Руска војска на 6,5 километара од Купјанска – Украјинци евакуишу 11.000 цивила

ukraina front

РУСКА војска је стигла на 6,5 километара од Купјанска после чијег заузимања ће јој се отворити простор за даље напредовање према Изјуму, Харкову и Славјанску.

Војни саветник вд председника Доњецке Републике Јан Гагин тим поводом је рекао:

„Наше војска је спремна за пунокрвну офанзиву на северном фронту. Заправо, већ дуже време је спремна, а сада смо у активној одбрани само зато што је за нас корисно да још будемо у њој“.

Према његовим речима, са расположивим ресурсима и бројем обучених војника, Оружане снаге РФ су припремљене и за офанзиву и за одбрану.

Овога су свесне и украјинске власти јер су 10. августа објавиле обавезну евакуацију становника Купјанска. За почетак: нешто више од 11.000.

Имајући и ово у виду, бивши инспектор УН за оружје у Ираку, Скот Ритер, поводом тврдње Џоа Бајдена да Владимир Путин губи рат у Украјини, иронично је рекао:

„Па да, Путин седи пред телевизором, слуша Бајдена и говори: Хвала ти, Џо, што си ме обавестио. Предајем се!“

Водећи експерт Центра за безбедносне студије Руске академије наука, политиколог Константин Блохин, оценио је да ће „одлучујуће напредовање“ руске армије на фронтовима „прекинути везу између Запада и Украјине“:

„Кад крену успешна офанзивна дејства руске војске Запад ће схватити да више нема смисла подржавати кијевски режим и да ће Оружане снаге Украјине ускоро изгубити. Сада је, међутим, још прерано говорити о прекиду односа Кијев-Запад“.

Извор:
ИСКРА