинској страни, све је то, наравно, запрепастило европски навијачки свет. За разлику од влада и елита земаља ЕУ, навијачка заједница је била веома збуњена. Као резултат тога, део хулиганских покрета у Европи подржавао је Русе, други – Украјинце. Али у редовима Еспањоле, поред Руса, налазе се грађани Украјине, Шпаније, Бразила, Холандије.

 

Приватна архива

У овој епизоди спасавања, када је навијач једног клуба ризиковао живот да спаси дојучерашњег ривала, посебна улога је припала Черники. Ко је та жена снајпериста, номинована за државну награду, и колико у редовима Еспањоле има жена које такође могу понети титулу хероина овог рата?

У редовима Еспањоле има више десетина жена, при чему није пресудан њихов пол већ компетенције. Да је Черникин подвиг остварио неко други, подвиг не би био мањи. Вишенедељни рад код Бахмута резултирао је списковима награда за неколико десетина бораца Еспањоле.

Еспањола је поред навијача, у своје редове недавно примила и фудбалера Андреја Соломатина. Да ли се главна утакмица сада води на фронту а не на стадиону?

Да, мислимо да је тако. Иако понекад у слободно време гледамо фудбал и друга такмичења.

Приватна архива

Шта су, поред страсти, ваши саборци са трибина пренели на фронт?

Страственост, одговорност, здрав начин живота, високу интелигенцију. И што је најважније, вољу. Добровољац је посебна категорија војника. А добровољац-навијач – е, то је прва лига.

Назив јединице упућује на гусарски брод који је ширио страх и трепет по светским морима, али асоцијације су вишеструко богатије. Објасните –  зашто Еспањола?

Зато што смо пирати! Желим да напоменем да је у саставу бригаде Еспањола велики, нећемо откривати број, састав морнаричких формација.

Приватна архива

Мото Еспањоле је „један за све и сви за једног“. Којим све примерима ваши саборци сведоче ово начело? 

У питању се загубио онај други део гесла: Не повлачите се и не одустајте. Ово за нас нису неки конкретни примери, то је свакодневица.

Извор:
РТ