Српска омладина полудела за снусом: Јефтин је, лако доступан, а клинци и не помишљају на то да може баш да им науди

snus

Мала и округла шарена паковања са назнаком пријатних арома и без упозорења по здравствене последице – тако изгледа снус, никотинске врећице у којима је влажни и млевени дуван које се стављају између усне и десни где пљувачка растапа садржај кесице. Јавност је још почетком године узбуркала чињеница да ове никотинске врећице постају све популарније у Србији, посебно међу млађим генерацијама. Без обзира на то што овај производ у нашој земљи није легалан, он се лако може набавити свуда, па чак и у школским двориштима. Лекари упозоравају да може бити веома штетан и довести до зависности.

Цариници су пре неколико дана, на прелазу Бездан, спречили да у нашу земљу уђе 25 кутија овог кријумчареног никотинског производа, што само показује његову популарност. Једна мама Анђелија из Београда је за Нова.рс испричала како је снус утицао на њеног шеснаестогодишњег сина Филипа, који ју је, немоћан јер се „навукао“, молио да му помогне.

„Филип је конзумирао снус до пре неколико месеци. Престао је, али смо морали да потражимо помоћ. Дакле, није могао сам да каже ‘не’, толико се навукао, да просто нисмо знали шта да радимо. Иначе, Филип ми све говори још од малих ногу, тако да ми је неколико дана након што је пробао снус, рекао да га конзумира. Рекла сам му: добро, потражи ме кад будеш желео да престанеш то да жваћеш“, прича Анђелија.

Како даље објашњава, супругу није желела да каже за „ово“. Знала је да то није добро, али је у себи претпоставила да ће јој се Филип врло брзо обратити за помоћ.

„Читала сам у медијима да се тај снус појавио на нашем тржишту, у школским двориштима, свуда… Нисам желела да глумим детектива, просто сам све наде полагала у сина. Тако је и било. Филип похађа једну београдску гимназију, има добро друштво, али ето, некако је успео да поклекне и проба снус и то на тренингу. Допало му се, пошто воли да пије кока колу, свидео му се тај укус док жваће. Нисам ни знала да има разних укуса“, наставља Анђелија.

Филипово конзумирање снуса трајало је јако кратко, али довољно да схвати да му наноси штету.

„Жвакао је сигурно месец дана и онда је једног дана дошао код мене и рекао ми: мама, не желим више да користим снус, не осећам се добро, имам тахикардију, знојим се, помози ми. То је било довољно да потражимо помоћ. Богу хвала, одмах је добио терапију и вратио се својим старим активностима. Значи, био је искрен према себи признавши да му не прија.

Сада је добро и јако сам поносна на њега“, истиче наша саговорница.

snus poruka

Др Славица Плавшић: Млади жваћу због моде не размишљајући о последицама

Као нова мода, снус се масовно почео користити у Србији још 2020. године, када је и постао популаран међу средњошколцима. Тинејџери су углавном тежили да замене цигарете кесицама снуса, које би „жвакали“ и наводно на здрав начин избегли пушење цигарета.

Поставили би снус између усне и десни, и то би изазвало опуштајући осећај, јер би се преко слузокоже образа апсорбовао никотин у крвоток, одакле би даље стигао до мозга.

Већина њих би, преласком на употребу снуса, први пут по конзумирању повраћала, али би настављали јер се то сматрало неопходним кораком ка адаптацији на нови производ.

Пулмолог др Славица Плавшић за Нова.рс истиче да је сну опасна „играчка“, представљена као нешто нешкодљиво, занимљиво и модерно.

„Дуванска индустрија је дизајнирала снус као производ за одвикавање од пушења. Али код младих људи, снус је увод у пушење. Дакле, то није дрога, како се сматрало, него никотинско-дувански производ изузетно опасан и веома штетан. Може да доведе до тешких апстиненцијалних криза које се мере са кризама од марихуане и хероина. Такође, може довести до веома тешких стања и повраћања ако се случајно деси да прогутају кесице, поготово ако га комбинују са алкохолом, што млади релативно често раде“, наглашава др Плавшић.

Већина оних коју почну да конзумирају снус у почетку има мучнину, повраћање, осећај гушења, главобољу и несвестицу, али се то сматра неопходним кораком ка адаптацији на нови производ. Касније, објашњава наша саговорница, снус пружа осећај релаксације и задовољства, поправља расположење, али убрзо затим доводи до зависности и може изазвати тешке болести.

„Снус је бездиман и не утиче директно на плућа, али може изазвати оштећења других органа, а пре свега усне дупље, оштећења зубне глеђи и зуба, а после дуже употребе, снус може изазвати рак грла, ждрела, желуца, панкреаса, ректума. Због високих концентрација никотина, опасан је и по кардиоваскуларни систем, може довести до хипертензије, изазвати метаболичке поремећаје, дијабетес, гојазност, а код трудница штетно утиче на плод не дозвољавајући да се развије одговарајућа зрелост, па се беба рађа са мањом телесном тежинином, а може узроковати чак и побачај“, наглашава она, додајући:

„Млади више користе снус зато што је то модерно, доступно, финансијски приступачно, зато што нема никакве забране, зато што могу да сакрију од родитеља јер нема оног непријатног мириса дувана, нити на гардероби. Зато родитлеји јако тешко примећују да ли им дете конзумира снус или не. Једино сазнају ако им дете само призна. Нажалост, родитељи често не желе да признају сами себи д аим дете користи снус, иако то знају“, каже наша саговорница.

Тек када се на зубима и на деснима примете читаве промене, онда је сасвим јасно да дете користи овај никотински производ.

Bezdan, 14. avgusta 2023. - fotografija niske rezolucije - Carinici su, u saradnji sa policijom, na graniènom prelazu Bezdan spreèili da u zemlju uðe 25 kutija krijumèarenog nikotinskog proizvoda, popularnog snusa, dok je ukupna vrednost prekršaja procenjena na preko 3 miliona dinara. Sluèaj je otkriven kada se sat vremena iza ponoæi za ulaznu carinsku kontrolu prijavio domaæi državljanin upravljajuæi kombijem marke ''pežo bokser'' kojim je šlepao pokvareno teretno vozilo na auto-prikolici. FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA/ bg

„Ако родитељ зна да пријатељи његовог детета користе никотинске производе, треба да буде обазрив и уколико примети да су зуби његовог детета оштећени, да посотји параденпатија, онда је ствар јасна. Значи, или да родитлеји смаи примете или да им дете призна“.

Снус се обично конзумира за време школског одмора или после школе. Додаје да се много користи међу спортистима, што је посебно забрињавајуће.

„Снус даје енергију, па га зато користе спортисти. Због тога родитељи чија деца тренирају неки спорт, треба да отворе очи и да обрате пажњу. Такви тинејџери су будући пушачи јер снус ствара зависност. Мој колега из Норвешке је причао да просечна цигарета има око 0,6/0,8 мг никотина, а снус чак до 100 мг, што може директно да те убије. Улцерације образа, усана, језика, 300 чуда“, истиче др Плавшић.

Производ није регистрован у Управи за дуван у Србији, није легализован, нема званичне дозволе за увоз, дистрибуцију и продају нити је подложан било каквој контроли. Али је јако популаран нарочито међу младима, лако је доступан и то по приступачним ценама.

„Млади га могу купити без ограничења у продавницама дувана, на трафикама, пумпама, чак и у школским двориштима и преко интернета без икакве контроле, иако знамо да се дувански производи не смеју продавати малолетним лицима. Снус се продаје у металним кутијицама које садрже двадесет кесица сличних кесицама чаја, доступан је са различитим аромама, а на кутијама нема никаве налепнице о томе да је штетан по здравље. Међутим, он садржи висок проценат никотина, доста већи него цигарете, па лакше изазива никотинску зависност“, објашњава наша саговорница.

Дуванска индустрија је и овај производ промовисала као мање штетан, чак као помоћно средство за одвикавање од пушења. Ништа од тога није тачно, сматра др Плавшић, истичући да су студије показале да се зависност од ових производа развија још брже јер је у њима много већа концентрација никотина.

Извор:
НОВА